Η Φιλίππα Μανιού είναι διδάκτορας της Γεωπονικής Επιστήμης στη Φυσιολογία της Θρέψης με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη Γεωπονία. Έχει πτυχίο Παιδαγωγικών σπουδών – Παιδαγωγική Τεχνική Σχολή Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Γεωργικής Οικονομίας – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει Πτυχίο Γεωπόνου Τμήμα Φυτικής Παραγωγής – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μας μιλά για τη διαδικασία αλλά και τις δυσκολίες ανάδειξης και κατηγοριοποίησης του συγκεκριμένου τυριού σε είδος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Από την στιγμή που κατατέθηκε το αίτημα για το Αρσενικό να πάρει ονομασία ΠΟΠ μέχρι την οριστική έγκριση από την Ε.Ε. πέρασαν πέντε χρόνια.
Κα Μανιού, πόσο δύσκολο ήταν να φτάσετε μέχρι το τέλος; Μάθαμε ότι υπήρξαν εμπόδια στην Ελλάδα; Αν ναι από ποιους και γιατί; Υπήρξαν στιγμές απογοήτευσης όπου σκεφθήκατε να τα παρατήσετε;
Ήταν πολύ δύσκολο να φτάσω μέχρι το τέλος. Υπήρξαν εμπόδια και μάλιστα μόνο από την Ελλάδα και ακόμη χειρότερα μόνο από τη Νάξο. Αρχικά με τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης του αιτήματος υπήρξαν δύο ενστάσεις από το τυροκομείο του κ. Κουφόπουλου και από μία ομάδα παραγωγών από το χωριό Τρίποδες. Η τελευταία απέσυρε την ένσταση και παρέμεινε μόνο η μία.
Κυρίως όμως υπήρξαν εμπόδια από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προσπάθησαν «με νύχια και με δόντια» να στηρίξουν την ένσταση του κ. Κουφόπουλου. Μάλιστα χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα η υπηρεσία μου ζητούσε να αλλάξω την οριοθετημένη περιοχή παραγωγής του τυριού και τις προδιαγραφές του προϊόντος. Οι λόγοι που το έκαναν αυτό μόνο εκείνοι το ξέρουν, μπορώ να πω όμως, όπως αποδείχτηκε και εκ των υστέρων ότι οι ισχυρισμοί τους δεν ευσταθούσαν και ήταν αντιεπιστημονικοί, αφού είχαμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καθ’ όλη την διάρκεια, υπήρξαν στιγμές απογοήτευσης αλλά δεν σκέφτηκα ούτε μία στιγμή να τα παρατήσω, πρώτον για εμένα την ίδια, γιατί έχω μάθει να αγωνίζομαι και δεύτερον για να μην απογοητεύσω τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν.
Ήταν η πρώτη φορά που αναλάβατε να προχωρήσετε στην ανάδειξη ενός προϊόντος σε ΠΟΠ;
Δεν ήταν η πρώτη φορά. Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη καταχώρησης γεωργικού προϊόντος στο κοινοτικό μητρώο με την ονομασία «Φασόλια βανίλιες Φενεού» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) το έτος 2012 και έχω συμβάλει με τις γνώσεις μου, στην έγκριση ακόμη άλλων δύο προϊόντων φυτικής προέλευσης.
Μάθαμε ότι για την ολοκλήρωση του φακέλου ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΝΑΞΟΥ ΠΟΠ, χρειάστηκε πολύς χρόνος κυρίως λόγω των μεγάλων αντιδράσεων της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και ότι τελικά αν ο τότε Υπουργός, Ευάγγελος Αποστόλου, δεν το έπαιρνε όπως λέμε «επάνω του», παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των παραγόντων υπηρεσιακών και μη, ο φάκελος δεν θα έφευγε ποτέ για την Ευρώπη. Αληθεύει αυτό;
Από την στιγμή που κατατέθηκε το αίτημα για το Αρσενικό να πάρει ονομασία ΠΟΠ μέχρι την οριστική έγκριση από την Ε.Ε. πέρασαν πέντε χρόνια. Είναι βέβαια μία χρονοβόρα διαδικασία, αλλά ο χρόνος, σε αυτή την περίπτωση, δεν ήταν απλά τυπικά γραφειοκρατικός αλλά χρόνος που περνούσε χωρίς να υπάρχει πρόοδος. Η υπηρεσία έστελνε αλληλογραφία σε εμένα, απαντούσα, έστελνε ξανά και ξανά λέγοντας τα ίδια και τα ίδια πράγματα. Ήταν ένας λόγος για να δημιουργεί καθυστερήσεις και να μην δημοσιεύει το αίτημα ως όφειλε, ελπίζοντας είτε να κάνω αυτά που μου ζητούσαν είτε να τα παρατήσω. Μετά από παρέμβαση του Υπουργού κ. Αποστόλου, το αίτημα μας δημοσιεύτηκε. Μετά τις ενστάσεις που ανέφερα προηγουμένως, η υπηρεσία τελικά υιοθέτησε τις ατεκμηρίωτες απόψεις του εναγόμενου και εισηγήθηκε αρνητικά στον Υπουργό.
Ο Υπουργός ανέθεσε το θέμα στην Νομική Υπηρεσία του υπουργείου, όπου και γνωμοδότησε θετικά προς το αίτημά μας. Έτσι ο κ. Αποστόλου προχώρησε το θέμα και με υπουργική απόφαση ενέκρινε τη συνέχιση της διαδικασίας που ήταν να πάει ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να αξιολογηθεί. Όχι μία αλλά δύο τουλάχιστον φορές παρενέβη. Για αυτές τις παρεμβάσεις του δικαιώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλοι μας του οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Με ποιους συνεργαστήκατε κατά την διάρκεια σύνταξης του φακέλου; Ποια ήταν η συμβολή των κτηνοτρόφων της ορεινής Νάξου και ποιος ο ρόλος του τέως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες κου Νίκου Μανιού;
Το αίτημα, να γίνει ένα προϊόν ΠΟΠ, με βάση την νομοθεσία, πρέπει να κατατίθεται από μία ομάδα παραγωγών αυτού του προϊόντος. Έτσι, στην περίπτωση μας, η αιτούσα ομάδα ήταν η Κτηνοτροφική Ένωση Φιλωτιτών Νάξου. Η αντίδραση των κτηνοτρόφων της περιοχής σε αυτή την προσπάθεια μόνο θετική μπορώ να την χαρακτηρίσω.
Όσον αφορά τον κ. Νίκο Μανιό. ήταν εκείνος που ενημέρωνε τους κτηνοτρόφους της περιοχής και επέμενε το προϊόν τους να γίνει ΠΟΠ. Από εκείνον ξεκίνησαν όλα, αλλά και κατά την διάρκεια των πέντε χρόνων δεν έπαψε ποτέ να στηρίζει και να βοηθά στην υλοποίηση του αιτήματος μας. Ήταν ένας από τους ανθρώπους, όπως ανέφερα προηγουμένως, που δεν ήθελα να απογοητεύσω, γι’ αυτό και συνέχισα μέχρι το τέλος.
Γιατί το ΠΟΠ επιλέξατε να δοθεί σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και όχι σε όλο τον ΔΗΜΟ Νάξου; Μήπως αυτό τελικά χώρισε την Νάξο στα δύο όπως σας κατηγορούν κάποιοι συμπολίτες μας;
Όλοι στο νησί γνωρίζουν ότι η περιοχή παραγωγής και ωρίμανσης του τυριού βρίσκεται στο ορεινό και ημιορεινό τμήμα του νησιού που καταλαμβάνει το βόρειο και ανατολικό άκρο του. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, που έχω καταθέσει, όπου τεκμηριώνουν το δεσμό του προϊόντος με τη οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή για περισσότερο από έναν αιώνα.
Ακόμη, η περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων, οι ιδιαίτερες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και βροχοπτώσεων, που διαφοροποιούνται σημαντικά από την πεδιάδα της Νάξου, επιτρέπουν την ανάπτυξη τυπικών ορεινών συνδυασμών χλωρίδας που αποτελεί τη βασική πηγή διατροφής των αιγοπροβάτων. Η παραδοσιακή πρακτική της ελεύθερης βόσκησης των ζώων δίνει τη δυνατότητα στα ζώα να εκμεταλλευτούν τους βοσκότοπους της περιοχής, αξιοποιώντας την τοπική χλωρίδα. Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με τον ανθρώπινο παράγοντα, όπου οι κτηνοτρόφοι-τυροκόμοι της περιοχής αυτής επιμένουν και σήμερα να παράγουν το τυρί με τον παραδοσιακό τρόπο αποτέλεσαν σημαντικά στοιχεία ιδιοτυπίας του τυριού και για αυτό το λόγο έγινε και προϊόν ΠΟΠ.
Με άλλα λόγια, το Αρσενικό Νάξου είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού των εδαφοκλιματικών συνθηκών της οριοθετημένης περιοχής, του εκτατικού συστήματος εκτροφής και της παραδοσιακής μεθόδου παραγωγής του. Ένα από τα ανωτέρω να μην ισχύει δεν μπορείς να παράγεις το τυρί με τα συγκεκριμένα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που περιγράφονται στο φάκελο.
Έχω να πω σε αυτούς τους συμπολίτες μας, που όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι ότι δεν πρέπει να ταυτίζουν το παραδοσιακό τυρί «Αρσενικό Νάξου» με τα άλλα διαφορετικά τυριά, που δεν αμφισβητούνται ότι είναι καλά, αλλά όμως τα βάπτιζαν «Αρσενικό» λόγω της φήμης του προϊόντος αιώνες τώρα. Αυτό απαγορεύεται από 20 Ιανουαρίου 2020 και για αυτό λένε αυτά τα ανακριβή στοιχεία. Κανένα νησί δεν χωρίστηκε στα δύο. Αντίθετα θα έλεγα όλα μπήκαν σε μία τάξη προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.
Το ΠΟΠ δόθηκε επίσης για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο. Υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό;
Να κάνω μία διόρθωση: το ΠΟΠ δίνεται στο προϊόν. Η περίοδος παραγωγής του τυριού «Αρσενικό Νάξου» είναι από το Δεκέμβριο έως το Μάιο περίπου, που είναι περίοδο αυξημένης γαλακτοπαραγωγής και τα αιγοπρόβατα τρέφονται κυρίως με την τοπική χλωρίδα της περιοχής που αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο με τις βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης, πράγμα επιθυμητό για την ποιότητα του προϊόντος. Όταν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν χορηγούνται αποξηραμένες ζωοτροφές μέχρι ένα ορισμένο ποσοστό.
Από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο, λόγω χαμηλής φυσικής βλάστησης, αυξημένων αναγκών των ζώων και μία περίοδο μειωμένη γαλακτοπαραγωγής, η διατροφή των ζώων γίνεται με βόσκηση, αποξηραμένες ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές και ζωοτροφές που έχουν παραχθεί εκτός της γεωγραφικής περιοχής. Για να μην επηρεαστεί ο δεσμός του προϊόντος με τη γεωγραφική περιοχή τη περίοδο αυτή (Ιουνίου-Νοεμβρίου) το παραγόμενο γάλα δεν χρησιμοποιείται για παραγωγή του τυριού «Αρσενικό Νάξου» ΠΟΠ.
Μια σημαντική και ουσιώδης ερώτηση στην οποία καταλήγουμε είναι τούτη: Ποιος τελικά ωφελείται από την κατάταξη του Αρσενικού Νάξου σε κατηγορία ΠΟΠ; Με λίγα λόγια για ποιους έγινε όλο αυτό και γιατί;
Με την καταχώριση της ονομασίας «Αρσενικό Νάξου» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), το παραδοσιακό αυτό τυρί γίνεται γνωστό παγκοσμίως. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα αλλά και ένα κίνητρο στους παραγωγούς του προϊόντος να συνεχίσουν να το παράγουν αφού ο κόπος τους πλέον θα έχει αντίκρισμα.
Πρέπει να τονίσω ότι το αίτημα για ΠΟΠ έγινε για το συγκεκριμένο τυρί που παράγεται στο νησί για πάνω από 120 χρόνια και για όσους συνεχίζουν να το παράγουν. Για αυτούς έγινε το τυρί ΠΟΠ, όμως θα έλεγα ότι όλοι στο νησί μπορούν να ωφεληθούν άμεσα ή έμμεσα αφού ακόμη ένα προϊόν του νησιού αποκτά ονομασία προέλευσης. Αρκεί βέβαια όλοι να το δουν θετικά.
Πόσες αιτήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα από κτηνοτρόφους για την άδεια παραγωγής ΠΟΠ στον αρμόδιο φορέα και πόσες έχουν τελικά εγκριθεί; Πείτε μας ακόμα ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας και πόσο καλή είναι η συνεργασία του με τους παραγωγούς;
Μέχρι αυτή τη στιγμή από τους 10 αιτούντες πιστοποίηση κτηνοτρόφους- τυροκόμους της περιοχής έχουν λάβει πιστοποίηση 8, ενώ οι άλλοι 2 θα λάβουν τον ερχόμενο Μάρτιο 2021 αν τηρήσουν τις προδιαγραφές του προϊόντος. Όλοι οι ανωτέρω είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της οικοτεχνίας.
Επίσης άλλο ένα τυροκομείο με άδεια λειτουργίας από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει λάβει πιστοποίηση.
Ο αρμόδιος φορέας που δίνει έγκριση πιστοποίησης και διακίνησης του προϊόντος με την σήμανση ΠΟΠ είναι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-Δήμητρα (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).
Οι ενδιαφερόμενοι έκαναν αίτηση στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, υπάλληλοι του οποίου πραγματοποίησαν επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης και στις εγκαταστάσεις παραγωγής και ωρίμανσης του τυριού και όσοι πληρούσαν τις απαιτήσεις παραγωγής του τυριού όπως ορίζονται στο φάκελο ΠΟΠ τότε τους χορηγήθηκε η πιστοποίηση.
Τι πρέπει να κάνει ένας κτηνοτρόφος για να πάρει την πιστοποίηση ΠΟΠ;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως για να διακινεί το προϊόν ΠΟΠ, θα πρέπει να έχει άδεια παραγωγής του τυριού είτε από τον ΕΦΕΤ είτε να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο της οικοτεχνίας.
Φάκελος ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ. Κα Μανιού πόσο δύσκολο είναι να γίνει ένα τυροκομείο παραγωγής Αρσενικού και ποιο το κόστος αν μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση;
Γνωρίζω ότι όσα προγράμματα σχετικά με την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων της περιόδου 2014-2020, μέσα σε αυτά εντάσσεται και η δημιουργία ενός τυροκομείου, έχουν τελειώσει και πρόκειται να ξεκινήσουν με την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Η ενίσχυση ενός τέτοιου τυροκομείου μέσα από το πρόγραμμα μεταποίησης για την περιοχή μας φτάνει το 75% και μόλις το 25% προέρχεται από ιδίων κεφάλαιο. Συνεπώς το κόστος δημιουργίας ενός τέτοιου τυροκομείου χωρίς ενίσχυση από την Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλο. Παρόλα αυτά και μέχρι να ξεκινήσουν τα νέα προγράμματα, υπάρχουν δυνατότητες για όλους τους κτηνοτρόφους-τυροκόμους της ορεινής και ημιορεινής Νάξου να ζητήσουν άδεια παραγωγής του τυριού από τους αρμόδιους φορείς και να αξιοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα τυροκομεία τους με καθόλου ή ελάχιστες τροποποιήσεις που δεν θα κοστίσουν τόσο πολύ. Όσοι κάνουν μία τέτοια επένδυση πρέπει να ξέρουν ότι θα αποσβέσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το κεφάλαιο αφού θα παράγουν ένα προϊόν σε πολύ καλύτερη τιμή.
Υπάρχει τυροκόμος στην Νάξο, ο οποίος έχει βάλει ήδη το Αρσενικό Νάξου σε ράφια πολλών μεγάλων σούπερ μάρκετ, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο για τους παραγωγούς, και μάλιστα με τιμή διάθεσης 18 ευρώ το κιλό. Ακούγεται όμως ότι το συγκεκριμένο τυρί δεν πληροί τις προδιαγραφές του ΠΟΠ που υπάρχουν στον φάκελο. Αληθεύει αυτό και αν ναι τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί δεν έχει τις προδιαγραφές;
Δυστυχώς αληθεύει. Έχω διαπιστώσει την παρουσία ενός τυριού από παστεριωμένο γάλα και κάλυψη του με κερί παραφίνης σε μεγάλο σούπερ μάρκετ που φέρει την ονομασία «Αρσενικό Νάξου» ΠΟΠ. Το τυρί αυτό δεν πληροί τις προδιαγραφές του προϊόντος που έγινε ΠΟΠ, που είναι η παραγωγή του τυριού από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα με εμφανή την λεπτή και σκληρή επιδερμίδα του.
Προφανώς ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έλεγξε την εν λόγω επιχείρηση πριν χορηγήσει την πιστοποίηση. Κατά τον έλεγχο ο τυροκόμος έδειξε πως παράγει το τυρί σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Αφού πήρε την πιστοποίηση έβγαλε στην αγορά ένα άλλο τυρί. Όταν το ανέφερα αυτό, η αρχική αντίδραση της αρμόδιας υπαλλήλου που του έδωσε την πιστοποίηση ήταν ότι «δεν μπορεί μία υπηρεσία να είναι κάθε μέρα εκεί να ελέγχει τον τρόπο που το παράγει».
Για το θέμα αυτό έχω ενημερώσει και προφορικά και γραπτά την εν λόγω υπηρεσία δύο φορές, το Μάιο και τον Αύγουστο, και περιμένω απάντηση. Δυστυχώς όμως αυτή η καθυστέρηση από πλευρά της υπηρεσίας θέτει κάποια εύλογα ερωτήματα.
Σε οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ε.Ε. ένα τέτοιο τυρί θα είχε ήδη αποσυρθεί από την αγορά και θα έχει γίνει σύσταση στην επιχείρηση για συμμόρφωση με τους κανόνες αλλιώς θα του αφαιρεθεί η πιστοποίηση.
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που μας αναφέρατε παραπάνω ως αρμόδιος φορέας, δεν θα πρέπει να ελέγχει πριν δώσει την άδεια για ΠΟΠ αν πληρούνται οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τον φάκελο αλλά και κατά την διάρκεια παραγωγής του προϊόντος; Αν όχι πως θα κατοχυρωθούν οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που συμβαίνει βέβαια και σε άλλα προϊόντα όπως γνωρίζουμε όπως η πατάτα Νάξου και η γραβιέρα Νάξου; Τι πρέπει να κάνουν για να διασφαλίσουν την ποιότητα του Αρσενικού? Και στο τέλος πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα του καταναλωτή;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ελέγχει την κάθε επιχείρηση πριν χορηγήσει την πιστοποίηση.
Μετά όμως εμείς που γνωρίζουμε το προϊόν όταν βλέπουμε ότι κυκλοφορεί στην αγορά ένα άλλο προϊόν θα πρέπει να το αναφέρουμε στην αρμόδια υπηρεσία, αν θέλουμε να προστατέψουμε το ίδιο το προϊόν και τους παραγωγούς του αλλά και τον καταναλωτή που αγοράζει ένα τυρί που στην ουσία δεν είναι ΠΟΠ στην τιμή ΠΟΠ, που είναι φυσικά πολύ υψηλότερη.
Ποια είναι σήμερα η κατάσταση με τους κτηνοτρόφους; Έχουν προχωρήσει σε δημιουργία μικρών ομάδων παραγωγών προκειμένου να προωθήσουν καλύτερα το προϊόν; Αν όχι γιατί;
Ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ομάδων παραγωγών για να προωθήσουν το προϊόν τους. Σε αυτό έχουν συμβάλλει πολλά πράγματα αλλά το κυριότερο για μένα είναι ο φόβος που τους καλλιεργείται ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρουν και η παραπληροφόρηση που τους δίνεται με αποτέλεσμα να διστάζουν να κάνουν οτιδήποτε.
Πρόσφατα η ΕΑΣ Νάξου δήλωσε στους κτηνοτρόφους εμμέσως πλην σαφώς ότι για να αγοράσει το αιγοπρόβειο γάλα τους θα πρέπει να υπογράψουν όλοι οι παραγωγοί ότι θα δώσουν το δικαίωμα στην ΕΑΣ να παράγει Αρσενικό Νάξου για δύο χρόνια και μάλιστα στις εγκαταστάσεις της στην Χώρα Νάξου. Από τις πληροφορίες μας η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών αρνήθηκε (96-22). Θα μπορούσε να γίνει αυτό ακόμα και αν συναινούσαν οι παραγωγοί; Μπορεί να γίνει αλλαγή στον φάκελο όσον αφορά στις προδιαγραφές παραγωγής του Αρσενικού; Και αν όχι που στηρίχθηκαν τα στελέχη της ΕΑΣ για να το προτείνουν;
Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο την διαδικασία καταχώρισης ενός προϊόντος στο ενωσιακό μητρώο ως ΠΟΠ, θα ξέρει ότι αυτά που ζητά η ΕΑΣ Νάξου δεν ευσταθούν. Αν λάβουμε υπόψη ότι και η ίδια έχει προϊόντα καταχωρισμένα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Το αίτημα καταχώρισης του τυριού «Αρσενικό Νάξου» ΠΟΠ είναι μία εργασία που φέρει την υπογραφή μου. Συνεπώς οποιαδήποτε τροποποίηση ζητηθεί θα πρέπει να ζητηθεί από εμένα. Άλλως δεν έχουν το δικαίωμα τροποποίησης μιας μελέτης που έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Αυτό ίσως να μην το γνωρίζουν τα στελέχη της ΕΑΣ και γι’ αυτό το προτείνουν, ή ίσως πάλι το γνωρίζουν και πιστεύουν ότι μπορούν να με παρακάμψουν έχοντας ίσως και τις αρμόδιες υπηρεσίες στο πλευρό τους, όπως τις είχαν πάντα. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα με βρουν απέναντι και ίσως πάλι δικαιωθώ όπως και με το Αρσενικό Νάξου που έγινε τελικά ΠΟΠ, παρά τις προσπάθειες τους για το αντίθετο.
Τι προτείνετε στους κτηνοτρόφους-τυροκόμους σήμερα; Πως μπορείτε να τους βοηθήσετε και πόσο διατεθειμένη είστε να το κάνετε;
Αυτό που θέλω να τους ξαναπώ και σήμερα μέσα από αυτή την συνέντευξη είναι να συνεχίσουν να παράγουν το τυρί τους γιατί για αυτούς έγινε το «Αρσενικό Νάξου» ΠΟΠ. Τους έχω ενημερώσει πολλές φορές τι πρέπει να κάνουν και έχω βοηθήσει όλους τους οικοτέχνες για να τους χορηγηθεί η πιστοποίηση. Ξέρουν και οι ίδιοι ότι ανά πάσα στιγμή είμαι διατεθειμένη να τους καθοδηγήσω και να τους βοηθήσω όταν χρειαστεί.
Κα Μανιού μια τελευταία ερώτηση. Ποια ήταν η αμοιβή σας για όλη αυτή την δουλειά;
Ο Πρόεδρος, το Δ.Σ. καθώς και όλα τα μέλη της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών Νάξου γνωρίζουν ότι η εργασία μου έγινε αφιλοκερδώς. Μάλιστα κατά την οριστική υποβολή του αιτήματος τα χρήματα που χρειάστηκαν δόθηκαν από εμένα.