Βασικό δίλημμα των εκλογών είναι αν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία σε ένα ασφαλές πλαίσιο, ή θα γυρίσει πίσω σε μια εποχή ελλειμμάτων του δημόσιου πλούτου και περιορισμού των κατακτήσεων των πολλών δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
“Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη. Είναι στρατηγική επιλογή οι εκλογές τον Οκτώβριο που δεν θα αλλάξει γιατί συνιστά επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο των εκλογών. “Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές γιατί θεωρούν ότι είναι η στιγμή να δρέψει τους καρπούς μίας θετικής πορείας. Οι κάλπες θα είναι για τις ευρωεκλογές, κρίσιμες εκλογές, για τις περιφερειακές και για τις δημοτικές ακόμη και για κοινοτάρχες”.
“Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να δραπετεύσει για να αποφύγει το πικρό ποτήρι που ερχόταν. Το 2000 ο Κώστας Σημίτης αντέστρεψε την διαφορά από τις ευρωεκλογές που έχασε με τέσσερις μονάδες και κέρδισε τις εθνικές”.
Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμωνα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές”.
Ακόμη κι αν η Συμφωνία των Πρεσπών είχε κόστος, δεν το σκέφτηκα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι «όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μετά από 30 χρόνια να επιλύσω μία διαφορά που στοίχιζε στην χώρα και τώρα δίνει πλεονεκτήματα δεν σκέφθηκα το κόστος». Είπε ότι ήταν καλή συγκυρία και ότι και οι προκάτοχοί του αν είχαν βρεθεί σε παρόμοια συγκυρία θα είχαν πράξει το ίδιο.
Η συμφωνία πέτυχε το βέλτιστο δυνατό υπ΄ αυτές τις συνθήκες για την χώρα μας. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ζούσε σε μία συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς δεν μιλούσε για ΠΓΔΜ αλλά για Σκόπια και Σκοπιανούς, τους αποκαλούσαμε με το όνομα της πρωτεύουσας του κράτους τους. Εμείς εφαρμόσαμε την εθνική γραμμή που υπήρχε από το 2004.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς δύο φορές για σύσκεψη ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία ακραία αντιπολιτευτική στάση. Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την συνωμοσιολογική κατηγορία ότι υπήρξε συναλλαγή με τις συντάξεις. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να το αποδείξει.
Από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει “πετσιτολογία”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης”.
Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Πετσίτη και πρόσθεσε: “Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε”. Θύμισε ότι παλαιότερα “όταν είπα στην βουλή κανένα πολιτικό πρόσωπο με offshore έτρεχαν να κρυφτούνε.
Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “το ποιός και με ποιό τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύνη”.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ανέφερε.
Αλ. Τσίπρας: “Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ”
Μπαίνουμε σε μια νέα πίστα μετά την απόφαση για την έξοδο και του ΔΝΤ. Το Σεπτέμβρη είπα τελειώνει η λιτότητα (ΔΕΘ) και εξήγγειλα μια δέσμη κοινωνικών μέτρων και τη μη περικοπή των συντάξεων. Ούτε λόγος να γίνεται για μείωση του αφορολόγητου με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα.
Διαμορφώνονται οι όροι για εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε στη ΔΕΘ. (Με φτηνό δανεισμό, ρευστότητα, αποχώρηση του ΔΝΤ και υπεραπόδοση της οικονομίας, δημοσιονομικό χώρο παρά τον υψηλό στόχο του 3.5% του πλεονάσματος) εξηγώντας για τη μη μείωση του αφορολόγητου.
Κινούμαστε με σχέδιο και κινήσεις όχι εντυπωσιασμού αλλά ουσιαστικού σχεδιασμού.
Μετά τις γιορτές θα τα βάλουμε κάτω με τον υπουργό Οικονομικών και θα δούμε τι μπορούμε να δώσουμε όχι ως προεκλογικό αντίδωρο αλλά ως μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης.
Όσο η χώρα κινείται σε αυτή τη σταθερή τροχιά που τη βάλαμε δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε πολιτικές αυστηρότητας αλλά ελάφρυνσης
Το βασικό δίλημμα των εκλογών είναι αν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία σε ένα ασφαλές πλαίσιο ή θα γυρίσει πίσω σε μια εποχή ελλειμμάτων του δημόσιου πλούτου και των κατακτήσεων των πολλών.
Ειδικότερα απαντώντας ο Πρωθυπουργός για το θέμα των Εξαρχείων ανέφερε: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει πρόβλημα στα Εξάρχεια, αλλά θα πρέπει να δούμε πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα και όχι να βγάζουμε πολιτικό κόστος. Έχω μείνει σε αυτή την περιοχή και ως φοιτητής. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει κάνει σοβαρές παρεμβάσεις. Σοβαρές επιχειρήσεις και όχι “σκούπα”.
Για να αντιμετωπιστεί όμως το πρόβλημα χρειάζεται μια προσπάθεια όχι μόνο από την πλευρά της καταστολής. Χρειάζεται σχέδιο ριζικής αναμόρφωσης της περιοχής μαζί με τους κατοίκους, το Μετσόβειο κ.α.
avgi.gr