Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή καθώς ο Μάρτιος είναι ο μήνας που «κληρώνει» το μέλλον τους στο ΕΣΥ. Η προθεσμία για τον εμβολιασμό τους –προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία τους εκπνέει στις 31 Μαρτίου. Το υπουργείο Υγείας πρόκειται να εισηγηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την απόλυση των υγειονομικών που εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό, με την διάταξη για την απόλυση να είναι έτοιμη, έπειτα και από σχετική συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει πως ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα είναι προαπαιτούμενο για τον διορισμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συμπαρασύροντας και όσους ήδη απασχολούνται. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς για να απολυθεί εργαζόμενος από το δημόσιο θα πρέπει να έχει υποπέσει σε ποινικό αδίκημα.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Θα ήθελα ένα σχόλιο για την απόφαση που φαίνεται να έχει κλειδώσει και αφορά στην απόλυση των 7,000 υγειονομικών. Τι γίνεται, που βρισκόμαστε;
Αυτή την στιγμή υπάρχουν 4.700 υπάλληλοι σε αναστολή και 2.500 περίπου οι οποίοι εργάζονται με πιστοποιητικά νόσησης, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στο τρίμηνο και αυτοί θέτονται σε αναστολή. Είναι μια άδικη απόφαση χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος, με δεδομένο ότι με την “omicron” το εμβόλιο σε προστατεύει από την βαριά νόσηση -για αυτό και είναι σημαντικό να το κάνουμε όλοι-, δεν σε προστατεύει όμως από την ήπια νόσηση και τη μετάδοση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να εισηγηθεί την απόλυση υγειονομικών.
Δεν θα περάσει αυτό. Αυτή την στιγμή με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ εργάζονται εκατοντάδες συνάδελφοί μας με ενεργή την νόσηση του κορονοϊού, αφού επιστρέφουν στις 5 μέρες με θετικό τεστ και ήπια συμπτώματα. Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού από ασθενείς συνοδούς, ως εκ τούτου δεν κατανοούμε γιατί επιμένει η κυβέρνηση σε αυτό το αδιέξοδο μέτρο της υποχρεωτικότητας. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένα πειθαρχικό παράπτωμα που να μπορεί να σταθεί, προκειμένου να γίνει απόλυση των συναδέλφων.
Άρα λέτε ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό έρεισμα για να υπάρξει απόλυση κάποιου εργαζόμενου.
Με βάση το πειθαρχικό δίκαιο θα πρέπει να υπάρξει πειθαρχικό παράπτωμα κακουργηματικού χαρακτήρα. Ο μη εμβολιασμός δεν θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα για αυτό προτείνανε ένα ειδικό μέτρο που αφορά μόνο την περίοδο της πανδημίας, την αναστολή εργασίας. Η απόλυση είναι πειθαρχικό μέτρο.
Η ΠΟΕΔΗΝ έχει στο οπλοστάσιο της αυτά τα εργαλεία τα οποία θα αποτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο;
Νομίζω ότι και εμείς τα έχουμε αλλά και όσοι έχουν τοποθετηθεί μέχρι τώρα -ακόμα και όσοι ήταν υπέρμαχοι της υποχρεωτικότητας στα νομικά μέτρα- ότι δεν μπορεί να γίνει απόλυση δημοσίου υπαλλήλου.
Όσο αφορά την τρίτη δόση του εμβολιασμού που δεν την έχουν κάνει αρκετοί στον χώρο της υγείας, τι γίνεται; Θεωρούνται ανεμβολίαστοι;
Όχι, με βάση τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας θεωρούνται εμβολιασμένοι. Και το οξύμωρο είναι ότι υπάρχουν υγειονομικοί οι οποίοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και δεν μπορούν να μπουν σε μια ταβέρνα ενώ θεωρούνται εμβολιασμένοι.
Αυτό το παράδοξο πως γίνεται;
Γιατί ο ειδικός νόμος λέει 2 δόσεις όχι 3.
Πάντως εσείς είστε αποφασισμένοι να μην προχωρήσει το μέτρο της απόλυσης.
Ναι, επειδή δεν υπάρχει υγειονομικό όφελος και ζητάμε να γυρίσουν πίσω οι συνάδελφοι με τακτικά τεστ. Ούτως ή άλλως πρέπει να κάνουμε όλοι τεστ.