“Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα βρίσκονται επίσης στον μυελό των οστών και στο περιφερειακό αίμα και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των πολλών σοβαρών νοσημάτων (λευχαιμίες, αυτοάνοσα νοσήματα, μεταβολικά νοσήματα κ.ά.). Η μεταμόσχευση ομφαλοπλακουντιακού αίματος πλεονεκτεί έναντι των άλλων μεταμοσχεύσεων γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και εάν υπάρχει μικρού βαθμού συμβατότητα με τον δότη (65-70%) και ο χρόνος εύρεσης μοσχεύματος ΟΠΑ είναι επίσης μικρός (10-20 ημέρες).
Για την επίτοκο δότρια η διαδικασία λήψης ομφαλοπλακουντιακού αίματος αποτελεί μια ανώδυνη, γρήγορη και ακίνδυνη -για την ίδια και το νεογέννητο- διαδικασία, καθώς το αίμα λαμβάνεται μετά τον τοκετό από τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο και τα οποία εάν δεν αξιοποιηθούν σε μια μεταμόσχευση θα πεταχθούν ως άχρηστα. Επίσης, προσφέρει τη χαρά της δωρεάς στην επίτοκο γιατί το παιδί της με τον ερχομό του στη ζωή μπορεί να φέρνει ως δώρο την ελπίδα σε έναν ασθενή συνάνθρωπό μας να ζήσει.
Στο πλαίσιο αυτό και θεωρώντας ότι η κοινωνία τη Σύρου είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα προσφοράς και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας, ο Δήμος Σύρου- Ερμούπολης σε συνεργασία με το ΓΝ Σύρου ανέλαβε την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη σημαντική αυτή δράση. Οι εγκυμονούσες μπορούν να λάβουν ενημέρωση για τη διαδικασία από το site της τράπεζας ομφαλοπλακουντιακού αίματος (https://hcbb.bioacademy.gr/) και από το Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης (τηλ. 22810-79648, Αντωνούδη Βασιλική)’