Το ναυπηγείο είναι ένας οικονομικός πνεύμονας και αυτό φάνηκε και στην πανδημία. Η θέση μας είναι ότι το Νεώριο πρέπει να εναρμονιστεί με τους περιβαλλοντικούς όρους και βλέπουμε ότι πραγματικά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση» λέει ο δήμαρχος Σύρου, μετά από το –αδιερεύνητο στην πραγματικότητα- θέμα περί βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης. «Ο σάλος δημιουργήθηκε όταν μια περιβαλλοντική οργάνωση πήρε δείγμα από ένα συγκεκριμένο σημείο. Πρέπει όμως να γίνει χρονολογική αποτίμηση γιατί τον καιρό που ανθούσε η Ερμούπολη όλα τα απόβλητα των βιομηχανιών έπεφταν στο λιμάνι. Δεν μπορεί να στοχοποιείται τώρα κανείς» καταλήγει ο Νίκος Λειβαδάρας.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο το κυρίως ζητούμενο ήταν το θέμα του νοσοκομείου. Έχετε πάρει κάποιες πρωτοβουλίες; Γιατί πραγματικά θέλω να μας πείτε κύριε Λειβαδάρα πώς αυτές πιστεύετε πως θα βοηθήσουν στο να ενισχυθεί το νοσοκομείο. Οι αποφάσεις που πήρατε;
Το πρόβλημα είναι μακροχρόνιο, είναι το θέμα την υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων. Βέβαια η κατάσταση του covid τώρα ήταν που έκανε το πρόβλημα ακόμα πιο οξύ. Στο δημοτικό συμβούλιο που είχαμε κάνει 20 Οκτωβρίου2021, είχε ζητήσει ο σύλλογος των εργαζομένων να παραβρεθεί και να μας ενημερώσει. Ήρθε η πρόεδρος η οποία έθεσε το θέμα και είχαμε πει ότι θα κάναμε μια ειδική συνεδρίαση μόνο με τα προβλήματα του νοσοκομείου. Αυτό έγινε στην τελευταία συνεδρίαση και βέβαια ήταν παρόντες και ο πρόεδρος των εργαζομένων και εκπρόσωπος των γιατρών, ο διοικητής του νοσοκομείου, οι βουλευτές. Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, συζητήθηκαν όλα τα θέματα. Εκεί που καταλήγουμε είναι το θέμα της υποστελέχωσης γιατί αυτό φέρνει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Λόγω της υποστελέχωσης των μονάδων και λόγω covid επειδή κάποιοι υγειονομικοί δεν εμβολιάστηκαν και βγήκαν σε αναστολή εργασίας, το πράγμα οξύνθηκε. Έχεις λοιπόν μια υποστελεχωμένη μονάδα, αναγκάζεσαι να πάρεις κάποιο προσωπικό και να το μεταφέρεις σε άλλη υγειονομική μονάδα. Έχουμε μεταφέρει γιατρούς στην Νάξο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πριν δεκαπέντε μέρες να κλείσουν τα χειρουργεία για τα τακτικά περιστατικά, γιατί είχε μείνει μια αναισθησιολόγος η οποία «έπαιρνε» τα τακτικά περιστατικά και όποιο περιστατικό covid χρειαζόταν διασωλήνωση. Και καλύπτει και μέρες στο ΕΚΑΒ. Οπότε όπως καταλαβαίνετε έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να καλύπτονται άμεσα οι θέσεις με προσωπικό το οποίο πρέπει να προσληφθεί. Αυτό αφορά και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και το παραϊατρικό. Εκεί που καταλήξαμε είναι ότι θα γίνει μια εκπροσώπηση που θα είμαι εγώ, θα είναι οι βουλευτές, θα είναι ο διοικητής του νοσοκομείου και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και των γιατρών και ο Αντιπεριφερειάρχης και θα πάμε στον υπουργό να θέσουμε το πρόβλημα επιτακτικά για να μας δώσουν λύση. Αρχικά για το θέμα της υποστελέχωσης και στη συνέχεια για το θέμα των χρηματοδοτήσεων γιατί και εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Επειδή εκτός από δήμαρχος, έχετε και την ιδιότητα του γιατρού και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι η κατάσταση αυτή την στιγμή του νοσοκομείου έτσι όπως την γνωρίζετε εσείς, υγειονομικά, είναι ένα νοσοκομείο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει; Γιατί μου λέτε τώρα ότι είναι με μια αναισθησιολόγο το πρώτο νοσοκομείο των Κυκλάδων που δέχεται περιστατικά απ’ όλες τις Κυκλάδες. Είναι δυνατόν να λειτουργήσει;
Μέχρι στιγμής για να είμαστε ειλικρινείς και το είπα και στην συνεδρίαση, δίνουμε τα εύσημα σε όλους τους υγειονομικούς και πρέπει να τα δώσουμε. Όμως το μπράβο δεν λύνει το πρόβλημα. Το θέμα θέλει ενέργειες για να μπορέσουμε να υπάρχει και αύριο η λειτουργία του νοσοκομείου. Πραγματικά από το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων λειτουργεί το νοσοκομείο. Δεν μπορεί να τραβήξει άλλο αυτό το πράγμα. Είναι πάνω από 1,5 χρόνο που γίνεται αυτό, υπάρχει και σωματική κόπως. Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε αυτούς τους ρυθμούς και το είπα και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ότι είναι πολύ πιθανό να γίνει ανθρώπινο λάθος από την κόπωση -και εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που δεν συγχωρούνται λάθη. Πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά οι αρμόδιοι ότι πρέπει κάτι να γίνει γιατί και το προσωπικό έχει εξαντληθεί.
Τέθηκε το θέμα των ανθρώπων που έχει τεθεί σε αναστολή, είναι 15-19 άτομα. Βλέπουμε να υπάρχει ένα πείσμα από αυτούς τους ανθρώπους την στιγμή που δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε τις χαμένες θέσεις. Μήπως θα ήταν μια λύση να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί έτσι όπως βλέπουμε τα υγειονομικά δεδομένα και σε άλλα νοσοκομεία, είναι πολλές οι ελλείψεις.
Αυτή την στιγμή η απάντησή μου θα είναι ως γιατρός. Όχι δεν το πιστεύω αυτό το πράγμα. Νομίζω ειδικά στον χώρο της υγείας είναι πάρα πολύ επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός και στην αρχή δεν σας το κρύβω είμαι από τους ανθρώπους που προβληματίστηκαν. Σκεφτόμουν να δούμε τι γίνεται γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο το εμβόλιο, αλλά βλέπουμε στην πράξη ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό των εμβολιασμένων που μπορεί να νοσήσουν και αν νοσήσουν, το ξεπερνάνε πάρα πολύ εύκολα. Πλέον έχουμε τα στοιχεία μετά από 1,5 χρόνο και βλέπουμε στην πράξη τι γίνεται.
Υπήρξε κάποια αντίθετη φωνή από τον κύριο Λεονταρίτη ότι δεν ήθελε να προχωρήσει στη διαδικασία αυτή, να γίνει το έκτακτο διευρυμένο δημοτικό συμβούλιο ή δεν είναι κοινή απόφαση;
Όχι! Απλώς διατύπωσε μια άποψη και ο τρόπος του παρεξηγήθηκε. Επί της ουσίας ήταν σε όλα θετικός, απλώς η διατύπωση στην αρχή δημιούργησε αντιρρήσεις αλλά στην ουσία συμφωνεί σε όλα τα πράγματα.
Πέρα από το θέμα του νοσοκομείου, πάμε στα του Δήμου. Πάμε να αναφερθούμε σε ένα ζήτημα που έχει προκύψει εδώ και καιρό και το συζητάμε, που έχει σχέση με την επίθεση που δεχτήκατε από τον κύριο Μαραγκό. Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα τα βρήκατε, νομίζω είχατε μια κοινή θέση για το νοσοκομείο. Έχετε δεχθεί όμως πολύ κριτική τον τελευταίο καιρό και για το θέμα της διαδικασίας του τουρισμού -που ο τουρισμός νομίζω καλά πήγε στην Σύρο- αλλά και στο θέμα της διαδικασίας του Νεωρίου και των ερευνών.
Κοιτάξτε όταν κάποιος θέλει να κάνει αντιπολίτευση μπορεί να λέει ό,τι θέλει χωρίς στοιχεία και χωρίς να έχουν κάπου βάση. Προεκλογικά ακόμα, εμείς σαν παράταξη είχαμε μια σταθερή θέση την οποία κρατάμε μέχρι σήμερα και την στηρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση. Είχαμε πει πως το ναυπηγείο είναι ένας οικονομικός πνεύμονας και αυτό φάνηκε και στην πανδημία. Σε σχέση με τα άλλα νησιά που ήταν αμιγώς τουριστικά και τις επιπτώσεις που είχαν, ενώ η Σύρος είχε έναν οικονομικό πνεύμονα. Από εκεί και πέρα η θέση μας ήταν ότι σαφώς και το ναυπηγείο πρέπει να εναρμονιστεί με τους περιβαλλοντικούς όρους που πρέπει να δουλεύει και έχουμε δει δείγματα γραφής, ότι κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Από τους χιλιάδες τόνους της αμμοβολής χρόνων οι οποίες αποσύρθηκαν μέχρι και τον περιβάλλοντα χώρο, το πώς έχει αναβαθμιστεί. Αυτό ήταν ξεκάθαρο. Τώρα για τα βαρέα μέταλλα όσον αναφορά το λιμάνι για το οποίο δεν νομίζω πως πρέπει να στοχοποιείται κανείς μέχρι να αποδειχτεί… ό,τι αποδειχθεί. Είχε πάρει μια πρωτοβουλία ο κύριος Λεονταρίτης, να γίνει μια τριμελής σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, Λιμενικού Ταμείου και Πανεπιστημίου Κρήτης για να γίνουν οι δειγματοληψίες και να έχουμε σαφή αποτελέσματα. Γιατί αυτό από το οποίο έγινε σάλος, ήταν ένα δείγμα που πήρε μια συγκεκριμένη περιβαλλοντική οργάνωση από ένα συγκεκριμένο σημείο. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνει χρονολογική αποτίμηση της επιβάρυνσης του λιμανιού που είναι ένα εμπορικό λιμάνι τον καιρό που ανθούσε η βιομηχανία μέσα στο λιμάνι. Από εκεί και πέρα ήταν η σειρά της σύμβασης, το Λιμενικό Ταμείο δια νόμου δεν μπορεί να συμμετέχει σε δημοτικά προγράμματα. Αυτό ήταν, ο κύριος Λεονταρίτης είχε συνεννοηθεί με την ΟΝΕΞ η οποία θα χρηματοδοτήσει και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Από τον καιρό που ήταν η Νομαρχία ακόμη έχουμε σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ακόμα και το ναυάγιο της Σαντορίνης παρακολουθεί και για αυτό τον λόγο δεν μπορούσε να προχωρήσει η σύμβαση και να συμμετέχει και το Λιμενικό Ταμείο.
Για το θέμα του τουρισμού που λέει ο κύριος Μαραγκός ότι πάει στον αυτόματο πιλότο. Τι εννοεί, ότι δεν έχει γίνει τίποτα;
Έχουν γίνει πράγματα που δεν είχαν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πριν, αλλά και επί θητείας του Κυρίου Μαραγκού. Πρώτη φορά έχουμε αναθέσει σε εξειδικευμένο οργανισμό να κάνει το τουριστικό πλάνο του νησιού μας σε βάθος χρόνου. Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στα χρονικά. Η άλλη εταιρεία η οποία ασχολήθηκε με την προβολή του νησιού φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς. Ηταν το διάστημα αυτό της πανδημίας που ο κόσμος με όλο το κλείσιμο ήθελε να εκτονωθεί και να βγει. Ειδικά ο αντιδήμαρχος, ο κύριος Κουταλάς, έκανε ένα πολύ καλό έργο, έχει προβληθεί πάρα πολύ καλά το νησί μας και η απόδειξη είναι ότι πήγαμε καλύτερα απ’ όλες της χρονιές. Πλησιάσαμε το 2019 που πανελλαδικά ήταν η καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό. Πλησιάσαμε σχεδόν τα ποσοστά αυτά αλλά το ουσιαστικότερο είναι ότι σε τζίρο ξεπεράσαμε και το 2019. Αυτά δεν έρχονται από μόνα τους. Πρώτα απ’ όλα αν δει κανείς τον απολογισμό που έκανε ο αντιδήμαρχος τουρισμού θα δείτε τι προβολή του νησιού έγινε, σε πόσα μέσα και εντός αλλά και εκτός Ελλάδας. Όλα αυτά δεν έρχονται από μόνα τους, όλα αυτά μαζί δεν ανακαλύψανε την Σύρο, έγινε δουλειά για να ανακαλύψουν την Σύρο.
Τώρα επειδή μπαίνουμε σε έναν χειμώνα δύσκολο ξανά υγειονομικά απ ό,τι φαίνεται θα ήθελα να μιλήσουμε για την εστίαση στο κομμάτι που αφορά τους δήμους. Ζητούν τη μείωση είτε των δημοτικών τελών είτε και την ελαχιστοποίηση γιατί δεν θα μπορούν να δουλέψουν. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που αν δεν σας έχει έρθει και δεν σας έχει ζητηθεί από τους επαγγελματίες της εστίασης, σύντομα θα το αναφέρουν και σε εσάς. Από την άλλη δεν ξέρω καν αν είναι δικό σας θέμα ή αν είναι θέμα κεντρικής διοίκησης η μείωση των τελών.
Εμείς ως δήμος κάναμε από την πρώτη στιγμή το κάθε δυνατό που μπορούσε να γίνει. Και σε δημοτικά ακίνητα που νοικιάζονται από καταστηματάρχες έγινε μείωση των ενοικίων και χώροι παραχωρήθηκαν επιπλέον και τα τέλη μειώθηκαν. Ό,τι μπορούσε να γίνει έγινε και δεν νομίζω να έχει υπάρξει κανένα παράπονο και πάλι θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Εύχομαι να μην είναι τα πράγματα πολύ δύσκολα τον φετινό χειμώνα αλλά είναι σίγουρο ότι θα είμαστε πάλι δίπλα στους επιχειρηματίες και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.