Αμοργιανή βραδιά τιμής στο έργο και την προσφορά του Μάρκου Γαβρά

498
SHARES
1.4k
VIEWS

Τον αείμνηστο Μάρκο Γαβρά τίμησε ο Δήμος Αμοργού τη Δευτέρα 30 Αυγούστου. Στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης μνήμης και τιμής,  πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία «Λόζα» Χώρας Αμοργού η ονοματοδοσία της Αίθουσας που στεγάζει την Τοπική Αρχειακή Συλλογή του Δήμου Αμοργού σε «Αίθουσα Μάρκος Γαβράς».

Σε μια βραδιά που η Λόζα γέμισε αναμνήσεις, συγκίνηση αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον της Αμοργού παρουσιάστηκε μέσα από ομιλίες και προβολή  video η πολυδιάστατη προσωπικότητα και προσφορά του Μάρκου Γαβρά. Συνυπήρξαν μέσα στα λόγια των εκλεκτών ομιλητών και στην παρουσία πλήθους κόσμου, η  παράδοση, η λαογραφία, η παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, το περιβάλλον, η αγάπη για τον τόπο, η μεταλαμπάδευση της γνώσης στις επόμενες γενιές, η Αμοργός του Μάρκου Γαβρά, του Μάρκου όλων των Κυκλάδων.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα συγκινητικό βίντεο όπου ο Μάρκος Γαβράς μιλούσε για τη ζωή του και τα πρώτα του βήματα στη μουσική και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κκ Επιφανίου.

 

 

 

 

 

 

Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που τίμησε το Μάρκο Γαβρά. Εκείνους που παρέστησαν  στην εκδήλωση αλλά και όσους λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να βρεθούν στην Αμοργό, έχουν συνδέσει όμως το έργο τους με το όραμα του Μάρκου Γαβρά, όπως ο Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός που συνεργάστηκε στενά με τον Μάρκο μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

Ο Δήμαρχος Αμοργού στην ομιλία του αναφέρθηκε στην συμβολική και ουσιαστική συμμετοχή της εκδήλωσης  στις επετειακές δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 καθώς ο Μάρκος Γαβράς ήταν πρωτεργάτης της συμμετοχής της Αμοργού στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχοντας συλλέξει όλο το απαραίτητο ιστορικό υλικό. Αναφέρθηκε στο αποτύπωμα του Μάρκου Γαβρά σε κάθε πτυχή της ζωής και της κοινωνίας της Αμοργού και έκανε ειδική αναφορά  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη , ένα έργο ζωής για τον Μάρκο Γαβρά ο οποίος συμμετείχε ενεργά στον τελικό σχεδιασμό της πρότασης που εντάχθηκε πρόσφατα σε χρηματοδότηση.

 Ο κ. Λευτέρης Καραΐσκος τόνισε την ευθύνη και το χρέος όλων να συνεχιστεί το έργο του Μάρκου Γαβρά, «γιατί ο Μάρκος μας παρέδωσε τα όνειρα του και εμείς πρέπει να τα κάνουμε πράξη. Η διάσωση της παράδοσης, η ιστορική μας κληρονομιά, η προστασία της ταυτότητας της Αμοργού.  Δεν πρέπει να τον προδώσουμε! Οφείλουμε να πάρουμε το νήμα της ιστορίας και να το παραδώσουμε και εμείς στις επόμενες γενιές.Για να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο το όνομα του, το έργο του, η προσφορά του. Μάρκο, οι άξιοι συνεχιστές σου, οι λεβέντες σου, ο Γιακουμής και ο Γιώργος θα γεμίζουν με τις μελωδίες που τόσο λάτρεψες τον Αιγαιοπελαγίτικο αέρα. Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να δώσουμε το όνομα σου στην αίθουσα της Αρχειακής Συλλογής Αμοργού. Δίνουμε Μάρκο το όνομα σου, στο σπίτι σου.»

Για την προφορά του στη Αμοργό και τις παρακαταθήκες που άφησε με το έργο του για το μέλλον του νησιού μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Αμοργού κ. Νικήτας Ρούσος καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Αμοργού κ. Νικόλαος Φωστιέρης που απέστειλε μήνυμα. Επίσης διαβάστηκαν τα μηνύματα μουσικού Νικολάου Στεφανόπουλου, του δημοσιογράφου Μιχαήλ Στρατουδάκη και της  προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού, Ελένης Κουντουρούπη.

Με το ιδανικότερο τρόπο  σκιαγράφησαν το πολυδιάστατο έργο του Μάκρου Γαβρά αλλά και τη συνέχεια που απαιτείται να υπάρχει στο έργο του, οι ομιλητές της εκδήλωσης που παρουσίασαν τον «δικό τους Μάρκο».

Ο κ. Τάσος Αναστασίου από τη διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου περιέγραψε την αγάπη του Μάρκου Γαβρά και την κοινή τους προσπάθεια για την ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών και των μονοπατιών της Αμοργού ανακοινώνοντας πως «η Νο8 Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος της Αμοργού, η διαδρομή Χώρα – Αγία Βαρβάρα – Τερλάκι – Λέλη – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Ιωάννης / Πύργος στο Ρίχτι, στο εξής θα φέρει την ονομασία Μάρκος Γαβράς».

Ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λούκος μας μετέφερε με το μήνυμα του την αγωνία του Μάρκου Γαβρά να μη χαθεί ίχνος από την ιστορία της Αμοργού και πως μαζί χάραξαν την ερευνητική πορεία που οδήγησε στη δημιουργία της Αρχειακής Συλλογής  

Την καθοριστική συμμετοχή του μουσικού Μάρκου Γαβρά στην έμπνευση και την έρευνα του έργου «Ψηφιακό Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων» τόνισε στη δική του ομιλία  ο καθηγητής μουσικής στο Berklee College of Music, κ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος.

Τελευταίος ομιλητής ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνης Δεσποτίδης μίλησε για τον ιεροψάλτη Μάρκο Γαβρά. Τον Μάρκο Γαβρά που προσπαθούσε να φέρει τα νέα παιδιά της Αμοργού κοντά στη βυζαντινή μουσική και να κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις του νησιού.

Η εκδήλωση που συντόνισε η φιλόλογος-γλωσσολόγος Νεκταρία Πρασίνου ολοκληρώθηκε με την ονοματοδοσία της Αίθουσας που στεγάζει την Τοπική Αρχειακή Συλλογή του Δήμου Αμοργού. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού κ. Σταμάτης Γρίσπος διάβασε την Απόφαση του Συμβουλίου και οι γιού του Μάρκου Γαβρά, ο Γιακουμής και ο Γιώργος Γαβράς αποκάλυψαν την επιγραφή «Δήμος Αμοργού, Τοπική Αρχειακή Συλλογή, Μάρκος Γαβράς». Ο Γιακουμής και ο Γιώργος Γαβράς, έκλεισαν μια συγκινητική βραδιά μνήμης και ιστορίας, παίζοντας την Γιαλίτικη μαντινάδα ως φόρο τιμής στον πατέρα τους. 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Δήμου Θήρας: Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο παιδείας Νικόλαο Κατσίπη

Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Δήμου Θήρας: Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο παιδείας Νικόλαο Κατσίπη

Σύλλογος Εμπόρων και Επαγγελματιών Δήμου Θήρας: Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο παιδείας Νικόλαο Κατσίπη Χθες 31/10/2024 μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου...

Next Post

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.