της Κατερίνας Ανδρούτσου
Ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό που χωρίζει τις Δημοκρατίες από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα είναι η ελευθεροτυπία: η ελεύθερη έκφραση των απόψεων μέσω του τύπου και η ελεύθερη διακίνηση των ειδήσεων. Οι ειδησεογραφικοί/δημοσιογραφικοί οργανισμοί και όλα τα ΜΜΕ μπορούν να δημοσιεύουν ελεύθερα και οφείλουν να αποδίδουν στον αναγνώστη και στην κρίση του, οτιδήποτε θεωρούν ότι συνιστά πληροφορία και άποψη αναλαμβάνοντας, βεβαίως, και την ευθύνη στο βαθμό και τις περιπτώσεις που τους αναλογεί. Οφείλουν να κρατούν ανοιχτό το “βήμα” σε όλες τις απόψεις που σέβονται τις δημοκρατικές αρχές. Τα παραπάνω περιγράφουν, με μεγάλη συντομία, και γι’ αυτό σε γενικές γραμμές, τη λειτουργία των ΜΜΕ υπό καθεστώς ελευθερίας. Αυτή η λειτουργία που, λίγο ως πολύ, προσφέρεται σε όλους και απολαμβάνεται από όλους πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους-ακόμα κι από αυτούς που δεν την απολαμβάνουν διότι έτσι έχουν επιλέξει. Ακόμα, ή κυρίως, κι από αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί της, με την ύπαρξή της! Διότι αποτελεί καταστατική συνθήκη μιας δημοκρατικής κοινωνίας εντός της οποίας δραστηριοποιούνται και άρα οφείλουν να τη σεβαστούν.
Για να είμαστε πιό σαφείς:
Δεν έχουν δικαίωμα να τη χλευάσουν
Δεν έχουν δικαίωμα να την υπονομεύσουν
Δεν έχουν δικαίωμα να την απειλήσουν ατιμώρητα διότι καταπατούν βασικούς όρους του κοινωνικού συμβολαίου και της Δημοκρατίας που ισχύει και στη χώρα μας. Δεν έχουν δικαίωμα να απειλήσουν ατιμώρητα κανένα Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας, κανέναν δημοσιογράφο, κανέναν εκδότη.
Ολοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τη φιλοξενία και της δικής τους άποψης εφόσον αυτή κινείται εντός των ορίων των δημοκρατικών αρχών, έχουν δικαίωμα να απαντήσουν σε ένα δημοσίευμα εάν θεωρούν ότι αυτό τους θίγει, έχουν δικαίωμα να κρίνουν, έχουν δικαίωμα να απορρίψουν και να αφαιρέσουν από την προσωπική, ενημερωτική τους “βεντάλια” ένα ΜΜΕ -και όλα αυτά τα δικαιώματα ασκούνται με την απαράβατη υποχρέωση του σεβασμού της ελευθεροτυπίας διότι προκύπτουν και υπάρχουν εξαιτίας αυτής.
Εμείς, ως Κυκλαδική, κάνουμε τη δουλειά μας υπακούοντας σε αρχές. Όχι σε εντολές. Την κάνουμε καλά, την κάνουμε άσχημα, την κάνουμε λειψά…ας το κρίνει ο αναγνώστης. Σε κάθε περίπτωση όμως την κάνουμε με σεβασμό στις αρχές της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης. Και έτσι θα συνεχίσουμε!