«Αν ένας πολεμιστής πηγαίνει στον πόλεμο ξέροντας ότι θα χάσει, καλύτερα να μην πάει καθόλου» λέει ο δήμαρχος Πάρου αντιδρώντας στο ζήτημα των ανεμογεννητριών που πρόκειται να τοποθετηθούν στο νησί. Θεωρεί πως το ενεργειακό αποτύπωμα που θα αφήσουν στο περιβάλλον θα βλάψει την ομορφιά και την γραφικότητα του νησιού, ενώ θεωρεί ότι οι ανάγκες του νησιού για ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με την παραγωγή που θα έχουν οι ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στα βουνά της Πάρου.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Κύριε Κωβαίε, θα θέλαμε να καταλάβουμε γιατί έγινε αυτή η κίνηση της σύμπτυξης των σχολικών τμημάτων στην Πάρο η οποία και προκάλεσε τις καταλήψεις σε σύμπνοια μαθητών και γονέων…
Πρώτα απ’ όλα η διεύθυνση από την Σύρο δεν θα κάνει τελικά στο γυμνάσιο σύμπτυξη οπότε αυτό είναι ένα επίτευγμα της αγωνιστικότητας των παιδιών και άμεσα μόλις μάθαμε ότι θα γίνει αυτό αντιδράσαμε υπερασπιζόμενοι την κοινωνία, το δικαίωμα της μάθησης και της δημόσιας εκπαίδευσης.
Γιατί συνήθως ξέρετε κατηγορούμε τα παιδιά για τον αυθορμητισμό τους και για τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, ωστόσο τώρα φάνηκε ότι πραγματικά άξιζε τον κόπο.
Εμάς μας ενδιαφέρει να έχουμε δυνατή νεολαία γιατί τα προβλήματα του αύριο είναι πολλά και αν η νεολαία δεν είναι συνειδητοποιημένη, αν όλοι δεν είμαστε συνειδητοποιημένοι και αν δεν αγωνιζόμαστε για τα προβλήματα, η κοινωνία μας θα πάει προς τα πίσω και όχι μπροστά όπως θέλουμε εμείς. Βέβαια η πολιτεία το είδε γρήγορα το θέμα αλλά σημασία έχει ότι χρειάζονται κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν. Πρώτον, να διοριστούν καθηγητές, μόνιμοι καθηγητές, δεύτερον οι καθαρίστριες να είναι μόνιμες. Δεν θα ψάχνουμε κάθε χρονιά να βρούμε προκηρύξεις για καθαρίστριες στα σχολεία. Πρέπει να δώσουμε βάση στην νέα γενιά και στην εκπαίδευση ώστε να έχουμε καλούς πολίτες με πολλά εφόδια ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις τις κοινωνίας.
Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο θα το βρουν όπως ξέρετε κύριε Κωβαίε οι επόμενες γενιές μπροστά. Η κλιματική αλλαγή και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, Κυκλάδες, Νότιο Αιγαίο θα πληγούν ακόμα περισσότερο και από την θερμοκρασία. Μάλιστα βγήκε και μια έρευνα της διαΝΕΟσις, η οποία αναφέρει ότι τα νησιά των Κυκλάδων εκτός του ότι θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες θερμοκρασίες τα επόμενα καλοκαίρια, θα χαθούν και κάποιες περιοχές λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.
Εμείς σαν δήμος Πάρου έχουμε συνεργασία με ένα πανεπιστήμιο της Ιταλίας και μετρήσαμε στα πόσα εκατοστά ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας στο νησί μας. Υπάρχουν περιοχές στον κόσμο που ανεβαίνει με μεγαλύτερη ταχύτητα, ξέρουμε λοιπόν με ποιά ταχύτητα ανεβαίνει εδώ και βέβαια το φαινόμενο δεν θα είναι αύριο. Θα είναι πολύ μακριά, αλλά δεν παύει να είναι. Και μη ξεχνάμε ότι η Γη αλλάζει, δεν αλλάζει όμως από την μια μέρα στην άλλη, αλλάζει ανά χιλιετίες. Εμείς βλέπουμε παλιές πολιτείες που είναι μέσα στην θάλασσα. Εμείς έχουμε το Πάριο μάρμαρο, το πιο γνωστό στον κόσμο το οποίο έχει βγει μέσα από ωκεανούς από μια γεωλογική μετατροπή εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Το μόνο που γίνεται αυτή την στιγμή είναι διαβρώσεις και υπάρχουν προγράμματα πια, δεν θα αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους πιστεύω, είμαστε σε άλλη εποχή σε άλλη τεχνολογία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους πρέπει να δούμε τις διαβρώσεις οι οποίες γίνονται στις ακτές των Κυκλάδων και να αντιμετωπίσουμε με μελέτες και συνεργασίες με το κράτος -γιατί οι ακτές και οι παραλίες ανήκουν στο κράτος-, να δούμε πως δεν θα μειωθούν οι εκτάσεις των νησιών.
Η Πάρος κάνει κάποιες κινήσεις σε αυτό που λέμε πράσινη ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός βλέπετε ότι μπαίνει σε αυτή την διαδικασία και με την Χάλκη που αναδεικνύεται στο πρώτο GR EKO ISLAND. Η Πάρος και άλλα νησιά που τραβάνε όλο αυτό το κομμάτι του τουρισμού έχουν επισκέπτες που θέλουν φιλικό, πράσινο περιβάλλον και στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια.
Έτσι είναι πρέπει να προστατεύσουμε τις Κυκλάδες, είναι μοναδικές. Άρα λοιπόν σε αυτό το επίπεδο πρέπει να κουνούμαστε στην προστασία του περιβάλλοντος και όσο αναφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εμείς σαν νησιά πρέπει να συνεισφέρουμε αναλογικά πάνω σε αυτό το κομμάτι. Απλώς εμείς σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την παραγωγή της, όπως και τα νησιά της Άνδρου της Τήνου, Νάξου, έχουμε προσφύγει στην δικαιοσύνη για την τοποθέτηση των μεγάλων αιολικών πάρκων. Αυτό δεν προστατεύει το περιβάλλον, το αλλοιώνει το περιβάλλον συν ότι ουσιαστικά αυτός ο τύπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτού του τύπου, δεν είναι οικολογικές είναι ανανεώσιμες. Αν δούμε το οικολογικό αποτύπωμα ίσως είναι μεγαλύτερο και αν δούμε και το κόστος, ακόμα μεγαλύτερο. Συν ότι εμείς δεχόμαστε οποιαδήποτε παρέμβαση και είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αρκεί να μη προσβάλουν το περιβάλλον το δικό μας και να μην γινόμαστε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Που σημαίνει αυτή την στιγμή ότι οι άδειες που έχουν δοθεί για το νησί είναι γύρω στα 80-90 mv ενώ η μέγιστη κατανάλωση που έχουμε εμείς τον Αύγουστο είναι 25. Λοιπόν στα Κυκλαδονήσια που είναι πόλος έλξης τουριστών για την μοναδικότητα τους εμείς θα τα κάνουμε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας; Όχι! Πρέπει να συνεισφέρουμε λοιπόν εμείς σαν κοινωνία στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά όχι να γίνουμε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Άρα εσείς διαφωνείτε όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες, ωστόσο φαίνεται να είναι ειλημμένη απόφαση; Η δεν έχει κριθεί ακόμη η μάχη;
Όταν ο στρατιώτης πηγαίνει στην μάχη για να χάσει νομίζω πως δεν πάει καθόλου στην μάχη.
Αλλάζουμε κλίμα και ύφος και πάμε στο γεγονός ότι η Πάρος παραμένει το καταφύγιο για πολλούς ξένους επισκέπτες. Απ’ ό,τι πληροφορούμαι, θα παραμείνουν και αυτό τον χειμώνα να ξεχειμωνιάσουν στο νησί.
Το νησί μας είναι εύκολα προσβάσιμο με το αεροπλάνο, με το πλοίο, έρχεται γρήγορα κάποιος δεν ταλαιπωρείται. Υπάρχουν υποδομές ώστε να φιλοξενήσει έναν πολίτη και τον χειμώνα. Δεν είναι ερημονήσι, έχει την καφετέρια του, την ταβέρνα του, την βόλτα του, την παρέα του. Μπορεί κάποιος να περάσει καλά και να τηλεργάζεται από εδώ, απολαμβάνοντας την φύση και τη ομορφιά της Πάρου και από την άλλη μεριά να εργάζεται σε όλο τον κόσμο.
Τα συνδυάζει όλα αυτά λοιπόν. Ο χειμώνας δεν θα είναι δύσκολος φέτος, τουλάχιστον για την Πάρο γιατί είχε ένα πολύ καλοκαίρι που της έδωσε δύναμη.
Ναι ήταν ένα πολύ καλό καλοκαίρι. Οι φίλοι της Πάρου δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ, έρχονται και ξανάρχονται, περνάνε καλά και φέρνουν και φίλους. Εδώ είναι το βάρος και το άγχος της δικής μας δημοτικής αρχής στο να φτιάξουμε τις υποδομές αυτές που θα μπορούν να υποδέχονται τους φίλους χωρίς να έχουμε πρόβλημα ούτε στο νερό, ούτε στην αποχέτευση, ούτε στην συγκοινωνία, ούτε στην απόλαυσή τους, την διασκέδασή τους, στην μετατροπή του νησιού μας που είναι ένα Κυκλαδονήσι και μάλιστα ένα όμορφο Κυκλαδονήσι όπως είναι η Πάρος σε έναν αστικό ιστό. Θέλουμε να παραμείνουμε ένα παραδοσιακό Κυκλαδονήσι.