Την έναρξη του συνεδρίου «Μεσόγειος» η δική μας θάλασσα, η δική μας πατρίδα έκανε η Κατερίνα Ανδρούτσου σε μια κατάμεστη αίθουσα στο υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής στην Αθήνα. «Αποτελεί το πρώτο βήμα για μια σειρά εκδηλώσεων» είπε η Κατερίνα Ανδρούτσου διοργανώτρια του συνεδρίου ενώ ανέφερε πως ο επόμενος σταθμός είναι στην Αίγυπτο. Τρεις σημαντικοί κλάδοι που ενώνουν την Αίγυπτο την Ελλάδα και την Κύπρο. Τουρισμός, οπτικοακουστικά μέσα και ναυτιλία, αποτελούν κίνητρα για περαιτέρω συνέργειες και δράσεις.
Η Ελλάδα Παγκόσμιος τουριστικός προορισμός
Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά την έναρξη της ομιλίας της εξέφρασε τα συγχαρητήρια για την σημαντική πρωτοβουλία του συνεδρίου για τις τρεις χώρες. Όπως είπε η κυρία Δούρου ο τουρισμός, η ναυτιλία και τα οπτικοακουστικά μέσα συνιστούν μια σύγχρονη όσο και απαιτητική προσέγγιση όχι απλά μια θάλασσας, αλλά ενός ζωτικού για την οικονομική κοινωνική, τουριστική ενεργειακή, πολιτιστική ανάπτυξη ενός χώρους όπως αυτός της Μεσογείου, όπου διακινείται το 1/3 του παγκόσμιου εμπορίου και το ¼ της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου.
Κοινά σημεία κουλτούρας που καθορίζουν το μέλλον
Ο υπουργός Ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς ανέφερε πως είναι ένα σημαντικό συνέδριο. Αίγυπτος Κύπρος και Ελλάδα έχουν κοινά σημεία κουλτούρας, ιστορίας, πολιτικής πολιτισμού με πολλά χρόνια εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων, μα καθορίζουν σε κάθε επίπεδο. Και πάνω σε αυτή την συνύπαρξη βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε όχι απλά για το μακρύ και γεμάτο αλληλεπιδράσεις παρελθόν, αλλά για τις προοπτικές του κοινού μας μέλλοντος. Αίγυπτος Κύπρος και Ελλάδα κτίζουν ένα αδιαπέραστο τοίχος απέναντι σε κύματα αστάθειας. Αποτελούν τρίγωνο συνεργασίας. Καινοτομία, ενέργεια , τουρισμός και πολιτισμός είναι τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος των τριών χωρών.
Μεσόγειος: Η καρδιά τριών χωρών
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Πάπας πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β, ο οποίος τόνισε το ποσο σημαντική είναι η προσπάθεια των διοργανωτών. «Όταν κρατώ στο χέρι μου απο τη μια μεριά το τρίκερο και από την άλλη το δίκερο, το τρίκερο αυτό συμβολίζει την Ελλάδα την Κύπρο και την Αίγυπτο, ενώ τα άλλα δυο κεριά που κρατώ βλέπω την ειρήνη και την αγάπη».
Είμαστε οι “μπόμπιρες”
Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο υφυπουργός Τουρισμού Κύπρου Σάββας Περδίος ο οποίος τόνισε την σημαντικότητα του τουρισμού για τις τρεις χώρες, και ιδιαίτερα για την Κύπρο, το πλησιέστερο νησί στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος θεσμοθέτησε το υπουργείου τουρισμού για την εφαρμογή στρατηγικής και θεσμοθετήσεων, όπως επίσης και η ενδυνάμωση σχέσεων με χώρες που βρίσκονται κοντά στην Κύπρο. Υπάρχουν τριμερείς συνέργειες όπως στην ενέργεια. Για τον τουρισμό τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά, καθώς 1 στους 5 επισκέπτες παγκοσμίως έρχεται στην Μεσόγειο. Το 80% αυτών που προέρχονται από την Ευρώπη.
Μεσόγειος και Περιβάλλον
Τον πρόεδρο της Βουλής εκπροσώπησε η πρόεδρος της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής Χαρά Καφαντάρη, η οποία ανέφερε πως το Ελληνικό κοινοβούλιο έχει ασχοληθεί πολλές φορές με την Μεσόγειο από την σκοπιά της προστασίας και του περιβάλλοντος. Οι τρεις θεματικές σήμερα του συνεδρίου είναι πολύ σημαντικές.
Ηγέτιδα δύναμη στην Ναυτιλία η Ελλάδα
Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης ο οποίος τόνισε πως η Μεσόγειος αποτελεί κομβικό σημείο για την διακίνηση των αγαθών. Επεσήμανε πως η ναυτιλία βρέθηκε αντιμέτωπη με προκλήσεις, λόγω κρίσης. «Η Ανατολική Μεσόγειος είχε ανέκαθεν μια ξεχωριστή σημασία στο χώρο των θαλάσσιων μεταφορών ως σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ασία Αφρική και Ευρώπη. Η διεύρυνση του Σουέζ ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το ρόλο της στις θαλάσσιες μεταφορές, με προφανή οφέλη, αλλά και με συνακόλουθες επιπλοκές. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και η διεύρυνση του Σουέζ αύξησαν τις εμπορικές ροές μέσω θαλάσσης. Περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία περνούν πλέον από την Ανατολική Μεσόγειο. Στην αύξηση των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στην περιοχή θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα νέα ενεργειακά κοιτάσματα που μπαίνουν σταδιακά στο δρόμο της εκμετάλλευσης.
Σπάσαμε όλα τα ρεκόρ
Η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά ανέφερε στο συνέδριο πως η χώρα μας κατάφερε να διακριθεί στον παγκόσμιο τουρισμό και να αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία. Σε τουριστικές αφίξεις το 2018 είχαμε περισσότερους από 33. εκ επισκέπτες και φυσικά στα έσοδα που τα τελευταία στοιχεία που έχουμε από το παγκόσμιο συμβούλιο data ταξιδίων και τουρισμού, συγχαίρει την Ελλάδα για την τεράστια επιτυχία της που κατάφερε ο τουρισμός να αναπτύσσεται με 6,9%, τρεις φορές πιο ψηλά από την οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται είπε η κυρία Κουντουρά με στην καλή συνεργασία που είχε το υπουργείο με όλες τις περιφέρειες, τα εμπορικά επιμελητήρια φυσικά τους παραγωγικούς φορείς αλλά και τον ιδιωτικό τομέα που από την πλευρά του κατάφερε να ενισχύσει τις υπηρεσίες του, να έχει υψηλή ποιότητα. Την τελευταία χρονιά, ήμασταν υποψήφιοι για πάρα πολλά βραβεία και καταφέραμε να βραβευτούμε ως καλύτερος παγκόσμιος προορισμός για αναψυχή, καλύτερος προορισμός για κρουαζιέρα, τα καλύτερα νησιά, καλύτερος προορισμός για οικογενειακές διακοπές.
Ιδιαίτερη στιγμή του συνεδρίου στάθηκε η τιμητική βράβευση του Γιώργου Χατζηνάσιου.Ο μεγάλος δημιουργός βραβεύθηκε από την Κατερίνα Ανδρούτσου για την προσφορά του στον πολιτισμό και στις τρις χώρες στις οποίες έδωσε πολλές συναυλίες. Η «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο» σε μορφή Συμφωνικής Καντάτας με ερμηνευτές τον Πέτρο Γαϊτάνο και τον Γρηγόρη Βαλτινό παρουσιάσθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με θριαμβευτική επιτυχία καθώς και στις Πυραμίδες της Αιγύπτου. Το ίδιο έργο υπό τη διεύθυνση του συνθέτη με 140 μουσικούς – χορωδούς και solist παρουσιάσθηκε το καλοκαίρι του 2005 στο Ηρώδειο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.
https://www.youtube.com/watch?v=FuC9l-g9fuU&feature=share&fbclid=IwAR2doZfDenHBqH1hkt6Uqtc8ewiUlNKabIUYuNH3kJfoiduNzrTU3okWCPs