Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αρμόδιος για τον Πρωτογενή Τομέα, Φιλήμων Ζαννετίδης μετά την επίσκεψή του στη Νάξο μίλησε στην Κυκλαδική για την πρωτογενή παραγωγή μετά την περιπέτεια του κορωνοϊού, το Φράγμα Τσικαλαριού, τα προβλήματα της μελισσοκομίας, την γαστρονομία και άλλα…
«Το Φράγμα προχωράει κανονικά…»
Αλλεπάλληλες οι συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, αρμόδιου για τον Πρωτογενή Τομέα, Φιλήμονα Ζαννετίδη στο νησί μας, κατά τις τελευταίες ώρες, με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Είχε, επίσης ο κ. Ζαννετίδης της ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να επισκεφθεί τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το φράγμα Τσικαλαριού, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου.
Κατά γενική ομολογία και παραδοχή, εποικοδομητική ήταν η επίσκεψη του αντιπεριφειάρχη Πρωτογενή Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη στη Νάξο, όπου είχε συναντήσεις με όλους τους φορείς του νησιού. Ο αντιπεριφερειάρχης είχε μαζί του τον Υπεύθυνο Μεταφορών, Ακτοπλοΐας, Επικοινωνιών και Κρουαζιέρας, Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη, τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Έπαρχο Πάρου, Κώστα Μπιζά και την γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου, Ευδοκία Κατσάνη.
Οι επισκέψεις με τις ανάλογες συζητήσεις ξεκίνησαν από τα γραφεία της Περιφέρειας, όπου ο κ. Ζαννετίδης μίλησε με τους υπαλλήλους, άκουσε τους προβληματισμούς τους και τους παρότρυνε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο στον τομέα που καθένας εξ αυτών απασχολείται.
Στη συνέχεια μετέβησαν στο Νοσοκομείο του νησιού όπου κι εκεί η Περιφέρεια έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε υλικό απαραίτητο για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συνομίλησαν με εκπροσώπους του διοικητικού συμβουλίου και
επισκέφθηκαν χώρους που χρειάζονται βελτιώσεις.
Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Φιλώτι όπου ο κ. Ζαννετίδης είχε συνάντηση με εκπροσώπους κτηνοτρόφων και αγροτών, που με την σειρά τους εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έθεσαν μία σειρά αιτημάτων, οι λύσεις των οποίων θα βελτιώσουν την δυνατότητα αύξησης των παραγωγών τους. Ο αντιπεριφερειάρχης τους άκουσε με προσοχή, έδωσε απαντήσεις και υποσχέθηκε λύσεις για θέματα που είναι της αρμοδιότητας του, γιατί τα περισσότερα ήταν θέματα κυβερνητικής αρμοδιότητας.
Επίσης ο κ. Ζαννετίδης είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανό, και με αντιδημάρχους με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Ένθεν κακείθεν προτάθηκαν λύσεις, ειδικά για την απορρόφηση των τοπικών προϊόντων.
Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, όπου κι εκεί αναπτύχθηκαν πολλά θέματα και προτάθηκαν βελτιωτικές κινήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής, αλλά και τρόποι μεγαλύτερης εξαγωγής των ήδη ονομαστών ναξιώτικων προϊόντων. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της «Ένωσης» μέλη του δ.σ. και νέοι αγρότες, οι οποίοι έθεσαν τις δικές τους απορίες και ερωτήσεις.
Τέλος ο κ. Ζαννετίδης επισκέφτηκε τοπική κτηνοτροφική μονάδα και είχε μία καλή συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου.
«Όλα θα ξεπεραστούν! Είμαι από την φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος…»
Πριν αναχωρήσει για Αμοργό, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε και από το ό,τι το κλίμα μεταξύ των παραγωγικών τάξεων, των φορέων και της δημοτικής αρχής είναι πολύ καλό και διέπεται από πνεύμα συνεργασίας.
Επιγραμματικά, μερικές από τις σημαντικότερες δηλώσεις του κ. Ζαννετίδη είναι και οι ακόλουθες:
–Για τους παραγωγούς: Είμαι από την φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος. Όλα θα ξεπεραστούν. Οι παραγωγοί συνεχίζουν να παράγουν και εμείς έχουμε την υποχρέωση να τους βοηθήσουμε να προωθήσουν τα προϊόντα τους με τους
όρους και τις προϋποθέσεις προ κορωνοϊού.
–Για το φράγμα Τσικαλαριού: Ένα τεχνικό πρόβλημα παρατηρήθηκε προ ημερών κατά την εκτέλεση των εργασιών. Πρόκειται για ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που παρατηρούνται σε τέτοια μεγάλα έργα. Δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Εντός των επομένων ημερών θα ξεπεραστεί και θα συνεχίσουμε κανονικά.
–Για την μελισσοκομία, το μέλι και το πρόβλημα διάθεσης του παραγόμενου προϊόντος: Νεότερα θα έχω μέσα στις επόμενες ημέρες επί του θέματος. Το πιθανότερο περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η μελισσοκομία είναι ένα τεράστιας σημασίας κεφάλαιο για τον Πρωτογενή Τομέα που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο στα νησιά μας, ενισχύοντας το οικογενειακό εισόδημα καθώς και
την οικονομία των νησιών μας, γενικότερα.
Ο κ. Ζαννετίδης παραχώρησε στην Κυκλαδική την παρακάτω συνέντευξη.
ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ: Ήταν η πρώτη σας επίσκεψη στις Κυκλάδες στην μετά κορωνοϊού εποχή. Ποιο ήταν το αποτύπωμα που άφησε ο κορωνοϊός στην πρωτογενή παραγωγή των Κυκλάδων και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου γενικότερα;
ΦΙΛΗΜΩΝ ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ: Ο κορωνοϊός αλήθεια είναι ότι άφησε μεγάλα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, όλο αυτό το διάστημα ακόμη και σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των νησιών με τη δουλειά τους έβγαζαν την παραγωγή αυτή την οποία υπήρχε κάθε χρόνο αλλά λόγω των μέτρων και της καραντίνας αυτή η παραγωγή δε μπορούσε να διατεθεί με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να αντιμετωπίσουν οικονομικό πρόβλημα το οποίο υφίσταται μέχρι και σήμερα που έχουν αρθεί τα μέτρα. Αυτό ήταν και το κύριο αντικείμενο συζήτησης που είχα με τους παραγωγούς όχι μόνο στη Νάξο αλλά και στη Ρόδο και σε όλα τα νησιά της περιφέρειας. Κατά τα άλλα οι παραγωγοί συνεχίζουν να παράγουν και εμείς έχουμε την υποχρέωση να τους βοηθήσουμε να προωθήσουν τα προϊόντα τους με τους όρους και τις προϋποθέσεις προ κορωνοϊού.
Κ: Για το θέμα που προέκυψε με τους μελισσοκόμους και την παραγωγή τους είναι σε αυτή την κατηγορία ή είναι κάτι το ξεχωριστό;
Φ.Ζ.: Οι μελισσοκόμοι συνεχίζουν να παράγουν το εξαιρετικό τους μέλι σε όλα τα νησιά όπως κάθε χρόνο. Και αυτοί έχουν πρόβλημα διάθεσης, τούτη την εποχή. Εμείς θα τους βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σε επικοινωνία με στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το παρακολουθούμε το θέμα. Νεότερα θα έχω μέσα στις επόμενες ημέρες επί του θέματος. Το πιθανότερο περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η μελισσοκομία είναι ένα τεράστιας σημασίας κεφάλαιο για τον Πρωτογενή Τομέα που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο στα νησιά μας, ενισχύοντας το οικογενειακό εισόδημα καθώς και την οικονομία των νησιών μας, γενικότερα.
Κ: Πάμε στην επίσκεψή σας στη Νάξο, τώρα… Κατά την διάρκεια της εδώ επισκέψεώς σας είχατε την ευκαιρία να πάτε και στο φράγμα του Τσικαλαριού το οποίο είναι ένα έργο της Περιφέρειας. Θέλουμε να μας απαντήσετε, αν προχωράει σύμφωνα με το πρόγραμμα το εν λόγω ζωτικής σημασίας για το νησί μας έργο. Έχει διευθετηθεί το ζήτημα των συνεκτικών – συμπληρωματικών του κυρίως έργου έργων, όπως για παράδειγμα είναι τα δίκτυα; Ή, υπάρχουν καθυστερήσεις;
Φ.Ζ.: Το έργο προχωράει κανονικά, με βάση όλα όσα κατά την επίσκεψή μου εκεί διαπίστωσα, αλλά και με βάση όλα όσα μου είπε ο εργολάβος γύρω από την πρόοδο των εργασιών. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο θα δώσει τεράστια ανάσα στην αγροτική παραγωγή της Νάξου. Επί της ουσίας είμαστε ευχαριστημένοι από την πρόοδο του φυσικού αντικειμένου του έργου, δηλαδή της λιμνολεκάνης. Από εκεί και πέρα, όπως σωστά είπατε, υπάρχει το ζήτημα της σύνδεσης με το υδρευτικό δίκτυο και κυρίως για την άρδευση των καλλιεργειών.
Εμείς, επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτή την προσπάθεια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι λόγω της κατάστασης στην οποία έχει έρθει η χώρα λόγω της πανδημίας θα υπάρξουν ως προς την χρηματοδότηση πολλών έργων προβλήματα. Προσπαθούμε όμως να τα
ξεπεράσουμε ώστε να ολοκληρωθεί το έργο στο χρόνο που ήταν προκαθορισμένος με βασική προϋπόθεση να έχουν ενταχθεί και κατασκευαστεί και τα υποστηρικτικά δίκτυα. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι ένα τεχνικό πρόβλημα παρατηρήθηκε προ ημερών κατά την εκτέλεση των εργασιών. Πρόκειται για ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που παρατηρούνται σε τέτοια μεγάλα έργα. Δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Εντός των επομένων ημερών θα ξεπεραστεί και θα συνεχίσουμε κανονικά.
Κ: Το θέμα των απαλλοτριώσεων έχει προχωρήσει;
Φ.Ζ.: Εκεί υπάρχει ένα θέμα το οποίο προβλέπω να το επιλύσουμε σύντομα.
Κ: Στις επαφές που είχατε και στις συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς στα χωριά του νησιού ποιο ήταν το κυριότερο πρόβλημα που σας έθεσαν πέρα των προβλημάτων που δημιούργησε ο κορωνοϊός;
Φ.Ζ.: Διαπίστωσα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της πρωτογενούς παραγωγής της Νάξου είναι αυτό της διάθεσης των προϊόντων λόγω των οξυμένων προβλημάτων που υπήρχαν με τον κορωνοϊό.
Είχαμε μια μεγάλη συζήτηση στο Φιλώτι με παραγωγούς, κτηνοτρόφους, εκπροσώπους φορέων ακόμη και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και η εκτίμησή μου είναι ότι είμαστε σε κοινή γραμμή πλεύσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πρωτογενούς παραγωγής στη Νάξο. Μου έκαναν τις προτάσεις οι οποίες ήταν και ρεαλιστικές και ενδιαφέρουσες και εμείς είμαστε εδώ για να επεμβαίνουμε και να επιλύουμε χωρίς χρονοτριβές τα προβλήματα στο μέτρο που μας επιτρέπει ο θεσμικός μας ρόλος. Προς το παρόν πρέπει να πούμε, κάτι που το τόνισα και στους παραγωγούς, ότι αυτή την εποχή επικρατεί στασιμότητα λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζήσαμε. Και από την άλλη υπάρχει η διάθεση για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής η οποία επλήγη πολύ.
Πρέπει να σας πω ότι έχω συνεχείς και καθημερινές επαφές με υψηλόβαθμους παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.
Ακούστε: Είμαι από την φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και με βάση την ενημέρωση που έχω αλλά και τις συντονισμένες προσπάθειες που ως Περιφέρεια κάνουμε, απαντήσεις σε μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξουν για όλα τα προβλήματα.
Η Περιφέρεια μας θα συνεχίσει να είναι κοντά στους παραγωγούς και ιδιαίτερα στους νέους. Θεωρούμε υποχρέωση μας να είμαστε δίπλα τους να τους ακούμε και να κάνουμε ότι είναι καλύτερο γι’ αυτούς μέσα από τις αρμοδιότητες που έχουμε.
Αυτές τις δύσκολες εποχές για τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας και για το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής εδώ στα νησιά μας εμείς θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε να αναδεικνύουμε αλλά και να προωθούμε τα προϊόντα τους στις αγορές.
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ταυτότητα και πιστοποίηση στα προϊόντα σεβόμενοι τους παραγωγούς μας και τις παραδόσεις των νησιών μας.
Κ: Πάμε σε ένα άλλο θέμα, τώρα. Πάμε στην γαστρονομία. Είστε υπεύθυνος είναι η γαστρονομία. Πιστεύετε ότι χρειάζεται και σε αυτόν τον τομέα, όπως έγινε και με τον τουρισμό, επανεκκίνηση;
Φ.Ζ.: Ναι, η γαστρονομία με όλη αυτή τη θύελλα που μας χτύπησε έμεινε πίσω. Σίγουρα χρειάζεται μια νέα αρχή για την προώθησή της, γιατί πιστεύω ότι στην νέα εποχή που ανατέλλει για το τουριστικό προϊόν η γαστρονομία των νησιών θα παίξει κομβικό, καθοριστικό για την πορεία και την πρόοδό τους ρόλο. Επί όλων των θεμάτων που θίξατε, θα υπάρξουν εξελίξεις. Έχω εμπιστοσύνη στις προσπάθειες που νυχθημερόν καταβάλλει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προς πάσα κατεύθυνση.
Πριν αναχωρήσει για Αμοργό, χτες, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε και από το ότι το κλίμα μεταξύ των παραγωγικών τάξεων, των φορέων και της δημοτικής αρχής είναι πολύ καλό και διέπεται από πνεύμα συνεργασίας.
Σήμερα, Παρασκευή, ο κ. Ζαννετίδης θα μεταβεί στην γειτονική Πάρο. Εκεί, θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νησιού καθώς και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και συλλόγων.
«Στις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας», δήλωσε στην «Κ» χτες το πρωί ο έπαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, ο οποίος ταξίδεψε (και αυτός) στο νησί μας, συνοδεύοντας τον κ. Ζαννετίδη. Θα έχουμε και στον Δήμο Πάρου συνάντηση με αυτοδοικητικούς παράγοντες του Α’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βεβαίως και με τον δήμαρχο, Μάρκο Κωβαίο».
Αποζημιώσεις παραγωγών που έχουν πληγεί από την πανδημία: Την ευόδωση των προσπαθειών των αγροτοκτηνοτρόφων για άμεση οικονομική στήριξη τους ανακοίνωσε προ ημερών ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Φ. Ζαννετίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου. Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα
που απασχολούν το σύνολο των ενασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα και δήλωσε την πλήρη σύμπραξη στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως τελικά οι κτηνοτρόφοι των νησιών της Περιφέρειας μας εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση της ημερήσιας παράδοσης γάλακτος.
Όπως είχε γίνει γνωστό το Υπουργείο με απόφαση του προέβλεπε την ενίσχυση με 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα, σε δικαιούχους κτηνοτρόφους που παραδίδουν ημερησίως τουλάχιστον 100 κιλά γάλα.
Να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεχείς επαφές, με διευκρινιστική του εγκύκλιο το υπουργείο πρόσθεσε στην ανακοίνωση του για τις αποζημιώσεις, πως στα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος. Έτσι θα μπουν στη λίστα των αποζημιώσεων, κάτι το οποίο ήταν μέρος των αιτημάτων τους.
Σύμφωνα μάλιστα με την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν δεσμευθεί 31 εκατομμύρια ευρώ για να δοθούν ως αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους όλης της χώρας, ενώ έχουν ανακοινωθεί και τα ποσά που θα δοθούν για την μέση και παράκτια αλιεία, τους ιχθυοκαλλιεργητές και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα αποζημιώσεων στους πατατοπαραγωγούς και τους οινοποιούς.
Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί σε φορείς και ευρωπαϊκά προγράμματα, ο κ. Ζαννετίδης τόνισε πως μέχρι τις 4
Ιουλίου αναμένονται οι ενστάσεις, οι οποίες δύνανται να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Από τα προγράμματα αυτά θα διατεθούν 12 εκατομμύρια ενώ άλλα 9 εκατομμύρια θα διατεθούν από το πρόγραμμα Leader.
Κλείνοντας ,υπογράμμισε την παρεχόμενη πλήρη στήριξη της Περιφέρειας και των Υπηρεσιών της στα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς και τόνισε πως έχει καθημερινές επαφές και σχετικές συζητήσεις, καταβάλλοντας, όπως επεσήμανε, ιδιαίτερες προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων τους.
Επί τη ευκαιρία της παραπάνω συνεντεύξεως, να σημειώσουμε ότι την επίσκεψη του προέδρου Γιάννη Γαβαλά και γραμματέα Μιχάλη Πλάτση του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Καλύμνου, «ο Θυμαρίτης», δέχτηκε στις αρχές του φετινού Μάη, στο γραφείο του, ο κ. Ζαννετίδης.
Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τον συνεταιρισμό αλλά και τους μελισσοκόμους γενικά και επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η στήριξη που παρέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους νησιώτες που συνεχίζουν και παράγουν παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν.
Οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού παρουσίασαν την εικόνα που βιώνουν τα μέλη τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εύρυθμη λειτουργία για την παραγωγή του μελιού. Ο αντιπεριφερειάρχης, από την πλευρά του, έδειξε να γνωρίζει την όλη κατάσταση και τους καθησύχασε, υποστηρίζοντας πως θα έχουν την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της στα πλαίσια της πολύ καλής συνεργασίας που έχουν.
Η γραφειοκρατία…
Οι επιδόσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που την κατατάσσουν στην πρώτη θέση πανελλαδικά, στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, παρά τη δραματική υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της, η επιτάχυνση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020” και η προετοιμασία για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021 – 2027, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, στο Υπουργείο.
Στην διάρκεια της συνάντησης, στην οποίαν συμμετείχε και ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Βουτσίνος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρόοδο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο” βάσει των απολογιστικών στοιχείων για το 2019 που ανακοινώθηκαν προσφάτως από το ίδιο το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στοιχεία που φέρνουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην πρώτη θέση όσον αφορά τις εντάξεις έργων, τις νομικές δεσμεύσεις και την
απορρόφηση (πραγματοποιηθείσες δαπάνες) των πόρων.
Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι οι επιδόσεις αυτές αποτελούν αληθινό άθλο, δεδομένου ότι προήλθαν από την πιο υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας και ζήτησε για μια ακόμη φορά την στελέχωσή της, αφού είναι και η μοναδική Περιφέρεια πανελλαδικά, που εκτός από το δικό της Τεχνικό Πρόγραμμα, ωριμάζει και δημοπρατεί έργα και για λογαριασμό των Δήμων, που επίσης αδυνατούν λόγω τεχνικής ανεπάρκειας να φέρουν εις πέρας το τεχνικό τους πρόγραμμα.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Υφυπουργό ότι τις δύο διευθύνσεις Τεχνικών Έργων στελεχώνουν μόλις 17 άτομα στις Κυκλάδες και 22 στα Δωδεκάνησα, που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, στη μοναδική Περιφέρεια στη χώρα, που εκτός από το δικό της πρόγραμμα, υλοποιεί και τα τεχνικά προγράμματα – είτε είναι ΕΣΠΑ είτε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε τομεακά, είτε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, άλλων φορέων, είτε το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ των Δήμων, είτε η ΣΑΤΑ των Δήμων, ακόμα και Υπουργείων που διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ζήτησε την αλλαγή του νόμου για τα δημόσια έργα (4412/2016), που με περιττή και καταστροφική γραφειοκρατία έχει οδηγήσει σε δημοπρασίες που κρατούν μέχρι και δύο (!) χρόνια για να φτάσουν σε αποτέλεσμα.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, ότι εφόσον ικανοποιηθούν τα δύο αυτά αιτήματα, στελέχωσης των Τ.Υ. και αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και των λοιπών προγραμμάτων θα “απογειωθεί”, ενώ παράλληλα θα καταστεί δυνατή η καλύτερη προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ για το Νότιο Αιγαίο ανήλθε στο 36,7%, έναντι του ποσοστού 32,7% των συνολικών πληρωμών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ( 35,8% συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης).