Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14.11
Την καταδίκη με κατηγορηματικό τρόπο, του κλίματος το οποίο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, ένα κλίμα αυξανόμενου κυβερνητικού αυταρχισμού απέναντι στους φοιτητές και στη νεολαία εν όψει του Πολυτεχνείου εξέφρασε στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.
Αναφερόμενος στο θέμα του ΚΕΘΕΑ, ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι πρόκειται για μία βάναυση παρέμβαση του κομματικού κράτους στο ΚΕΘΕΑ και η ΝΔ έχει υποστεί μια πολιτική και ηθική ήττα μεγάλων διαστάσεων σε αυτό το θέμα. Μπορεί να διόρισε τη διοίκηση της αρεσκείας της, όμως, μέσα στην κοινωνία έχετε απαξιωθεί από αυτό το ζήτημα και θα το δει αυτό στη συνέχεια.
Αναφερόμενος στο θέμα των επιπτώσεων της «Thomas Cook», ο Ν. Συρμαλένιος χαρακτήρισε πενιχρά και ανεπαρκή τα μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση.
Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:
«Θα ήθελα καταρχήν να εκφράσω και από αυτό το βήμα την καταδίκη μου, με κατηγορηματικό τρόπο, του κλίματος το οποίο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, ένα κλίμα αυξανόμενου κυβερνητικού αυταρχισμού απέναντι στους φοιτητές και στη νεολαία εν όψει του Πολυτεχνείου. Η επέμβαση των ΜΑΤ σε φοιτητές που φώναζαν: «ψωμί-παιδεία-ελευθερία», οι αθρόες προσαγωγές φοιτητών και νεολαίων -σήμερα, μάλιστα, προσήχθη και ο Γραμματέας της σπουδάζουσας νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά αφέθηκε ελεύθερος, διότι δεν είχε κάνει κανένα έγκλημα, ένα χαρτόνι είχε υψώσει, όπως είχαν κάνει οι εξεγερμένοι τότε φοιτητές του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας- και, επίσης, η απίστευτη ντροπιαστική μεταχείριση ανθρώπων που προσάγονται σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα. Αυτό το πράγμα είναι ντροπή για τη Δημοκρατία και πρέπει να το καταδικάσουμε διότι οδηγείτε τη νεολαία και τη χώρα σε πολύ δύσκολες ατραπούς.
Καλούμε, λοιπόν, εμείς σε ειρηνικές μαζικές κινητοποιήσεις το τριήμερο που ξεκινάει από αύριο στο Πολυτεχνείο και στην πορεία την Κυριακή. Καλούμε όλο το λαό, όλη τη νεολαία, όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν για να απαντήσουμε με δημοκρατικό τρόπο σε ένα κλίμα αυταρχισμού το οποίο γίνεται στο όνομα του νόμου και της τάξης.
Θα πω τώρα και δυο λόγια για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Το θέμα του ΚΕΘΕΑ αποτελεί εφαρμογή του ενός σκέλους στους οποίους βασίζεται η κυβερνητική πολιτική. Για μένα τρία σκέλη προχωρά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: Νόμος και τάξη, ασφυκτικός έλεγχος του κράτους από το λεγόμενο επιτελικό κράτος και ένας ιδιότυπος νεοφιλελευθερισμός με προνομιακούς αποδεκτές ορισμένα μεγάλα συμφέροντα μέσα στη χώρα, στα οποία συνεχώς, με τροπολογίες στα διάφορα νομοσχέδια που έχουν έρθει από τον Αύγουστο και μετά, έχουμε συνεχιζόμενα «δωράκια».
Στο ΚΕΘΕΑ υπάρχει βάναυση παρέμβαση του κομματικού κράτους. Περί αυτού πρόκειται. Καταργείτε έναν αυτοδιοίκητο Οργανισμό ο οποίος έχει αξιολογηθεί θετικά από τον ΟΗΕ. Και στην ουσία εσείς καταργείτε όλο αυτό το έργο, το μηδενίζετε, διότι δεν έχετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο. Μας φέρατε κάποια πορίσματα, αλλά δεν προχωρήσατε σε μία αμφισβήτηση της διοίκησης και της χρηστής διαχείρισής της, κάποιου τμήματος εν πάση περιπτώσει το οποίο με τον δικό της εσωτερικό έλεγχο είχε ήδη εντοπιστεί και ήταν σε μία διαδικασία διαλεύκανσης.
Πρόκειται, λοιπόν, για μία βάναυση παρέμβαση του κομματικού κράτους στο ΚΕΘΕΑ. Γι’ αυτό εγώ πιστεύω ότι έχετε υποστεί μία πολιτική και ηθική ήττα μεγάλων διαστάσεων σε αυτό το θέμα, όσο κι αν δεν φαίνεται αυτό, γιατί ήδη έχει προχωρήσει η διοίκηση που έχετε διορίσει. Όμως, μέσα στην κοινωνία έχετε απαξιωθεί από αυτό το ζήτημα και θα το δείτε στη συνέχεια.
Θα πω δυο λόγια τώρα και για το θέμα των επιπτώσεων της «Thomas Cook». Καταρχήν, πρέπει να πούμε για την κατάρρευση αυτού του μεγάλου οργανισμού, της εταιρείας αυτής. Εχθές στη Γερμανία ανακοινώθηκε ότι και η θυγατρική της «Thomas Cook» έπεσε σε πτώχευση και βρίσκονται στον αέρα εξακόσιες χιλιάδες πελάτες.
Τα μέτρα τα οποία πήρατε εσείς, και σας το είπαν και οι φορείς, είναι ανεπαρκή και πενιχρά. Και εδώ θέλω να πω ότι υπάρχει ειδικά για τους εργαζόμενους ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο καλεί τις χώρες-μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως τα διαθέσιμα μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να μετριαστεί ο αντίκτυπος της χρεοκοπίας της «Thomas Cook».
Λέει επί λέξει και επισημαίνει: «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους που απολύθηκαν». Επίσης, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την επιτροπή να υποβάλει πρόταση σχετικά με το δικαίωμα των εργαζομένων να πληροφορούνται για τις διαβουλεύσεις και να συμμετέχουν σε αυτές.
Τέλος, είναι θετικό ότι ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος πάει να αποσύρει τη διάταξη με την οποία επ’ αορίστου παραχωρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι στην εταιρεία- «δωράκι» κι αυτό στους επενδυτές- που θα αξιοποιήσει το Ελληνικό. Πρέπει, όμως, να διευκρινιστούν πολλά πράγματα ακόμα.
Όπως ξέρετε υπάρχει και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και από δύο σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού για τον αρχαιολογικό χώρο ο οποίος υπάγεται και αυτός στους κοινόχρηστους χώρους, τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στον Άγιο Κοσμά. Να δούμε πώς είναι διατυπωμένα τα πράγματα. Ο αγώνας πάντως και των κατοίκων της περιοχής και των φορέων και της αντιπολίτευσης έφερε καρπούς και υποχωρήσατε σε αυτό το θέμα».
Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στο παρακάτω link: