Φόβους πως ενδέχεται να βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος του κορονοϊού, διατυπώνουν οι επιστήμονες -και συγκεκριμένα του 6ου κατά σειρά- μέσα σε δυόμιση χρόνια πανδημίας.
Η αύξηση της θετικότητας στο 6,18% (+2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 0.97 και των ημερήσιων κρουσμάτων, δείχνουν σαφή έξαρση την οποία οι επιστήμονες περίμεναν κανονικά να συμβεί μετά τον Αύγουστο.
Τα περίπου 10.500 νέα ημερήσια κρούσματα που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη (15/6) μέσα σε ένα 24ωρο -αν στις 9.288 λοιμώξεις που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, να προστεθούν και οι 1.205 επαναμολύνσεις- ενδέχεται να μην είναι η κορυφή του παγόβουνου.
«Μέχρι χθες πιστεύαμε πως η διασπορά αυτών των δύο τελευταίων παραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλη ακόμα. Ξέραμε ότι υπάρχουν αναπτύσσονται, αλλά πιστεύαμε πώς δεν έχουν προλάβει να κάνουν μεγάλη διασπορά. Και πιστεύαμε ότι θα δώσουν σημαντική αύξηση από τον Αύγουστο και μετά. Φαίνεται, όμως, ότι μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Το μελετάμε ακόμη, δεν το ξέρουμε», λέει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αν η αύξηση οφείλεται στις νέες παραλλαγές του κορονοϊού, τότε αυτή θα είναι μεγάλη, λέει ο κ. Σαρηγιάννης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι υγειονομικές αρχές είναι σε αυξημένη επιφυλακή, αλλά προς το παρόν δεν διατυπώνουν σοβαρές ανησυχίες.
Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης (15/6), συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και αποφάνθηκαν πως δεν αποκλείεται η αύξηση στα κρούσματα να μην συνοδεύεται και από αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δηλαδή πίεση στο σύστημα υγείας.
Αν ωστόσο, κάτι τέτοιο συμβεί δεν αποκλείεται να δούμε την επαναφορά κάποιων μέτρων και κυρίως αυτό της χρήσης μάσκας, αφού φαίνεται πως ο κορονοϊός είναι ακόμη μαζί μας και δεν επιτρέπει την υπερβολική χαλάρωση.
«Το να φορέσει κανείς μάσκα σε συγχρωτισμό πρέπει να είναι όχι μόνο σύσταση, αλλά και υποχρεωτικό. Και πρέπει να το εφαρμόζουν οι επαγγελματίες, δηλαδή να το ζητάνε», σημειώνει ο Καθηγητής Σαρηγιάννης.
Εξηγεί, ωστόσο, πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού / νόσησης για την είσοδο σε χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, καθώς η ανοσία δεν προφυλάσσει από τις νέες μολύνσεις, όπως λέει:
«Το να χρειάζεται πιστοποιητικό ξανά για τις εξόδους μας, αυτό είναι σχετικό και συζητήσιμο. Γιατί οι δύο νέες παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχουν μεγάλη δυνατότητα διαφυγής από την ανοσία, οπότε δεν θα μας προστατεύσει το πιστοποιητικό. Πρέπει να φοράμε μάσκα».
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα δύο βασικά μέτρα προστασίας από τη νέα έξαρση, είναι η χρήση της μάσκας και τα αυξημένα τεστ κορονοϊού.