Ένα θέμα που με την ευρεία διασπορά της Όμικρον και γενικά του ιού Covid έχει συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον, αλλά και την ανησυχία είναι το σύνδρομο μετά-Covid, το long-Covid, όπως λέγεται, που είναι ένα σύνδρομο άγνωστης παθογένειας, υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.
Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι υποστηρίζεται ότι πιθανόν να οφείλεται σε μία φλεγμονώδη αντίδραση του ατόμου που μολύνθηκε με τον ιό και το οποίο εμφανίζεται μετά από 4 τουλάχιστον εβδομάδες από τη λοίμωξη του ατόμου με συμπτώματα τα οποία είναι κυρίως κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και συμπτώματα όπως απώλεια όσφρησης, γεύσης ή ακόμα και διαταραχές νοητικών λειτουργιών.
Πρόσφατα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας δημοσίευσε στο Lancet Respiratory Medicine τη συχνότητα του long-Covid μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου του 2021. Με αυτοαναφορές καταγράφηκαν 1.266.000 άτομα. Είναι ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού. Και αυτές οι αυτοαναφορές ήταν με συμπτωματολογία που προσιδιάζει με το long-Covid.
Το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό γιατί συμπεριλαμβάνει και ομάδες όλων των υλικών και παιδιών και μεγαλύτερης ηλικίας και βρέθηκε ότι σε ένα ποσοστό 3% με 12% υπήρχαν άτομα με συμπτώματα μετά από 12 εβδομάδες.
Το θέμα του long-Covid απασχολεί την επιστήμη, πολλές ειδικότητες , όμως πάρα πολλά κενά στις γνώσεις, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι διαφαίνεται από αυτή την καταγραφή στην Αγγλία ότι άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο. Και μάλιστα χαρακτηρίζουν ως ένα πάρα πολύ ισχυρό παράγοντα υπέρ του εμβολιασμού το να αποφύγει κανείς το σύνδρομο long-Covid.
Τα νεότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σχετικά με την σοβαρή νόσο και τον θάνατο:
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην ανασκόπηση των δεδομένων από τη χορήγηση της 3ης δόσης και την επίδρασή της σχετικά πρώτον με τη λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον και την αποτελεσματικότητα ως προς τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο μετά από τη χορήγηση δύο ή τριών δόσεων εμβολίων:
Η ανασκόπηση έχει γίνει από τον Καθηγητή Μοριακής Ιατρικής, Eric Topol. Η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης ως προς τη μείωση των λοιμώξεων, είναι της τάξεως του 50%, δηλαδή δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος και να σταματήσει τη μετάδοση. Όμως, το 50% είναι κριτήριο, σύμφωνα με τον FDA, χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικού.
Η πρώτη μελέτη σχετικά με τη θνητότητα, προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, από το UK Health Security Agency. Η χορήγηση της 3ης δόσης προλαμβάνει το θάνατο σε ποσοστό 95%, μετά από δύο εβδομάδες, ενώ αντίστοιχα με δύο δόσεις εμβολίου, μετά από 25 εβδομάδες, το ποσοστό είναι 59%. Δηλαδή, και με την Όμικρον, με την τρίτη δόση επιτυγχάνονται τα ποσοστά που είχαμε πριν με την παραλλαγή Δέλτα.
Η αποτελεσματικότητα για την εισαγωγή στο νοσοκομείο αποτυπώνεται από τρεις διαφορετικές μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Νότια Καλιφόρνια και από το CDC, είναι η μελέτη με το όνομα Vision.
Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι είναι ασύνηθες να υπάρχει τέτοια ταύτιση στα συμπεράσματα και των τριών μελετών.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις μελέτες η μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο με δυο δόσεις, μετά από 4- 6 μήνες, είναι της τάξεως του 44% έως 68%, ενώ με τρεις δόσεις εμβολίου η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 83% έως 90% και μάλιστα με διάρκεια πέραν των τριών μηνών.
Ο ρόλος της ενισχυτικής δόσης, της τρίτης δόσης, είναι διπλός, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου καθώς υπάρχει αύξηση της χυμικής ανοσίας για τα εξουδετερωτικά αντισώματα αλλά ταυτόχρονα και των Β και Τ- λεμφοκυττάρων, που εκπροσωπούν την κυτταρική ανοσία.
Και για την παραλλαγή Όμικρον η κυτταρική ανοσία είναι σημαντικότερη, δεδομένου ότι προστατεύει από σοβαρή νόσο και έχει μακρύτερη προστασία.