Η εκτόξευση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα της ενέργειας σε συνδυασμό με την πτώση τζίρου -20% (σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές εισπράξεις) θα τσακίσει τις μικρές επιχειρήσεις. “Η Σύρος θα έχει κόσμο, αλλά οι Έλληνες συμπολίτες μας δύσκολα θα ξοδεύουν. Αυτό σημαίνει ότι μας περιμένει ο πιο δύσκολος χειμώνας» αναφέρει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης. Την ίδια στιγμή σημειώνει πως και τα δικαιώματα των εργαζομένων παραβιάζονται κατάφωρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εργατικό δυναμικό την περίοδο του καλοκαιριού.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Μπροστά μας έχουμε ένα τριήμερο στο οποίο όπως φαίνεται η Σύρος θα έχει πάρα πολύ κόσμο που σημαίνει ότι θα κινηθεί και εμπορικά.
Από την στιγμή που έρχεται κόσμος και οι επισκέπτες αυξάνονται πάρα πολύ και υπάρχουν πολλές κρατήσεις ιδιαίτερα στην Ερμούπολη, σαφέστατα όλη η κινητικότητα του νησιού αλλάζει όψη. Η οικονομία του νησιού αυξάνεται και δουλεύουν οι πάντες. Τώρα το κατακεφαλήν έξοδο είναι ένα άλλο κεφάλαιο, αλλά ότι θα έρθει κόσμος και ότι υπάρχουν πάρα πολλές κρατήσεις και ότι κάποιοι όσο μπορούν θα ξοδέψουν είναι γεγονός αυτό, το οποίο είναι θετικό.
Μεγάλο ζήτημα που αφορά και τον εμπορικό κόσμο, είναι η αύξηση γενικότερα των δαπανών. Φαίνεται ότι ο τζίρος μπορεί να είναι μεγάλος αλλά από την άλλη η ακρίβεια τσακίζει τις μικρές επιχειρήσεις.
Εδώ υπάρχουν πολλά θέματα. Το 1ο θέμα είναι ότι οι ανατιμήσεις είναι συνεχείς, από την αρχή του έτους βλέπω ότι υπάρχει ένα 30% ανατιμήσεις σε διάφορα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Πέρα από τα πάγια της ΔΕΗ. Υπάρχει και άλλο ένα πρόβλημα με όλη την νησιωτική Ελλάδα που και εδώ κάτι πρέπει να γίνει. Η μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές. Τα εισιτήρια έχουν αυξηθεί κατά τέτοιο τρόπο που έχουν γίνει απαγορευτικά. Ο κόσμος σκέφτεται να πάει κάπου στην Ηπειρωτική Ελλάδα για να μην δώσει τα λεφτά του στα πλοία και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σαφέστατα θα περάσουν δύσκολα κατά την γνώμη μου έτσι όπως παρακολουθώ τα πράγματα τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα.
Αν βάλουμε τα 2 χρόνια του κορονοϊού συν ένα χρόνο ακόμα τις ενεργειακής κρίσης και αν βάλουμε και τα 10 προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης πάμε στα 15 χρόνια κοντά.
Αυτό που έχω πει και στο παρελθόν είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κρατιούνται όρθιες είναι ήρωες οι επαγγελματίες. Διότι τα χαστούκια πέφτουν αλλεπάλληλα. Η ενέργεια, τα ενοίκια και οι ιδιοκτήτες έχουν δίκιο και οι καταστηματάρχες έχουν δίκιο, οι τζίροι πέφτουν γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Έχω δει την αγορά σε όλες τις φάσεις διότι έχω περάσει 3 δεκαετίες στο κέντρο της Ερμούπολης και έχω δει ότι όταν ο κόσμος έχει χρήματα βγαίνει αλόγιστα και κάνει τις αγορές του και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Από το Πάσχα και μετά ο κόσμος είναι πάρα πολύ ζορισμένος και οικονομικά εξαθλιωμένος διότι ο μισθός είναι καθηλωμένος, τα έξοδα αυξάνονται, το σούπερ μάρκετ κοντεύει να γίνει είδος πολυτελείας και εγώ κρούω τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και δεν ξέρω τι θα γίνει μετά τον Οκτώβριο.
Αν έχουμε μια καλή τουριστική περίοδο που τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα στοιχεία δεν θα δώσει μια βαθιά ανάσα;
Θα δώσει μια ανάσα. Το θέμα είναι θα είναι τέτοια η ανάσα που θα μπορέσουμε να ξεχειμωνιάσουμε, δηλαδή αυτοί που θα έρθουν αν θα είναι Έλληνες είναι και αυτοί ζορισμένοι οι οποίοι θα είναι μετρημένοι στις αγορές τους. Χρειάζεται γερό τιμόνι από εδώ και μπρος τουλάχιστον για ένα χρόνο μέχρι να υπάρξει μια εξομάλυνση των πραγμάτων. Σαφέστατα όσο ανοίγουν οι μέρες και η προσέλευση του κόσμου στα νησιά μας θα δώσουν μια ανάσα οικονομική είναι αναμφισβήτητο, για αυτό λέω τι θα γίνει μετά το φθινόπωρο Το πρόβλημα δεν είναι τώρα. Τώρα θα πάνε όλα καλά! Θα έχουμε μια καλή κίνηση αλλά ο κόσμος θα είναι μετρημένος στα έξοδα.
Μαθαίνω ότι υπάρχει ένα ζήτημα στα νησιά ότι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Είναι έτσι όντως τα πράγματα;
Αυτό πάλι είναι ένα άλλο τραγελαφικό που έχει δημιουργηθεί με το λοκντάουν. Έμαθε η νεολαία να κάθεται και να πληρώνεται, αυτό ήταν πάρα πολύ κακό διότι έχω πει επανειλημμένα ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Θα πρέπει λοιπόν ο ΟΑΕΔ να χρηματοδοτεί τους επαγγελματίες και να προσλαμβάνεται ο κόσμος μισά μισά τα έξοδα. Επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργαζόμενων στην εστίαση, στα ξενοδοχεία, στα εμπορικά καταστήματα, οι υπάλληλοι έχουν κάποιες απαιτήσεις οι οποίες δεν είναι παράλογες, θέλουν να δουλέψουν πενθήμερο οκτάωρο παράλληλα όμως πρέπει να ξέρουν ότι το 25% του ΑΕΠ της χώρας είναι από τον τουρισμό, είναι από την παροχή υπηρεσιών. Οπότε ένα ξενοδοχείο ή ένα κατάστημα εστίασης πρέπει να δουλέψει 12 με 15 ώρες την ημέρα.
Από την άλλη όμως αν δουλέψει δωδεκάωρο θα πληρωθεί για δωδεκάωρο ή θα πληρωθεί για οκτάωρο;
Αυτό που είπατε τώρα έχει τις συνέπειές του. Αυτή η αφερεγγυότητα που δείχνουμε εμείς οι επαγγελματίες απέναντι στους υπαλλήλους μας που τους δηλώνουμε 4 ώρες και δουλεύουν 8, που τους παίρνουμε για 6ωρα και δουλεύουν 15 ώρες, όλα αυτά έχουν φέρει αυτά τα αποτελέσματα.
Κάποια στιγμή δεν θα το βλέπαμε μπροστά μας όλο αυτό που συμβαίνει τόσα χρόνια;
Το βλέπουμε μπροστά μας τώρα. Πρέπει να γνωρίζουμε ένα πράγμα, όταν έχουμε τους υπαλλήλους μας και τους έχουμε με το γράμμα του νόμου είναι δύσκολο για την επιχείρηση. Αλλά έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι και εγώ έχω γίνει μάρτυρας πολλών υπαλλήλων οι οποίοι έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης. Ο υπάλληλος για να σου αποδώσει πρέπει να είναι ικανοποιημένος, ο ανικανοποίητος υπάλληλος είναι γκρινιάρης και δεν δουλεύει. Εδώ πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει στο θέμα της ασφάλισης γιατί είδα ότι ανέβηκε ο μισθός των εργαζομένων 50 ευρώ, καλά έκαναν και τον ανέβασαν όμως δεν βλέπω να ανεβάζουν τους συνταξιούχους, ή τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Ανεβάζουν τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο, να έχεις 5 υπαλλήλους να σου κοστίζουν 250 ευρώ περισσότερο τον μήνα, αρχίζει και γίνεται σοβαρό και δεν ξέρω αν μπορείς να κρατήσεις 5 υπαλλήλους μετά τον Αύγουστο. Θα πρέπει να υπάρξει κάποια ρύθμιση ώστε να μπορούν τα ασφάλιστρα να είναι σε τέτοιο επίπεδο που να μην ανεβάσουν πολύ το κόστος των επιχειρήσεων να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση είτε της ενέργειας είτε της ακρίβεια και μετά επανερχόμαστε. Προτάσεις υπάρχουν!