Δύο χρόνια μετά, και χιλιάδες παράκτιοι αλιείς σε όλη τη χώρα δεν έχουν λάβει το επίδομα βοήθειας για τον κορωνοϊό. «Και ενώ άλλες επαγγελματικές ομάδες έχουν λάβει το ειδικό βοήθημα, περισσότεροι από 5000 ψαράδες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά περιμένουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χρήματα για να μπορέσουν να ζήσουν» αναφέρει ο Δημήτρης Κοτσόργιος μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Παράκτιων Αλιέων.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Τι γίνετε με αυτά τα χρήματα που περιμένετε να λάβετε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω κορωνοϊού;
Είναι γεγονός ότι οι ψαράδες έχουν πληγεί σημαντικά από αυτή την επιδημική κρίση η οποία δημιουργήθηκε. Είχαμε λοιπόν διεκδικήσει από τον προηγούμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να έχουμε οι ψαράδες μια οικονομική στήριξη για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχει η εργασία μας για να είναι βιώσιμη δουλειά για το επόμενο διάστημα. Μας ήρθε τώρα και η λεγόμενη επιχειρησιακή κρίση. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει όταν ο πρωτογενής τομέας πάψει να παράγει και ένα τμήμα αυτού είναι οι ψαράδες. Είπε λοιπόν ο υπουργός ότι ναι θα στηριχθούν οι ψαράδες μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα με αυτό. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας δεν είναι αυτό που ξέραμε παλιά, είναι ένα υποέργο του ΕΣΠΑ με ιδιαίτερες πλέον διαδικασίες. Αυτά που ξέραμε παλιά για τα προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις έχουν τελειώσει. Σε συνδυασμό πάντα με την έλλειψη του προσωπικού που υπάρχει και δεν είναι στελεχωμένες οι υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Εμείς το έχουμε επισημάνει αυτό, όμως μέχρι στιγμή δεν έχουμε δει να συμβαίνει κάτι. Το αποτέλεσμα είναι να προχωρούν οι αξιολογήσεις πολύ αργά και το ακόμα πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες πιστώσεις.
Που οφείλεται αυτό; Σας έχουν ενημερώσει;
Αυτό οφείλεται στο ότι πρέπει να υποβληθεί από την αρχή διαχείρισης το αίτημα της πληρωμής, να μαζευτεί ένα ποσό, να υποβληθεί αίτημα για την χορήγηση των πιστώσεων να χορηγηθούν οι πιστώσεις, εάν υπάρχουν και πότε θα βρεθούν και εν συνεχεία να πληρωθούν οι ψαράδες. Αυτό δεν είναι δίκαιο, ούτε κοινωνικά, ούτε ηθικά.
Ναι, γιατί άλλες επαγγελματικές ομάδες έχουν πάρει τα χρήματα.
Βεβαίως αλλά ξέρετε τι γίνεται, τους ψαράδες απαιτεί η εφορία να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, το εφάπαξ ΦΠΑ, άλλους φόρους και δασμούς, τα αλιευτικά εργαλεία ανέβηκαν κατακόρυφα, το πετρέλαιο είναι στα ύψη. Τα ψάρια αυτή την στιγμή δεν μπορούν να διακινηθούν εύκολα και δεν υπάρχουν ψάρια τα οποία υπήρχαν πριν. Εχει μειωθεί η παραγωγή λόγω της αλλαγής κλίματος και καταλαβαίνετε ότι αντιμετωπίζουν οι ψαράδες σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό πρέπει να δει ο υπουργός και η πολιτική ηγεσία και αν θέλουν πραγματικά να στηρίξουν το πρωτογενή τομέα, να στηρίξουν και την αλιεία.
Πόσοι είναι οι αλιείς που πρέπει να πάρουν αυτή την επιδότηση;
Έχουν μείνει περίπου 4.000 άτομα. Εδώ υπάρχει όμως ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αυτοί οι οποίοι παίρνουν τώρα αυτή την χρηματοδότηση είναι οι ψαράδες που είχαν ημερολόγιο γέφυρας στα σκάφη τους, δηλαδή το σκάφος τους ήταν λίγο μεγαλύτερο από μια βάρκα 5-6 μέτρων. Οι υπόλοιποι που δεν είχαν ημερολόγιο γέφυρας δεν παίρνουν οικονομική στήριξης λες και δεν έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Και αυτοί οι ψαράδες είναι περίπου στις 8 με 8,5 χιλιάδες. Όχι οικογένειες, σκάφη. Καταλαβαίνετε λοιπόν την κοινωνική αδικία στο κομμάτι αυτό. Θα επικαλεστεί λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ότι δεν μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε γιατί δεσμευόμαστε από τον 508 κοινωνικό κανονισμό. Όμως εμείς έχουμε σε αυτό το επιχείρημα να αντιπαραθέσουμε ότι σαφώς υπάρχει ο 508 κανονισμός, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχαν συμφωνήσει να δοθεί στήριξη στις παραγωγικές δυνάμεις όλων των κρατών μελών για τον covid 19. Δεν δίνεται στήριξη στους ψαράδες για την εφαρμογή των κανόνων της αλιευτικής πολιτικής όπως αναφέρεται στον 508 κανονισμό. Η στήριξη αυτή είναι μέσα από τον κανονισμό αλλά λόγω του covid 19 δεν ισχύουν ορισμένες δεσμεύσεις στις οποίες αναφέρονται οι υπηρεσίες. Το άσχημο είναι πως η ίδια μας η πατρίδα τρώει τα παιδιά της. Και χρήματα τα οποία αν δεν απορροφηθούν από την χώρα μας θα απορροφηθούν από κάποιο άλλο κράτος μέλος, θα γυρίσουν πίσω. Γιατί να μην τα πάρουν οι Έλληνες ψαράδες; Αφού τα δικαιούνται, αφού έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, δεν μπορούν να επιβιώσουν οι άνθρωποι χωρίς οικονομική στήριξη.
Υπάρχει κάποια δέσμευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που να θεωρείτε ότι σας ικανοποιεί ή τουλάχιστον να υπάρχει μια μελλοντική ικανοποίηση των αιτημάτων;
Είχε τεθεί το ερώτημα στην τελευταία συνάντηση που έγινε με τον κύριο Κεδίκογλου, βλέπετε με τον κύριο Λιβανό αν και πατριώτες, δεν κατέστη δυνατό να συναντηθούμε στο υπουργείο θεσμικά. Δεν ζητούσαμε ρουσφέτια εμείς, θεσμικά δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε και αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος το οποίο έγινε. Γιατί αν είχαμε συναντηθεί θεσμικά θα είχαμε λύσει αρκετά ζητήματα τέτοιου τύπου. Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον κύριο Κεδίκογλου, μας ρώτησε πώς μπορεί να γίνει η πληρωμή και στους υπόλοιπους ψαράδες και του απαντήσαμε πολύ απλά. Μέσω ενός προγράμματος στο οποίο θα χρησιμοποιούν το ΕΣΠΑ. Το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης αλιείας. Δεν υπάρχει πιο καθαρό σύστημα για να μπορέσει κάποιος να δώσει χρηματοδότηση.
Γιατί δεν το κάνουν;
Εδώ υπάρχει σοβαρή ευθύνη. Πιθανόν και ποινική, όχι τόσο της πολιτικής ηγεσίας, η πολιτική ηγεσία έχει πολιτικές ευθύνες, όσο κάποιων άλλων υπηρεσιών. Όταν ξεκίνησε η προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων έβαλαν σαν ζήτημα την ύπαρξη δορυφορικού συστήματος καταγραφής στίγματος αλιευτικών σκαφών. Με αυτό τον τρόπο απορρίφθηκαν όλα τα σκάφη που δεν είχαν δορυφορικό σύστημα, δηλαδή το 95% των σκαφών της χώρας και πήραν χρηματοδοτήσεις ύψους 150,000 ευρώ. Και οι παράκτιοι οι οποίοι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αλιείας της χώρας μας με το τεράστιο εργατικό προσωπικό το οποίο απασχολούν και με τα πολιτισμικά στοιχεία που συγκρατούν στις απόμακρες περιοχές δεν πήραν τίποτα. Όταν θέσαμε το ερώτημα στον υπουργό η διεύθυνση αλιείας έδωσε μάχη να μην περάσει. Και αυτό έγινε για να τα πάρουν πάλι οι ίδιοι. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κρίνει και να εκτιμήσει τι γίνεται. Πώς αντιμετωπίζει η Γενική Διεύθυνση Αλιείας την παράκτια αλιεία. Χρειάζεται να ψαχτεί και μας είπαν πάλι εκεί ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε να σας βάλουμε πάλι τα ημερολόγια, δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Λέτε ψέματα τους είπαμε στην συνάντηση, πώς προχωρήσατε το 2018 στην οριστική παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων με ημερολόγια γέφυρας; Τότε δεν υπήρχε ο 508 κανονισμός;