Δύσκολες στιγμές ζουν καθημερινά οι εναερίτες, οι «ακροβάτες» της ΔΕΗ που σπεύδουν να επιδιορθώσουν τις βλάβες που προκαλούνται στα δίκτυα ηλεκτροδότησης. Ειδικά με την κακοκαιρία «Ελπίδα», από τη μια ξεπέρασαν τα όριά τους και από την άλλη φάνηκαν οι ελλείψεις. Τρεις εναερίτες καλύπτουν το μεγαλύτερο δίκτυο των Κυκλάδων, την Πάρο και την Αντίπαρο όπως μας λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ-ΚΗΕ Σωματειακό Παράρτημα Πάρου – Αντιπάρου, Γιάννης Παντελαίως . «Φροντίσαμε να δώσουμε ρεύμα πρώτα σε όσους είχαν μωρά, ηλικιωμένους με οξυγόνο, Κατανοούμε ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και κάναμε ό,τι μπορούσαμε αυτές τις ημέρες για να μην μείνει κόσμος στο σκοτάδι. Και ακόμη διορθώνουμε βλάβες που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Ελπίδα» σημειώνει, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις προσωπικού.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Η κακοκαιρία έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και ενδεχομένως χρειάζονται να γίνουν πολλά πράγματα. Εσείς ως πρόεδρος της ένωσης τεχνικών έχετε μια καλύτερη εικόνα τουλάχιστον για την περιοχή την οποία καλύπτετε..
Η εικόνα που έχω και το βασικότερο κομμάτι είναι η έλλειψη προσωπικού. Έχουν μείνει τρία άτομα μόνιμοι εναερίτες, υπήρχε ένα άτομο οκτάμηνο το οποίο έχει φύγει και δεν μπορώ να τον κάνω μόνιμο γιατί είναι 36 ετών και με την σύμβαση που είχαν βγάλει έμενε εκτός. Στέλνουν άτομα από την Αθήνα, τα οποία ναι μεν μας βοηθάνε αλλά τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους πράγματα πολλά, διότι δεν γνωρίζουν τις περιοχές, δεν γνωρίζουν την τοποθεσία, δεν γνωρίζουν τα διακοπτικά μέσα που χρειάζονται για να κάνεις μια διακοπή για να καλύψεις μια βλάβη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Όσον αφορά πάλι το προσωπικό η τελευταία φάση ήταν τα 2016, από τότε έχουν συνταξιοδοτηθεί 5 συνάδελφοι, 4 τεχνίτες και ένας εργάτης. Προκήρυξη έχει αλλά εγώ δεν βλέπω να έρχονται άτομα εδώ.
Άρα είστε τρία άτομα για να καλύψετε δύο νησιά;
Ναι, την Πάρο και την Αντίπαρο και από όσο ξέρω έχει το μεγαλύτερο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης στα Κυκλαδονήσια. Παλιά ήταν δέκα και παραπάνω συνάδελφοι με μικρότερο δίκτυο. Τώρα είμαστε τρία άτομα με μεγαλύτερο δίκτυο, περισσότερες βλάβες και αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Δώστε μας λίγο και την εικόνα σχετικά με την κακοκαιρία Ελπίδα, όλο αυτό το διάστημα που είδαμε και φαντάζομαι ότι και εσείς φτάσατε στα όριά σας.
Υπήρχαν πάρα πολλές βλάβες. Είμασταν συνεχώς εκεί, δεν είχαμε ρεπό, δουλεύαμε συνέχεια. Ανταπεξήλθαμε αλλά το θέμα είναι να μη γίνει κάτι κακό γιατί πάνω στο στρες της δουλειάς ναι μεν έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά η κούραση της δουλειάς μπορεί να φέρει κάποιο κακό αποτέλεσμα.
Φαντάζομαι λοιπόν ότι όλες αυτές τις μέρα θα μείνατε και άυπνοι για να γυρίζετε σε όλο το δίκτυο και όπου υπήρχε βλάβη που σημαίνει ότι ξεπεράσατε τα ανθρώπινα όρια.
Δεν μπορώ να πω ότι δεν κοιμόμασταν, αλλά είμασταν συνεχώς επί ποδός, για να καλύψουμε τις ανάγκες του νησιού και ακόμα υπάρχουν τόσες βλάβες για τις οποίες ακόμα εργαζόμαστε για να τις αποκαταστήσουμε. Καθημερινά ακόμα και τώρα βγαίνουν πάρα πολλές βλάβες.
Μετά από τόσο καιρό που πέρασε από την «Ελπίδα», τι βλάβες βγαίνουν;
Βγαίνουν ατομικές βλάβες, βλάβες ομαδικές, δεν είναι μόνο από την κακοκαιρία. Γενικά υπάρχουν βλάβες.
Κατανόηση του κόσμου βλέπατε;
Άλλοι το κατανοούν, άλλοι όχι και αυτό γίνεται επειδή δεν γνωρίζουν την κατάσταση. Ο κόσμος θέλει ρεύμα, είναι κοινωνικό αγαθό. Άλλος στο σπίτι του έχει μωρά, άλλος βάζει οξυγόνο θέλουν όλοι ρεύμα. Είναι λογικό.
Χρειάστηκε να επέμβετε κάπου έτσι για κάτι τόσο σημαντικό, για κάποιους που έπαιρναν οξυγόνο, κάποιον που είχε ανάγκη;
Όχι προσπαθήσαμε σε όλους να δώσουμε ρεύμα. Αν όμως υπάρχει τέτοιου είδους πρόβλημα προφανώς και δρούμε πρώτα. Δηλαδή κοιτούσαμε να δώσουμε ρεύμα στον περισσότερο κόσμο αν ήταν κάποιο χωριό και μετά πηγαίναμε ατομικά. Εμείς αγανακτήσαμε. Ζητούσαμε άτομα, είχα στείλει και παλιότερα χαρτί και ζητούσα προσωπικό, βγαίνανε προκηρύξεις, μετά βγαίνανε εκτός για κάποια θέματα. Δεν βλέπω να έρχονται άτομα. Όπως σας είπα και πριν έχουμε μείνει τρείς.
Και τι να κάνει και η Αθήνα όταν έχει και τις δικές της ζημιές;
Τα παιδιά από την Αθήνα δεν μπορούν να βοηθήσουν τόσο πολύ έτσι ώστε να μείνουν μόνοι τους και να δουλέψουν. Πρέπει να είμαστε και εμείς πάντα μαζί ώστε να τους δείχνουμε κάποια βασικά πράγματα ώστε να μην υπάρχει κάποια επικινδυνότητα αν τυχόν δεν γίνει μια διακοπή σωστά, πριν την διαδικασία αποκατάστασης. Βοηθάνε πολύ τα παιδιά δεν το συζητώ αλλά δεν μπορούν να δράσουν μόνοι τους.