Δυσβάσταχτα βάρη σε όλους τους καταναλωτές φέρνει η εκτός ελέγχου κατάσταση στις αγορές ενέργειας, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ., αδύναμη να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις, ξεφορτώνεται όπως-όπως τις ευθύνες της, αποδίδοντας τα πάντα στον πόλεμο, και… κρέμεται από την Ε.Ε. εμμένοντας στις ιδεοληπτικές επιλογές της.
Γενικώς έχουν εξαγγελθεί ανακοινώσεις μέτρων το επόμενο δεκαήμερο, όμως οι ανατιμήσεις σε όλα τα καύσιμα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ το ταμείο άντλησης πόρων για τις έστω μερικές επιδοτήσεις τιμολογίων περιορίζεται, λόγω μείωσης των τιμών δικαιωμάτων CO2 (περίπου 70 ευρώ / τόνο, από 80-90 ευρώ το προηγούμενο διάστημα). Στις δε δυνατότητες αναδιανομής στους καταναλωτές των “ουρανοκατέβατων” κερδών των προμηθευτών, ρυθμιζόμενων τιμών και αξιοποίησης εγχώριων πηγών ενέργειας, που προκρίνει τώρα η Κομισιόν, η κυβέρνηση στέκεται απέναντι, απρόθυμα και αμυντικά, επικοινωνώντας, αποκλειστικά, την κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές αερίου.
Πάντως, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος διατηρείται τελευταίως πάνω από τα 300 ευρώ / μεγαβατώρα (313,24 ευρώ σήμερα) και μέχρι στιγμής η μέση τιμή Μαρτίου διαμορφώνεται σε 321,49 ευρώ, αυξημένη κατά 36% από τον “ακριβότερο” Δεκέμβριο (235,38 ευρώ), προμηνύοντας εκτόξευση της κιλοβατώρας (λιανική) στα 40 λεπτά! Συγχρόνως, η αμόλυβδη έφτασε στα 2,053 ευρώ/λίτρο (μέση πανελλαδική τιμή), το ντίζελ 1,882 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης 1,555 ευρώ, καταγράφοντας, συγκριτικά με πέρσι, τεράστιες αυξήσεις, ύψους 30,2%, 44% και 63,34%, αντίστοιχα!
Συλλογική αγωγή καταναλωτών
Για επιβάρυνση στο ρεύμα πάνω από 100% στους οικιακούς καταναλωτές και 300% – 500% στις επιχειρήσεις μιλά η καταναλωτική οργάνωση ΙΝΚΑ, ενώ “οι πάροχοι ενέργειας καταγράφουν υπερκέρδη και το αόρατο χέρι της αγοράς αποδεικνύεται ανίκανο να αντιμετωπίσει την κατάσταση”. Αναφέρεται σε πραγματική αδυναμία των καταναλωτών να αντεπεξέλθουν στο κόστος ζωής, καλώντας τους σε κοινή δράση και συμμετοχή, μέσω κατάθεσης συλλογικής αγωγής.
avgi.gr