Αν και η φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει να ανοίξουν τα σύνορα στους ξένους τουρίστες από τις 14 Μαϊου, όπως επανέλαβε ο κ. Θεοχάρης στον Guardian.
Παράλληλα τόνισε ότι οι μεθοριακοί έλεγχοι θα χαλαρώσουν τον επόμενο μήνα, όταν θα επιτραπεί σε «ορισμένα» αεροδρόμια να υποδεχθούν πτήσεις από το εξωτερικό. «Όταν ανέφερα την ημερομηνία έναρξης του Μαϊου, είπα ότι σταδιακά θα αίρουμε περιορισμούς σε μια προσπάθεια να ελέγξουμε τη “θερμοκρασία”», είπε ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού στη βρετανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι επειδή ο τουρισμός «δεν ανοιγοκλείνει με διακόπτη» θα πρέπει να γίνουν προπαρασκευαστικές κινήσεις.
«Κάπου στα μέσα Απριλίου θα μπορούμε, όπως υπολογίζουμε, να υποδεχθούμε Βρετανούς αλλά και πολίτες άλλες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένου πληθυσμού, για να δοκιμάσουμε τους νέους κανόνες σε λίγες πύλες εισόδου, όχι και στα και 20 αεροδρόμια, αλλά σε εκείνα που χρησιμοποιούνται συχνότερα, όπως στην Κέρκυρα, το Ηράκλειοι, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης. Η ανακοίνωσή του έρχεται ένα 24ωρο μετά την παρουσίαση από τη βρετανική κυβέρνηση μιας λίστας εξαιρέσεων που επιτρέπουν σε Βρετανούς να φύγουν από τη χώρα τους αν έχουν «λογικές δικαιολογίες για ταξίδι» καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί στις 29 Μαρτίου. Χιλιάδες Βρετανού διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στην Κρήτη, την Κέρκυρα κι άλλα μέρη, όπως ο πατέρας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ.
Τον περασμένο μήνα ομάδες εργασίας από την Ελλάδα και την Αγγλία ξεκίνησαν συνομιλίες για τη δημιουργία ενός «ταξιδιωτικού διαδρόμου» μεταξύ των δύο χωρών μ’ ένα κοινά αποδεκτό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Η Βρετανία είναι η υπ’ αριθμόν 2 τουριστική μας αγορά και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική για μας», τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης, πλέκοντας το εγκώμιο των βρετανικών Αρχών για τους γοργούς ρυθμούς της εκστρατείας εμβολιασμού. «Οι τεχνικές συνομιλίες προχωρούν. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να ανταλλάξουμε πληροφορίες για το πώς θα επαληθεύεται η εγκυρότητα αυτών τον εγγράφων και φαίνεται ότι υπάρχει προθυμία από την άλλη πλευρά», δήλωσε προσθέτοντας ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού θα στείλει ένα μήνυμα, ότι ο κόσμος μπορεί να επιστρέψει σε κάτι που θα παραπέμπει σε κανονικότητα. Ερωτηθείς για τις ανησυχίες Βρετανών κυβερνητικών αξιωματούχων για τους κινδύνους των ταξιδιών στο εξωτερικό ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι είναι είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι ο αριθμός των θανάτων και των εισαγόμενων σε ΜΕΘ μειώνεται παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. «Οι επιστήμονές μας μου λένε ότι με τη συνέχιση των προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ελλάδα και τη Βρετανία, τον καιρό να βοηθά όπως και πέρυσι κι όλες τα περιοριστικά μέτρα που περιορίζουν τη διασπορά της Covid-19, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα μέχρι τα μέσα Μαϊου».