Πολύ νωρίς άρχισε η προεκλογική περίοδος στην Σύρο. Μαραγκός και Λειβαδάρας ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την υπόθεση των βαρέων μετάλλων και της μόλυνσης του λιμανιού της Ερμούπολης και για τα όσα συνέβησαν προ ημερών στα δικαστήρια και στην Πλατεία Μιαούλη, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα, υπήρξε ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ενώ σημειώθηκαν και επεισόδια.
Εν ολίγοις, ο κ. Μαραγκός κατηγόρησε το δήμαρχο για παθητική στάση και τακτική Πόντιου Πιλάτου, τονίζοντας ότι παρακολουθούσε άπραγος τα γεγονότα πίσω από τις κουρτίνες του γραφείου του.
Ο κ. Λειβαδάρας απάντησε ότι ποτέ δεν κρύφτηκε ποτέ, τονίζοντας ότι η θέση του ιδίου και της παράταξής του είναι ξεκάθαρη και εκφρασμένη, στηρίζοντας τη λειτουργία του ναυπηγείου αλλά με τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για την οποία είπε ότι αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός είναι η Περιφέρεια και όχι ο Δήμος.
Αναλυτικά, μεταξύ των άλλων, στην τοποθέτησή του ο κ. Μαραγκός είπε:
«Προ ημερών γίναμε μάρτυρες εμφυλιοπολεμικού κλίματος, το οποίο δείχνει μια διάρρηξη του κοινωνικού ιστού του νησιού και έναν διχασμό της κοινωνίας που δεν τιμά πρωτίστως το νησί μας και νομίζω ότι και ο κ. δήμαρχος, μιας και το γραφείο του είναι ακριβώς πάνω από την Πλατεία Μιαούλη, κρυμμένος πίσω από τις κουρτίνες του γραφείου του δε θα ένοιωθε καθόλου όμορφα με αυτά που έβλεπε.
Οι συνέπειες και τα συνεπακόλουθα ήταν η δημιουργία σοβαρότατων ανησυχιών από πολίτες και συλλογικότητες σε ότι αφορά τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, την πρόκληση μιας μεγάλης δυσφήμισης του νησιού μας, καθώς επίσης και μεταξύ πολιτών, επαγγελματιών και κοινωνικών ομάδων η οποία έχει οδηγήσει στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.
Δεδομένου ότι η περιβαλλοντική οργάνωση πήρε το δείγμα από το λιμάνι της Ερμούπολης χωρίς να λάβει καμία εντολή, άδεια ή εξουσιοδότηση για να πράξει τη δειγματοληψία, ενώ επίσης δεν ακολούθησε κάποια δομημένη τεχνικά και επιστημονικά διαδικασία για τη λήψη του δείγματος αλλά και τα αποτελέσματα της ανάλυσής του δείγματος ήταν ανυπόγραφα ερωτάσθε κ. δήμαρχε:
*Προτίθεστε να προβείτε στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου;
*Αν ναι, γιατί δεν το έχετε πράξει μέχρι σήμερα κάτι το οποίο δημοσίως σας έχουμε ζητήσει;
*Αν όχι, αιτιολογήστε μας το λόγο για τον οποίον δε θα προβείτε;
Στο μεταξύ η ζημιά η οποία έχει προκληθεί στο νησί μας είναι ανυπολόγιστη. Ο Πόντιος Πιλάτος κ. δήμαρχε έμεινε στην ιστορία ως μια αρνητική προσωπικότητα, δεδομένου ότι επεδίωκε και επιθυμούσε να τους έχει όλους ικανοποιημένους. Ελπίζω κι εσείς, παρότι μέχρι σήμερα ακολουθείτε αυτή την τακτική, σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα τα οποία απασχολούν το νησί μας, μεταξύ των οποίων το ζήτημα το οποία έχει ανακύψει με τα βαρέα μέταλλα, να φροντίσετε να την αλλάξετε ώστε να μην σας κατατάξει η ιστορία στη θέση του Πόντιου Πιλάτου”.
Στην απάντησή του ο κ. Λειβαδάρας ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Ο κ. Μαραγκός έχει ένα στυλάκι να υποτιμά τους αντιπάλους του και νομίζει ότι έχει κάτι να προσφέρει στον τόπο. Κάνει πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Μόνο τον εαυτό του ικανοποιεί. Είμαστε η παράταξη που είχαμε μια ξεκάθαρη θέση και παραμένει ίδια μέχρι σήμερα. Δε μασήσαμε ποτέ τα λόγια μας και δεν είμαστε Πόντιοι Πιλάτοι.
Από την προεκλογική περίοδο μέχρι και σήμερα είπαμε ότι στηρίζουμε απερίφραστα το ναυπηγείο, είναι ένας οικονομικό πνεύμονας του νησιού, αλλά πρέπει να εναρμονιστεί με τη περιβαλλοντική νομοθεσία.
Ακόμη και στα εγκαίνια της δεξαμενής «Βιολαντώ» παρουσία υπουργών και αξιωματούχων των ΗΠΑ, ήμουν ο μοναδικός που τα είπα αυτά τα πράγματα. Άρα όχι σε μένα οι χαρακτηρισμοί ότι είμαι Πόντιος Πιλάτος γιατί δεν ισχύουν.
Λυπάμαι πολύ που η κατάσταση έχει φτάσει μέχρι εδώ, όμως από τη στιγμή που έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα βγάλει και το αποτέλεσμα. Δεν έχω καμία δουλειά να πω τίποτα παραπάνω ως δήμαρχος.
Για το θέμα του περιβαλλοντικού ελέγχου είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η Περιφέρεια. Έγινε μια προσπάθεια να εμπλακεί και ο Δήμος, να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση από το Λιμενικό Ταμείο, την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης για να έρθουν στο νησί επιστήμονες και να κάνουν μια επιστημονική μελέτη ώστε να μη μείνουμε μόνο στο ένα δείγμα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει νομική φόρμουλα ώστε να προχωρήσει αυτή η σύμβαση. Είναι θέμα της Περιφέρειας να συνεχίσει την προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο, να γίνει η μελέτη, να παρθούν τα δείγματα και να βγάλουν κάποιο πόρισμα για το θέμα των βαρέων μετάλλων και της μόλυνσης του λιμανιού».