Του Λάμπρου Δεμερτζή
Τουλάχιστον 50.000 θέσεις εργασίας αναζητούνται στον κλάδο των ξενοδοχείων και της εστίασης. Το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας, το οποίο εντοπίζεται και στις Κυκλάδες, εμφανίζεται αμυδρά αυξημένο σε σχέση με το 2021 όταν, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, στην αιχμή της περυσινής σεζόν, 53.249 θέσεις εργασίας από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκαν. Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 22% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις εργασίας.
Περιορίζουν τους χώρους εστίασης
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πολύ απλά πολλά ξενοδοχεία που μπορεί να έχουν 4 και 5 εστιατόρια μπαίνουν στην διαδικασία να κλείσουν τα 2 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, άρα και της ποιότητας. Μια ακόμη ανορθολογική κατάσταση που μπορεί να προκύψει αφορά τις επιπλέον ώρες εργασίας των εργαζομένων, πάντα επί πληρωμή. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο εργαζομένων να δουλεύουν Σαββατοκύριακο, αφού δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Μάλιστα οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο “αγώνα αντοχής”, ώστε και να ανοίξουν -όσες δεν έχουν ακόμα ανοίξει-, το επόμενο διάστημα, αλλά και αυτό να μην είναι εις βάρος της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Σύντομα εξάλλου, το ερευνητικό εργαλείο του ΞΕΕ, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, θα δημοσιοποιήσει έρευνα που θα περιγράφει το μέγεθος του προβλήματος.
Μιλήσαμε με την Χριστίνα Τετράδη, Αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
«Είναι πολύ σημαντικό οι τουριστικές επιχειρήσεις να υποβάλουν τις διαθέσιμες θέσεις στον ΟΑΕΔ, και εκεί ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να αρνείται να καλύψει μια θέση. Αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε με εργαζόμενους από το εξωτερικό» σημειώνει.
Διάβασα τι γίνεται με τις ελλείψεις στο προσωπικό. Μιλάμε για 50-55 χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα καλύψουν τα κενά;
Το πρόβλημα των ελλείψεων θέσεων εργασίας δεν είναι τωρινό ούτε είναι μόνο Ελληνικό. Από μελέτες που έχουν γίνει βλέπουμε ότι στη Μεσόγειο οι ελλείψεις σε θέσεις εργασίας αγγίζουν τις 500 χιλιάδες, στην Ελλάδα αυτή την στιγμή το νούμερο φτάνει γύρω στις 50-55 χιλιάδες όταν όμως αντίστοιχα και το 2019 είχαμε γύρω στις 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Πως θα καλυφθεί αυτό δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει ήδη η σεζόν;
Πολύ σωστά, η σεζόν έχει ξεκινήσει και δεν σας κρύβω ότι έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να το κάνουμε αυτό. Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι η πρόσφατη απόφαση που ελήφθη σε συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και του Τουρισμού αλλά και των φορέων των δικών μας και σύμφωνα με την οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλλουν άμεσα τις διαθέσιμες θέσεις στην δημόσια υπηρεσία απασχόλησης. Δηλαδή στον ΟΑΕΔ. Και φυσικά θα πρέπει αυτές οι θέσεις να καλύπτονται και ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να αρνείται να πάρει μια θέση. Άρα νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό στο να δούμε τελικά ποιά είναι η πραγματικότητα και αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι Έλληνες θα πρέπει ενδεχομένως να ψάξουμε για ανθρώπους από το εξωτερικό.
Χρόνος υπάρχει; Γιατί από την άλλη είμαστε πρώτοι στην ανεργία στην Ευρώπη, ειδικά στους νέους και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν χέρια για να εργαστούν στην πρώτη βιομηχανία.
Για αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ποιά είναι η πραγματική κατάσταση τελικά της ανεργίας, γιατί εδώ μάλλον κάτι συμβαίνει. Δεν συνάδει το ένα με το άλλο, άρα καλό είναι να δούμε τι συμβαίνει. Κάτι άλλο το οποίο έχουμε συζητήσει είναι ότι καλό είναι να μην επιδοτείται τελικά η ανεργία αλλά η εργασία, αν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε να βρούμε χέρια απασχόλησης. Επίσης δεν σας κρύβω ότι πάρα πολλοί νέοι, βλέπουμε ότι έχουν ψάξει και λόγω της πανδημίας, εργασία σε πιο μόνιμες δουλειές. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός προσφέρει εποχική εργασία και όχι δωδεκάμηνη κατά βάση. Οπότε ένας λόγος είναι αυτός. Πάρα πολλοί επίσης έχουν ανοίξει τις δικές τους επιχειρήσεις που είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο, εύκολο τουλάχιστον σαν προσπάθεια και βέβαια πάρα πολύ ασχολούνται με βίλες και Airbnb και είναι και αυτός ένας τομέας όπου η εργασία είναι πιο εύκολη και πιο ευέλικτη θα μπορούσαμε να πούμε.
Άρα, εκτός από τον κίνδυνο και την απειλή που είχαμε από τα Airbnb για την πληρότητα που έπαιρνε και έκοβε από τα ξενοδοχεία, φαίνεται ότι τελικά κόβει και εργαζόμενους πια.
Σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό όπως είπαμε είναι πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας και για τον λόγο αυτό και με καλύτερους μισθούς. Τα ξενοδοχεία όπως καταλαβαίνετε είναι υποχρεωμένα να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους τους, κάτι το οποίο αυξάνει τον μισθό σε ένα ποσοστό περίπου 50% για τον εργοδότη.