Ένα 4ετές πλάνο αποκλιμάκωσης των συντελεστών υπολογισμού φόρων και εισφορών αναμένεται να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο «ανάπτυξη για όλους» θα εξειδικευτεί, ενώ ο πρωθυπουργός θα ζητήσει η κυβέρνησή του να «ελέγχεται» ανά έτος για την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Έτσι, μέχρι την επόμενη ομιλία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2020, θα πρέπει να έχει μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 24%, να έχει ψηφιστεί η νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων, αλλά και να προχωρήσει ένα πακέτο φιλοαναπτυξιακών μέτρων το οποίο περιλαμβάνει την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα, το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας, τη θέσπιση φορολογικής έκπτωσης για την επισκευή και ενεργειακή θωράκιση των ακινήτων, όπως επίσης και την ψήφιση του μέτρου των «υπερ-αποσβέσεων» με στόχο την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας από την πλευρά των επιχειρήσεων. Για τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να μπει σε λεπτομέρειες καθώς το συγκεκριμένο μέτρο απαιτεί πολύ μεγάλο δημοσιονομικό χώρο.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια εξαγγελία «έκπληξη» για τους φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα), κάτι που θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Τo σχετικό ενδεχόμενο άφησε ανοικτό και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο capital.gr. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας: «Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς, θα υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και μείωση στον φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%. Επιπλέον ρυθμίσεις για το 2020 μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να ανακοινώσει».
Η έκπληξη
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικός παράγοντας υποστήριζε, μιλώντας στη «Ν», ότι η έκπληξη για τους πολίτες θα συνίσταται στην ταχύτερη υλοποίηση των ετήσιων στόχων που θα τεθούν από τον πρωθυπουργό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταθέσει το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το κλείσιμο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Χρονικά, αυτό μας φέρνει περίπου στο τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή (σ.σ.: η κατάθεση θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου).
Μέχρι τότε το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα έχει ξεκάθαρη εικόνα και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για τα αποτελέσματα της ρύθμισης των 120 δόσεων που από χθες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.
Το φορολογικό νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνει τη νέα φορολογική κλίμακα, με το πρώτο κλιμάκιο να είναι αυτό στο οποίο έχει αναφερθεί πολλάκις η σημερινή κυβέρνηση: συντελεστής 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 10.000 ευρώ τόσο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους όσο και για τους αυτοαπασχολούμενους.
Η νέα φορολογική κλίμακα θα περιλαμβάνει επίσης διαφοροποίηση των φορολογικών κλιμακίων αλλά και μειώσεις (ενδεχομένως σταδιακές) στους δύο υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι σήμερα διαμορφώνονται ως εξής:
1. Στο 45% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ και
2. Στο 39% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.000 έως τις 40.000 ευρώ.
Από τη νέα φορολογική κλίμακα δεν θα υπάρξει κανένα φυσικό πρόσωπο για το οποίο θα υπάρξει φορολογική επιβάρυνση, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζει αρμόδια κυβερνητική πηγή. Βέβαια, για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους θα γίνει πολύ πιο απαιτητική πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών προκειμένου να διασφαλίζεται το αφορολόγητο των 8.630 ευρώ, το οποίο μάλιστα θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.
Το μέτρο της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα ισχύσει από την 1/1/2020, ενώ οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο η αλλαγή να αποτυπωθεί στο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου.
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας θα παραμείνει προς το παρόν «ανοικτό». Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν η νέα φορολογική κλίμακα θα αφορά τα εισοδήματα του 2020 ή όχι. Για να αποφασιστεί ότι η νέα κλίμακα θα αφορά τα εισοδήματα του 2020 θα πρέπει να βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, καθώς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα ξεκινήσουν να κερδίζουν αμέσως λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου. Το συνολικό ετήσιο όφελος μπορεί να φτάνει και στα 180 ευρώ μόνο από τη θέσπιση του πρώτου συντελεστή στο 9%. Λόγω του μεγάλου αριθμού των δικαιούχων, όμως, το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Βέβαια, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο «τελικός λογαριασμός» δεν θα φτάσει σε αυτό το ύψος, εξαιτίας και της θέσπισης του μέτρου για την υποχρεωτική προσκόμιση περισσότερων αποδείξεων.
Αυτοαπασχολούμενοι
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος το οποίο θα φανεί μέσα στο 2021. Η ελάφρυνση θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν σήμερα φόρο 22% από το πρώτο ευρώ και στο εξής θα πληρώνουν 9%. Δηλαδή, στις 10.000 ευρώ εισόδημα η επιβάρυνση θα πέσει από τα 2.200 ευρώ στα 900 ευρώ. Σε δημοσιονομικούς όρους η επιβάρυνση ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2021, αλλά επίσης αναμένεται να είναι μικρότερο σε πραγματικούς όρους λόγω της εκτιμώμενης αύξησης της φορολογητέας ύλης. Μετά τη σύνδεση και των ασφαλιστικών εισφορών με το δηλωθέν εισόδημα από το 2016, η ΑΑΔΕ κατέγραψε κατακόρυφη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων, με την αθροιστική μείωση να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι από κοινού δήλωσαν το 2019 περίπου 3,3 δισ. ευρώ, όταν προ διετίας τα δηλωθέντα εισοδήματά τους ξεπερνούσαν τα 5 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ αναμένεται να αναφερθεί και στην προεκλογική δέσμευση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος της 4ετίας, δηλαδή μέχρι το 2023. Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση του μέτρου, καθώς το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο (μπορεί να φτάσει και στα 4-5 δισ. ευρώ).
«Μη χάσετε τις 120 δόσεις»
Έκκληση στους οφειλέτες του Δημοσίου, φυσικά και νομικά πρόσωπα, να σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, απηύθυνε χθες μέσω του twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η εφαρμογή για τη νέα και βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι πλέον ανοιχτή για πολίτες και επιχειρήσεις που θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους» ανέφερε με μήνυμά του στο twitter o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και συνέχισε: «Καλώ τους πολίτες να μην αφήσουν αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη».
Εν τω μεταξύ χθες στο πρώτο 24ωρο της λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, υποβλήθηκαν περίπου 4.000 αιτήσεις. Η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ενώ για να επικυρωθεί θα πρέπει η πληρωμή της πρώτης δόσης να ολοκληρωθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών. Ακόμη, ενεργοποιήθηκε και η εφαρμογή για τη χορήγηση βεβαίωσης αποδέσμευσης κατασχέσεων με την οποία ξεμπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση.
naftemporiki