«Ο κόσμος πιο πολύ από ποτέ έχει την ανάγκη να επιστρέψει στη φύση. Πάρα πολύ έχουν αγαπήσει το Project με τις ελιές που έχουμε διασώσει. Αυτό είναι ένα μόνο ένα παράδειγμα» αναφέρει η Βασιλική Πετρίδου ξενοδόχος στην Ίο και «Πρέσβειρα Προστασίας Νήσων Νοτίου Αιγαίου» της ΑΜΚΕ Κίνημα. Η φύση, το περιβάλλον είναι η ζωή μας και στην Ίο προσπαθούμε να το υποστηρίξουμε με διάφορους τρόπους, κάτι που έχει αγαπηθεί από τους επισκέπτες, τονίζει. Παράλληλα αναφέρεται και στο IOS OPEN BEACH VOLLEYBALL που πλέον έχει γίνει θεσμός για το νησί των Κυκλάδων που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου και το πρώτο του Ιουλίου (25-26/06 και 2-3/07) .
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συζήτησή μας κυρία Πετρίδου με μια πρωτοβουλία που πήρατε και σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος -ως πρέσβειρα προστασίας των νήσων της ΑΜΚΕ Κίνημα-, αλλά και με το κομμάτι του τουρισμού παράλληλα. Προβάλλετε λοιπόν τον εθελοντισμό αλλά και την διάθεση των ανθρώπων που έρχονται στην Ίο και διαμένουν στο ξενοδοχείο να δείξουν την ευαισθητοποίηση τους στο περιβάλλον. Πόσο εφικτό είναι και πόσο έχει την διάθεση ο κόσμος να το κάνει;
Ο κόσμος έχει την ανάγκη πιο πολύ από ποτέ να επιστρέψει στην φύση και να νιώσει αυτή την λύτρωση που μόνο η γη και η θάλασσα μπορεί να μας δώσει. Έχει κλειστεί πάρα πολύ καιρό λόγω covid μέσα σε ένα σπίτι. Πάρα πολύ έχουν αγαπήσει το Project που έχουμε με τις ελιές και έχουμε σώσει πάνω από 550 ελιές, οι οποίες πηγαίνανε για καυσόξυλα στο Διακοπτό και την Πελοπόννησο. Τις έχουμε πάρει και πάρα πολλές από αυτές είναι ακόμα ζωντανές και υγιέστατες. Αρέσει λοιπόν πάρα πολύ στον κόσμο και έρχεται κοντά και αγκαλιάζει και βλέπει την δύναμη που μπορεί να έχει κάποιος για να ζήσει ξανά, πόσο μάλλον ένα φυτό το οποίο αν δεν το σώζαμε δεν θα υπήρχε. Επίσης έχουμε ξεκινήσει έναν βιολογικό κήπο από τον οποίο ο κάθε καλεσμένος στο ξενοδοχείο, μπορεί να φάει ό,τι μπορεί να βγάλει η γη στις συγκεκριμένες μέρες. Έχουμε κοτούλες, έχουμε πρόβατα τα οποία τα βλέπει ο κόσμος. όταν μιλάμε για φύση είναι και τα δέντρα και το νερό είναι και τα ζωντανά, έχουμε 15 γαϊδουράκια τα οποία μπορούν να έρθουν να τα αγκαλιάσουν και να τα ταΐσουν και να δούνε αυτά τα υπέροχα ζωντανά που είναι συνδεδεμένα με την Ελληνική ιστορία και γη. Έχουμε πολλά Project που μπορεί ο κόσμος να έρθει να τα δει και να καταλάβει τι σημαίνει να είναι δίπλα στην φύση.
Εντωμεταξύ είναι και επίκαιρο αυτό το Project που κάνετε γιατί λέμε για την επισιτιστική κρίση, λέμε για την ενεργειακή κρίση, λέμε για τις ζωοτροφές… Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο άνθρωπος έρχεται κοντά σε αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη και από το οποίο εξαρτάται. Ερχεται απευθείας σε επαφή με αυτό που λέμε ζωή.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πολλές φορές οι λέξεις είναι υπέροχες και μπορούμε να φτιάξουμε πολλές προτάσεις και παραγράφους αλλά στην πράξη δεν είναι όλοι έτοιμοι ούτε να καταλάβουν τι αυτό σημαίνει ούτε το μέγεθος του τι ζητάμε ή απαιτούμε ή τι προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί. Για παράδειγμα έχουμε βάλει στα δωμάτια του ξενοδοχείου ειδικά air condition τα οποία έχουν την μικρότερη ενεργειακή απόδοση για να είναι φιλικά μπρος το περιβάλλον και έρχονται άνθρωποι και λένε ότι δεν είναι αρκετά κρύο το δωμάτιο. Άμα θέλεις να είναι κάτι το οποίο να συνάδει με την φιλοσοφία σου πρέπει να κάνεις και μερικές θυσίες για να μπορέσουν να συμβαδίσουν αυτά τα πράγματα μαζί. Οπότε σιγά σιγά μου δίνεται μια σημαντική ενημέρωση και πληροφόρηση και αυτό γίνεται με το «πιάνω – μυρίζω – καταλαβαίνω» και κάπου νιώθω και το τι σημαίνει να μην έχει νερό και να πρέπει να το προστατέψουμε. Προσπαθούμε να συνετίσουμε ξένους οι οποίοι προέρχονται από χώρες οι οποίες δεν έχουν πρόβλημα νερού τώρα, γιατί μιλάμε για την γη μας και μπορεί να έχει πρόβλημα και αλλού σε μερικά χρόνια. Το πρόβλημα των Κυκλάδων τώρα μπορεί σε 200 χρόνια να είναι και πρόβλημα της Σουηδίας. Αυτό δεν το ξέρουμε αν δεν σεβαστούμε το περιβάλλον μας και αν δεν το προστατέψουμε σωστά με καλό πλάνο και σε βάθος χρόνου. Αυτό κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν και αφήνουν να τρέχει το νερό άσκοπα, το οποίο εδώ στην Ελλάδα είναι πολύτιμο και σημαντικό.
Μιας που αναφερόμαστε σε αυτό το κομμάτι του τουρισμού να μας δώσετε το αποτύπωμα για το πως θα κινηθεί φέτος το καλοκαίρι στην Ίο…
Καταρχήν έχει ξεκινήσει πάρα πολύ δυνατά ο κόσμος, πάγωσε βέβαια λίγο με τον πόλεμο γιατί είναι ένα τραγικό γεγονός που συμβαίνει πάρα πολύ κοντά μας. Παρ όλα αυτά νομίζω πως η ανάγκη του κόσμου να χαρεί και να φτάσει το τέλος του covid είναι πάρα πολύ μεγάλο και έχει πάρα πολύ ανάγκη να αλλάξει παραστάσεις να πάει να χαρεί πραγματικά τα ταξίδια, κάτι το οποίο το παίρναμε πάντα δεδομένο και χάθηκε από την καθημερινότητά μας μέσα σε 24 ώρες. Η Ελλάδα είναι ένας προορισμός πολύ αγαπητός και τώρα πλέον και ασφαλής και δίνει μεγάλη ποιότητα στον ταξιδιώτη που θα την επισκεφτεί. Νομίζω θα πάμε πάρα πολύ καλά, η σεζόν μοιάζει να είναι πάρα πολύ δυνατή φέτος. Βέβαια, όπως φαίνεται, όταν ένα νησί βασίζεται μόνο στα ακτοπλοϊκά έχει πάντα ένα ταβάνι μέχρι που μπορεί να φτάσει, ειδικά όταν τα πλοία δεν εξυπηρετούν μόνο την ΄’Ίο αλλά εξυπηρετούν και τα άλλα μεγαθήρια δίπλα μας όπως την Μύκονο, την Σαντορίνη και την Πάρο. Είδαμε φέτος το Πάσχα, ότι δεν υπήρχαν εισιτήρια ώστε να έρθει ο κόσμος διότι είχε εξαντληθεί πολύ μεγάλο μέρος από τα άλλα νησιά. Νομίζω ότι όλοι με μια γροθιά προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε και στις ανάγκες του κόσμου και στις ανάγκες του νησιού και της χώρας βέβαια.
Θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθούμε και στο IOS OPEN BEACH VOLLEYBALL. Πού βρισκόμαστε;
Θα γίνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου και το πρώτο του Ιουλίου, και στην συνέχεια θα γίνει πάλι φέτος στο παγκόσμιο για το οποίο είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί τις προηγούμενες χρονιές δεν μπορέσαμε λόγω covid να το κάνουμε. Οπότε φέτος θα γίνει -πρώτα ο θεός- και το πανελλήνιο και το παγκόσμιο. Μετά θα έχουμε και το ποδόσφαιρο που κάνουμε με κάποια έκπληξη, την οποία δεν είμαι ακόμα έτοιμη να ανακοινώσω γιατί είναι στα σχέδια. Γενικά προσπαθούμε να δώσουμε αυτήν την αθλητική πλευρά της Ίου που είναι ένας υπέροχος και πολύ φυσικός προορισμός.