Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 5.523 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανέρχεται στους 708.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών ακόμα 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων σημειώθηκαν 1.629 νέα κρούσματα στην Αττική και 940 στη Θεσσαλονίκη. Τριψήφιος αριθμό κρουσμάτων σημειώθηκε σε αρκετές πόλεις στην επικράτεια, όπως είναι η Αχαΐα με 184 νέα κρούσματα, η Λάρισα με 139, η Κοζάνη με 135 και οι Σέρρες με 116.
Στις Κυκλάδες εντοπίστηκαν 23 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα : 3 κρούσματα στην ΠΕ Θήρας, 1 στην ΠΕ Κέας-Κύθνου, 1 στην ΠΕ Μήλου, 6 στην ΠΕ Μυκόνου, 5 στην ΠΕ Νάξου, 1 στην ΠΕ Πάρου, 4 στην ΠΕ Σύρου και 2 στην ΠΕ Τήνου.
Σαφή ύφεση των δεικτών της πανδημίας στη χώρα μας παρατηρείται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 50.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και πρόσθεσε ότι ο ιός υπάρχει σε όλη τη χώρα και η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται.
Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι το μέσο κυλιόμενο του 7ημέρου μειώνεται κάτω από τα 6.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα και τη διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να παραμένει σταθερή στα 37 έτη. Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται κυρίως στην Ευρυτανία, το Λασίθι, την Αργολίδα και τη Δυτική Αττική. Εκτός από τον αριθμό νέων κρουσμάτων, σαφή μείωση εμφανίζει και η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν τη τελευταία εβδομάδα, με το κυλιόμενο μέσο του 7ημέρου να μειώνεται στο 1,55%. Παράλληλα, μείωση σημειώνεται και στη θετικότητα που προκύπτει από τις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που οργανώνει ο ΕΟΔΥ στο 2,8% από το 4% που είχε σημειωθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Υψηλότερη θετικότητα καταγράφεται στις περιφέρειες Έβρου, Ευρυτανίας, Γρεβενών, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.
Το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλευόμενων ασθενών που υπολογίζονται στην επικράτεια περίπου στις 4.800. Όμως, σύμφωνα με την πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, τη περασμένη εβδομάδα, την εβδομάδα 48 του 2021, παρατηρήθηκε σαφής μείωση στις νέες εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από 8 εβδομάδες συνεχούς αύξησης των νέων νοσηλειών. Ο μέσος όρος νέων εισαγωγών των τελευταίων 7 ημερών είναι 427 ανά ημέρα. Σημειώνεται ότι 3 στους 4 ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι ηλικίας >55 ετών, ενώ σταθερά χαμηλός παραμένει ο αριθμός των παιδιών και εφήβων που νοσηλεύονται και αποτελούν το 1.17% των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια.
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σταθερά γύρω στους 700. Παρά την αύξηση των διαθεσίμων κλινών, απλών και ΜΕΘ, η πληρότητα στην επικράτεια βρίσκεται στο 67% για τις απλές κλίνες και στο 80% στις ΜΕΘ COVID, με τη Β. Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς σε πληρότητα 100%. Το Rt με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και με τη χρήση των σκληρών δεικτών της πανδημίας , δηλαδή τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, είναι 0.96. Με βάση αυτό, υπολογίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα υπάρχουν περίπου 650-700 διασωληνωμένοι ασθενείς.
Η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αλλά και σε περιοχές όπου έχει καθυστερήσει η τρίτη δόση του εμβολίου.
Τέλος, χαρακτήρισε αναγκαία την άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης, ιδίως στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής από τον ΕΟΦ δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα από την χορήγηση της τρίτης δόσης στην Ελλάδα.
Η κατανομή των κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ :