Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις drones, τα οποία προβλέπεται ότι θα μεταφέρουν βιολογικό υλικό και φάρμακα όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών τοποθεσιών της Νάξου, αλλά από και προς τα κοντινά νησιά. «Καλοδεχούμενα είναι όλα αυτά, αλλά αν θέλαμε να αριθμήσουμε από το 1 ως το 10 τις ανάγκες που έχει το νησί, αυτό είναι στην σειρά 10, μεσολαβούν άλλες προτεραιότητες» τονίζει ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Επιμελητηρίου Νάξου. Ο Νίκος Κουτελιέρης σημειώνει πως όλες αυτές οι ενέργειες έχουν περιορισμένη ανταπόκριση, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν την εξοικείωση με το τεχνολογικό περιβάλλον.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Η Νάξος θα μετατραπεί σε ένα έξυπνο νησί με τις δοκιμαστικές πτήσεις Drone που θα μεταφέρουν φάρμακα και θα αλλάξουν λίγο τις επαφές του πολίτη με το δημόσιο. Θέλω την γνώμη σας ως προέδρου του Εμποροεπαγελματικού Συλλόγου της Νάξου, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι Amazon σημαίνει εμπόριο.
Και εμείς έχουμε ενημερωθεί από ό,τι δημοσιεύεται σε άρθρα για το πρότζεκτ αυτό, βέβαια καλοδεχούμενο είναι και μακάρι αυτή η επένδυση να ευδοκιμήσει και να πάει καλά στο νησί μας. Όμως η Νάξος ναι μεν μπορεί να γίνει ένα έξυπνο νησί -όπως διάβασα από κάποιες αρθρογραφίες θα λειτουργήσουν μη επανδρωμένα οχήματα με διασύνδεση στα άλλα νησιά για λόγους υγείας κτλ- αλλά η Νάξος δεν υποφέρει από αυτού του είδους τις υπηρεσίες όπως για παράδειγμα αν γεμίσει κάποιος κάδος να ενημερώνεται κάποια υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων. Δεν νομίζω ότι ένα νησί σαν την Νάξο έχει τέτοιου είδους προβλήματα, αυτά είναι το νούμερο 10. Πριν να φτάσουμε στο νούμερο 10, έχουμε άλλα προβλήματα γενικά σαν νησί σε θέματα υποδομών και εξειδικευμένα όσον αφορά θέματα του εμποροεπαγγελματικού, σε θέματα πόλης, πεζόδρομων, χώρων στάθμευσης, γενικά με πράγματα που κατεξοχήν θα ωφελήσουν το εμπόριο και πολλά πράγματα στην Νάξο.
Άρα λέτε ότι μπορεί να δημιουργηθεί κάτι το οποίο ναι μεν θα δημιουργήσει έναν ψηφιακό κόσμο ενδεχομένως λίγο πιο εύκολο για κάποιους κατοίκους του νησιού γιατί δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με αυτού του είδους την τεχνολογία και από την άλλη αυτό ίσως είναι ένα προκάλυμμα διότι αν μεταφέρει φάρμακα γιατί να μην μεταφέρει και παπούτσια από άλλα μέρη σε άλλα και άρα να μην πάει στο κατάστημα ο καταναλωτής. Αλλά και τώρα γίνεται αυτό με το ηλεκτρονικό εμπόριο…
Το μέλλον δείχνει τέτοιου είδους μεταφορές από όσο βλέπουμε από εταιρίες όπως η Amazon, όπου κάνουν τέτοια πρότζεκτ και προωθούν την μετακίνηση των εμπορευμάτων τους μέσω μη επανδρωμένων οχημάτων, μέχρι τέλος πάντων να λειτουργήσουν πειραματικά αυτά σε διάφορα σημεία του κόσμου, να θεσμοθετηθούν, να νομοθετηθούν και να λειτουργήσουν. Εμείς στην Νάξο δεν πονάμε σε αυτό.
Εσείς που ζείτε στην Νάξο βλέπετε ποιά είναι τα σημεία που το νησί χρειάζεται βελτίωση, για παράδειγμα λέει ότι θα βελτιώσουν πολύ τις υπηρεσίες υγείας και έκτακτων αναγκών. Σε ένα νοσοκομείο που έχει τεράστιες ελλείψεις προφανώς και τώρα χρειάζεται να γίνουν μετακινήσεις και γίνονται. Και διακομιδές πολλές φορές έχουμε δει να γίνονται με ελικόπτερα του στρατού ή οτιδήποτε άλλο, αλλά σε τι θα ωφελήσει αυτό το περισσότερο ή η δημιουργία μιας smart μαρίνας όταν συζητάμε εδώ και χρόνια για το λιμάνι;
Δεν ξέρω πώς θα προσελκύσει εμάς το πλάνο που ήδη προχωράει από τα λεγόμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σίγουρα ό,τι γίνεται είναι προς το καλύτερο, όμως δεν πρέπει να αμελούμε τα ήδη προβλήματα, τα υφιστάμενα ζητήματα σε θέμα υποδομών τα οποία είναι μεγάλης σημασίας. Νομίζω αυτά λείπουν στο νησί μας περισσότερο από τα Drone ή να ξέρει ο άλλος που θα έρθει να καταπλεύσει με δικό του σκάφος στην Νάξο, να ξέρει αν έχει θέση στάθμευσης ή όχι. Αυτό είναι κάτι που και με τον ασύρματο μπορεί να γίνει.
Θέλω να μας δώσετε λίγο την εικόνα που υπάρχει στο νησί, πως κινείται γιατί η τουριστική περίοδος που έχουμε είναι πολύ δυνατή.
Είναι πραγματικά η περίοδος αυτή που διανύουμε εμείς αυτές τις μέρες, είναι φουλ.
Αυτό αποτυπώνεται και στην κίνηση των καταστημάτων;
Δεν αποτυπώνεται ταμειακά όσο στον αριθμό αφιχθέντων επισκεπτών. Ο λόγος αυτός αλλάζει με τα χρόνια. Βλέπουμε πτώση του τζίρου ανάλογα με τον κόσμο που έρχεται. Ενώ θα έπρεπε να ανεβαίνει και ο τζίρος, βλέπουμε ότι ο τζίρος σε σχέση με τον κόσμο είναι περιορισμένος. Δεν λέμε ότι τα ταμεία είναι άδεια, όμως έχουμε τις ίδιες εισπράξεις με κάποια σεζόν με λιγότερο κόσμο.