«Η κυβέρνηση «τραβάει» την κατάσταση με τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα για να φτάσει στην Άνοιξη ώστε να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι λόγω καιρού. Απογοήτευση, εκνευρισμός και απαισιοδοξία. Αυτή είναι η εικόνα της εστίασης» , αναφέρει ο Γιώργος Κουράσης, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), τονίζοντας ότι η εστίαση πληρώνει με κλείσιμο καταστημάτων σε όλη τη χώρα.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Βλέπετε πισωγυρίσματα της κυβέρνησης σχετικά με το «τώρα θα βάλουμε μουσική, τώρα θα την κλείσουμε, τώρα θα την επαναφέρουμε»;
Προσπαθούν να βρουν τρόπους να δώσουν κάποιες ελευθερίες πάλι, χωρίς να δώσουν κάποια οικονομική ενίσχυση στην εστίαση, δηλαδή το να επαναφέρει την μουσική μέχρι τις 12 στην εστίαση. Aλλά και τα κέντρα διασκέδασης δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Θα υπάρχουν περιορισμοί στο να σηκωθούν οι θαμώνες. Νομίζω ότι πάλι η διασκέδαση είναι αυτή που θα πληρώσει το μάρμαρο αλλά και όλη η εστίαση γενικότερα αφού φαίνεται ότι από Νοέμβριο και μετά συνεχίστηκε η καθοδική πορεία στον τζίρο. Φαίνεται άλλωστε και από τα στοιχεία που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών το τελευταίο διάστημα.
Η εστίαση πως πήγε μέσα στις γιορτές με όλα αυτά τα μέτρα;
Δεν έχω κάποιο ποσοστό συγκεκριμένο. Τα ποσοστά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Παραμονές Χριστουγέννων, στους χειμερινούς προορισμούς φαίνεται ότι είναι κάπως καλύτερη η προσέλευση, υπήρχε μια πληρότητα σε ό,τι αφορά τα καταλύμματα και σε συνδυασμό με την εστίαση στην περιοχή αυτή δούλεψε αρκετά καλά. Τελείως διαφορετική εικόνα είχαμε την πρωτοχρονιά όπου είχαμε ενδιάμεσα τα νέα μέτρα. Πάρα πολλοί συνάδελφοι είχαν αγοράσει, είχαν κλείσει τραπέζια, είχαν προγραμματίσει για την παραμονή πρωτοχρονιάς ένα συγκεκριμένο ποσοστό πελατών. Όλο αυτό ανετράπη, είχαν κανονίσει μουσικά σχήματα, ακυρώθηκαν τα πάντα. Οι ακυρώσεις των πελατών ήταν σχεδόν στο σύνολό τους. Άρα λοιπόν εκεί είχαμε μια ολοκληρωτική καταστροφή. Σε άλλα καταστήματα ήταν πάρα πολύ μικρή η προσέλευση. Φαίνεται ότι ο κόσμος προτίμησε να μείνει σπίτι.
Και όσον αφορά το μέτρο του αποκλεισμού των μεικτών χώρων δηλαδή ουσιαστικά ούτε στους εξωτερικούς χώρους να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι;
Αυτό το σενάριο ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Εάν εφαρμοστεί και αυτό θα μειωθεί ακόμα περισσότερο ο τζίρος των επιχειρήσεων, γιατί όλη η Ελλάδα δεν έχει βαρύ χειμώνα. Υπάρχουν ακόμα περιοχές που μπορούν να καθίσουν και σε εξωτερικούς χώρους κάποιες ώρες της ημέρας τουλάχιστον. Εάν απαγορευτεί η είσοδος και στους εξωτερικούς χώρους στους μη εμβολιασμένους θα μειώσει και αυτό το τζίρο των επιχειρήσεων. Νομίζω ότι αν δεν ληφθούν σύντομα, μέτρα στήριξης και όχι βλέποντας τα νούμερα αργότερα, δηλαδή τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου, νομίζω θα είναι πάρα πολύ αργά. Νομίζω ότι η κυβέρνηση σπρώχνει τον καιρό να φτάσει προς την άνοιξη ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα οι εξωτερικοί χώροι. Αυτό όμως νομίζω ότι θα φέρει μεγάλες απώλειες τόσο στις θέσεις εργασίας όσο και σε κλειστές επιχειρήσεις γιατί φαίνεται ότι δεν αντέχουν πλέον οι επιχειρήσεις εστίασης χωρίς μέτρα στήριξης. Οι υποχρεώσεις τρέχουν, τα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης παραμένουν, είναι πάρα πολύ υψηλά τα ποσά που έρχονται στους λογαριασμούς της ενέργειας. Τα πράγματα δεν είναι αστεία. Οπως ξέρετε μια επιχείρηση κλείνει είτε λόγω χρεών, είτε λόγω αναδουλειάς -και τα δύο αυτά κακά δυστυχώς συμβαίνουν ταυτόχρονα. Άρα λοιπόν ένας κακός συνδυασμός θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες επιχειρήσεις στο κλείσιμο.
Έχω την αίσθηση ότι όποια μέτρα ήταν να πάρουμε για την εστίαση, έχουν παρθεί. Δεν νομίζω ότι αντέχει κάτι παραπάνω.
Δεν αντέχει παραπάνω. Μας ενημέρωσε και ο κύριος Σταικούρας σε μια τηλεδιάσκεψη που είχαμε πολύ πρόσφατα, ότι δεν υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορούν να τα λειτουργήσουν πλέον ξανά. Παρόλα αυτά όμως η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια έχει δώσει περίπου 42 δισεκατομμύρια για όλη την αγορά, για να στηρίξει και εργαζομένους και εργοδότες με επιτυχία θα έλεγα, γιατί είχαμε ένα πολύ μικρότερο ποσοστό κλεισίματος επιχειρήσεων από αυτό που περίμεναν. Θα μπορούσε να εφαρμόσει πάλι δοκιμασμένα μέτρα, όπως ήταν η επιδότηση στα ενοίκια ή η επιστρεπτέα προκαταβολή. Γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα ή αναστολή πληρωμών σε πάρα πολλές υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στο δημόσιο και στα ταμεία. Αλλά και μια επιδότηση ίσως πιο γενναία από αυτή που έχει ανακοινωθεί στα τιμολόγια της μεσαίας και της χαμηλής τάξης του ρεύματος. Είναι μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν ουσιαστικά στην παραμονή των επιχειρήσεων και να φτάσουμε σε αυτό το πολυπόθητο διάστημα που είναι η Άνοιξη του 2022 για να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα οι εξωτερικοί χώροι ή να φτάσουμε σε μια μορφή κανονικότητας.