Το ρευστό τοπίο αναφορικά με την ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων αντανακλάται στις τοποθετήσεις των ειδικών. «Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα Υγείας» τόνισε, χωρίς περιστροφές, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Νίκος Σύψας. Υπό αυτές τις συνθήκες, έθεσε ως προϋπόθεση «τα νούμερα (σ.σ.: κρουσμάτων, διασωληνομένων, απωλειών) να είναι καλύτερα και να έχουν πτωτική τάση» ώστε «να ανοίξουμε τα σχολεία». Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Χαράλαμπος Γώγος, επίσης μέλος της επιτροπής, δήλωσε ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο. Εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται πως θα είναι μια βασανιστική πορεία». Οριστικές αποφάσεις «μέσα στις επόμενες ημέρες» προανήγγειλε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, λέγοντας ότι «αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων και δεν έχουμε έξαρση στις γιορτές, θα μπορέσουμε να πάμε σε άνοιγμα σχολείων αρχές Ιανουαρίου και σε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων».
Σημειώνεται ότι προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επισημάνει ότι «έχουμε μείνει στην αρχική ημερομηνία που έχουμε ανακοινώσει, την 7η Ιανουαρίου», πραγματοποιώντας νέα επίκληση στην ατομική ευθύνη, καθώς πρέπει «να αξιοποιήσουμε όλοι μαζί τα σκληρά μέτρα ώστε να αποσυμφορήσουμε το σύστημα Υγείας».
Πότε θα ενεργοποιηθεί;
Ως «σήμα» επιμήκυνσης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ερμηνεύεται η ετεροχρονισμένη εξαγγελία της κυβέρνησης που αφορά την «εξασφάλιση επιταγής (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού». Στον αντίποδα, ωστόσο, η ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ταμείου ανάπτυξης, το οποίο όμως είναι αμφίβολο πόσο ‘σύντομα’ θα ενεργοποιηθεί». Σ’ αυτό το πλαίσιο στηλιτεύει το γεγονός ότι η κυβέρνηση «δεν διέθεσε ούτε 1 ευρώ από τον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση αυτής της κραυγαλέας κοινωνικής ανισότητας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο». Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει στη διάψευση της υπουργού Παιδείας «ότι απέστειλε 93.000 ηλεκτρονικές συσκευές στα σχολεία» από «γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς» που μιλούν «για πολύ μικρότερο αριθμό». Καταγγέλλει μάλιστα ότι «το υπουργείο Παιδείας κώφευε» όταν «ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης ζητούσαν να υπάρξει έγκαιρη καταγραφή των αναγκών των μαθητών σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και κάλυψή τους από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου όλα τα παιδιά να λάβουν μέρος στην τηλεκπαίδευση». Σ’ αυτό το πλαίσιο καλεί «την υπουργό Παιδείας να πάψει να ασχολείται με τις εντυπώσεις και την κατασκευή εικονικών πραγματικοτήτων στην εκπαίδευση και να στείλει επιτέλους τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό στα σχολεία».