Προερχόμαστε από μια περίοδο όπου ο κόσμος ήταν κλεισμένος στα σπίτια του, οπότε έχει ανάγκη να βγει έξω και να απολαύσει τις διακοπές του σημειώνει ο Έπαρχος Κέας -Κύθνου. «Στην Κέα και την Κύθνο υπάρχει ένα κλίμα ευεξίας, ενώ οι επισκέπτες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και κάτι παραπάνω» αναφέρει ο Γιάννης Ευαγγέλου, σημειώνοντας πως οι κοντινοί προορισμοί στην πρωτεύουσα όπως είναι τα δύο νησιά, θα βρεθούν στις πρώτες επιλογές των επισκεπτών για το Πάσχα.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ενόψει Πάσχα η εικόνα που έχετε εσείς για τα δύο νησιά Κέα και Κύθνο για την περίοδο του Πάσχα, ποιά είναι; Ας ξεκινήσουμε από την Μεγάλη εβδομάδα αλλά γενικότερα αν υπάρχει ένα καλό κλίμα.
Το κλίμα είναι πάρα πολύ καλό και για τα δύο νησιά με μια διαφορά βέβαια το ένα με το άλλο και λόγω μεγέθους γενικότερα αλλά κυρίως λόγω του είδους των επισκεπτών. Η Τζια για παράδειγμα έχει πάρα πολλά σπίτια τα οποία είναι καλοκαιρινά για τους Αθηναίους και όχι μόνο. Ετοιμαστήκανε από την 25η Μαρτίου, τα ανοίξανε τα περιποιηθήκανε και όλοι αυτοί θα έρθουν να κάνουν το Πάσχα τους εδώ. Στην Κύθνο παρομοίως φέτος, πιστεύω θα έχει και λίγο περισσότερους ‘Έλληνες που θα πάνε για να κάνουν το Πάσχα τους εκεί. Έχουν μια παράδοση, οπότε γενικά για το Πάσχα είναι το έναυσμα της καινούριας σεζόν με αυτού του είδους τους επισκέπτες που θα δώσουν ζωντάνια και στις δύο αγορές.
Υπάρχει αυτό το κλίμα της ακρίβειας που το βιώνουμε όλοι και στα νησιά βεβαίως ακόμη περισσότερο εξαιτίας και της απόστασης. Βλέπετε να είναι ένα αντίβαρο αυτός ο κόσμος που θα έρθει; Πιστεύετε θα μετριάσει λίγο τα πράγματα;
Να μετριάσει την κίνηση δεν πιστεύω από την στιγμή που είναι γενικότερο το κακό. Ο κόσμος θα κινηθεί ούτως ή άλλως, ίσως λίγο μαγκωμένος αλλά να σας θυμίσω ότι προερχόμαστε από μια περίοδο που ο κόσμος κλείστηκε μέσα στα σπίτια του λόγω των γνωστών θεμάτων οπότε την φετινή χρονιά όλη την περιμένουν για να κινηθούν ελεύθερα. Και φανταστείτε ότι και το κάτι τις παραπάνω να τους στοιχήσει θα το χαλαλίσουν για να πάνε στους αγαπημένους τους προορισμούς όπως είναι αυτά τα νησιά εδώ και δεν το βλέπω να επηρεάζει πάρα πολύ. Εδώ υπάρχει ένα κλίμα ευεξίας, μια αισιοδοξία και νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η ακρίβεια επηρέασε ενδεχομένως τον τρόπο των επαγγελματιών του κλάδου τουρισμού; Ανακαινίσεις που ήταν να γίνουν έγιναν ή πήγαν προς τα πίσω εξαιτίας του κόστους και της ακρίβειας και της ενέργειας που έχει φτάσει τα ύψη;
Δεν το βλέπω. Είχαν ήδη ξεκινήσει, είχαν προετοιμαστεί και κάνανε τις πρώτες κατασκευές και τις πρώτες ανακαινίσεις. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας είμαστε προσεκτικοί, αλλά πιστεύω ότι αυτό το κλίμα αισιοδοξίας δίνει και το κουράγιο να προχωρήσουμε όλοι σε ένα βήμα πάρα πέρα. Δηλαδή με άλλα λόγια οι μικροεπαγγελματίες τουρισμού που κυρίως τέτοιοι είναι σε αυτά τα μικρά νησιά αποβλέπουν στην καινούρια χρονιά και είναι μια καλή ευκαιρία, οπότε το κούμπωμα δεν είναι πολύ σοβαρό.
Υπάρχει κάτι το οποίο σας προβληματίζει για την φετινή τουριστική περίοδο ή κάτι που να φοβάστε;
Η ανησυχία είναι ένα συναίσθημα το οποίο κανείς δεν μπορεί να το αποβάλει. Έχουμε ζήσει πολλά πράγματα στο παρελθόν. Εγώ σας είπα όλα αυτά που συμβαίνουν πρέπει κανείς να τα έχει πάντα στο μυαλό του. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτές οι ανησυχίες να είναι τροχοπέδη, πρέπει να βλέπεις το μέλλον με προοπτική. Ας πιστέψουμε ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποια από αυτές τις γνωστές αιτίες για να έχουμε αναστολή του καλού κλίματος για τον τουρισμό φέτος, με εξαίρεση την Ρωσία. Αλλά αυτά τα μικρά νησιά δεν περιμένουν κάτι από αυτά τα κράτη τουρισμού. Τέλος πιστεύω ότι πάντα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί αλλά να έχουμε και εμπιστοσύνη για το μέλλον και αισιοδοξία.