Για τους κινδύνους που απειλούν τα ΑΕΙ της χώρας και ειδικότερα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τίνα Ζορμπαλά υπογραμμίζοντας ότι “η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία εξωθεί το πανεπιστήμιο να γίνει ακόμη περισσότερο αγοραίο. Εάν δεν το καταφέρει, τότε θα συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό”.
Τη δραματική συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και τις επιπτώσεις σε όλα τα περιφερειακά ΑΕΙ φαίνεται ότι επιφέρει η «βάση του 10» που συζητά η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ με τα κολέγια που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την ανωτατοποίηση όλων των ΤΕΙ που ψήφισε η προηγούμενη.
Για τους κινδύνους που πλήττουν το Ανώτατο Ίδρυμα που εδρεύει στην περιοχή μας μίλησε στο ρ/σ του «Ν» η πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τίνα Ζορμπαλά, καλεσμένη στην εκπομπή «Ανθέων 99» στους 99 στα fm.
Ας σημειωθεί ότι 10 από τα 17 τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκονται στα όρια της βάσης, κάτι που θα πρέπει να προβληματίζει την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ειδικά για τις καθηγητικές σχολές, ή για σχολές που οι απόφοιτοι δίνουν μετά ΑΣΕΠ για το δημόσιο, κάποιος που αποκλείεται λόγω βάσης του 10 να περάσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αν έχει χρήματα θα προτιμήσει να πάει σε ιδιωτικό κολλέγιο σε αστικό κέντρο, καθώς το πτυχίο αυτό πλέον εξισώνεται με αυτό του πανεπιστημιακού.
Mια άλλη σημαντική διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και η οποία αποτελεί τομή στη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση, εξηγεί η κ. Ζορμπαλά:
«Συγκεκριμένα το 20% της κρατικής χρηματοδότησης θα είναι συνάρτηση της αξιολόγησης του ιδρύματος. Αρνητική αξιολόγηση θα έχει συνέπεια να μην δοθεί το 20% της χρηματοδότησης που όφειλε να δώσει το κράτος για την λειτουργία του πανεπιστημίου. Πρόκειται ξεκάθαρα για τιμωρητικού τύπου διάταξη. Αυτό το είχαμε επισημάνει από την αρχή που άρχισε να εφαρμόζεται η αξιολόγηση στα ιδρύματα, ότι αυτή θα καταλήξει να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Επιπλέον με αυτό, το κράτος απαλλάσσει τον εαυτό του από την συνταγματική υποχρέωση που έχει να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια μεταθέτοντας αυτήν την υποχρέωση στα ίδια τα πανεπιστήμια.
Τα πανεπιστήμια για να μπορέσουν να λειτουργήσουν θα πρέπει τα ίδια να αναζητήσουν οικονομικούς πόρους. Ειδάλλως θα συρρικνωθούν. Αυτό σημαίνει ακόμη περισσότερο εξαρτημένο πανεπιστήμιο, εξαρτημένη διδασκαλία και έρευνα, από τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων, από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, από δωρεές. Αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της βασικής έρευνας, συρρίκνωση των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία εξωθεί το πανεπιστήμιο να γίνει ακόμη περισσότερο αγοραίο. Εάν δεν το καταφέρει, τότε θα συρρικνωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό».
Πηγή: stonisi.gr, avgi.gr