Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανακαταθέτει στη Βουλή ερώτηση για το θέμα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, μετά από την ελλιπή απάντηση που έλαβαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ερώτηση που κατέθεσαν τον προηγούμενο μήνα, με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν για τη δικαστική έρευνα στις δανειοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων και τις δανειοδοτήσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Θυμίζουμε πως ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος απαντά στους βουλευτές ότι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε τρία μεγάλα ΜΜΕ, ο έλεγχος για κάποια ΜΜΕ πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά δεν δίνει καμία απάντηση για τα πολιτικά κόμματα.
Τονίζουμε ότι το θέμα της διαφάνειας και της ισοτιμίας στη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολιτικό ζήτημα. Η πολιτεία οφείλει να ολοκληρώσει τη δικαστική έρευνα των υποθέσεων αυτών και να αποκαταστήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στην εύρυθμη, ταχεία και αξιόπιστη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα η εκκαθάριση των υποθέσεων αυτών επιβάλλεται για την τιμή και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών κομμάτων, που τις τελευταίες δεκαετίες κατρακύλησε στο ναδίρ.
Δεδομένου ότι, στον πρόσφατο νόμο για τον ποινικό κώδικα και την ποινική δικονομία, περιλαμβάνεται διάταξη η οποία, για τις εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες κακουργηματικής απιστίας που είχαν ανοίξει μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη σε βάρος τραπεζικών στελεχών, προβλέπει ότι απαιτείται η υποβολή έγκλησης εντός τεσσάρων μηνών για να συνεχιστεί η διερεύνησή τους, οφείλουμε να επαναφέρουμε το ζήτημα. Δηλαδή, σε περίπτωση που η διοίκηση της τράπεζας δεν υποβάλλει έγκληση, τότε οδηγούνται στο αρχείο οι υποθέσεις που σχετίζονται με την υπέρογκη δανειοδότηση συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων που έγινε κατά παράβαση των θεσμοδοτημένων πιστοδοτικών και πιστοληπτικών κανόνων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης
ΘΕΜΑ: «Εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων»
Με την υπ’αριθμ.1209/11.10.2019 ερώτηση ζητήσαμε να μας ενημερώσετε για την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που εκκίνησαν κατόπιν της παράδοσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) από τα τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας.
Στις 4.11.2019 μας κοινοποιήθηκε η απάντηση του Υπουργείου με την οποία μας διαβιβάστηκε το υπ’ αριθμ.3828/24.10.2019 έγγραφο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος το οποίο περιλάμβανε πληροφορίες αποκλειστικά για την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για δανειοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Όμως, όπως αναφέρεται ρητά στην ως άνω υποβληθείσα ερώτησή μας ζητήσαμε να μας ενημερώσετε και για την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Επειδή, το θέμα της διαφάνειας και της ισοτιμίας στην δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολιτικό ζήτημα.
Επειδή, το θέμα αυτό και η ανάδειξη του από τις εργασίες και το πόρισμα της Επιτροπής απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη, είναι εύλογη η ανάγκη ενημέρωσης για την εξέλιξη των υποθέσεων αυτών, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Επειδή, η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας των ως άνω υποθέσεων δανειοδότησης θα συμβάλει στην αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών στην εύρυθμη, ταχεία και αξιόπιστη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υποθέσεις για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων;
2. Έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση τους και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις ;
3. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβεί ώστε να υπάρξει ταχεία απονομή δικαιοσύνης και σε αυτές τις υποθέσεις συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου που αποτελεί θεμελιώδες αίτημα της κοινωνίας;