Μετά την ολοκλήρωση της 3ης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλήσαμε με την κα. Παρασκευή Μανιού, μέλος της Οργάνωσης Μελών Νάξου, μέλος του πρώην Συντονιστικού της ΟΜ Νάξου και μέλος της πρώην Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ολοκληρώθηκε η 3η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Καταρχάς γιατί έγινε και ποιοί συμμετείχαν;
Η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη είναι ουσιαστικά η γενική συνέλευση όλων των οργανώσεων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ του νομού Κυκλάδων, που συμμετέχουν σε αυτή με τους αντιπροσώπους τους. Η 3η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στις Κυκλάδες λοιπόν, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 14 Μαρτίου με την ανάδειξη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων. Η συνδιάσκεψη αυτή γίνεται στα πλαίσια της λήξης της θητείας της Νομαρχιακής Επιτροπής, και την εκλογή νέας. Η θητεία αυτού του δευτεροβάθμιου οργάνου είναι διετής. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας η προηγούμενη θητεία διήρκεσε περισσότερο. Η πρόοδος και η τεχνολογία μας βοήθησαν στην υλοποίηση μιας διαφορετικής συνδιάσκεψης που για πρώτη φορά έγινε διαδικτυακά, το διήμερο 27 και 28 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή 159 νομαρχιακών αντιπροσώπων από όλα νησιά των Κυκλάδων.
Ο εντυπωσιακός αυτός αριθμός συνέδρων, μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους. Αυτός ο αριθμός 159 σύνεδροι, πρέπει να τονίσω ότι δείχνει την τεράστια αύξηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Κυκλάδες, η οποία πραγματοποιήθηκε κυρίως μετά τις εκλογές του 2019.Σε αυτό συνέτεινε και η δημιουργία τριών νέων οργανώσεων μελών στα νησιά Κύθνο, Μύκονο και Σέριφο.
Ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην συνδιάσκεψη αυτή και τι συζητήθηκε;
Στη συνδιάσκεψη απεύθυναν χαιρετισμό, ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος από Μήλο, και οι πρώην βουλευτές Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος από Σύρο και Νίκος Μανιός από Νάξο. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κα Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία μίλησε κυρίως για την πολιτική κατάσταση σήμερα. Έγινε ο απολογισμός της προηγούμενης Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων (ΝΕΚ), συζητήθηκαν οι στόχοι και οι πολιτικές του κόμματος στις Κυκλάδες, και κατατέθηκαν ψηφίσματα για διάφορα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας που αφορούν στην Υγεία, την Παιδεία, τον Τουρισμό, το περιβάλλον, τις ανεμογεννήτριες κλπ.
Πως κύλησε η όλη διαδικασία της συνδιάσκεψης;
Η συνδιάσκεψη κύλησε ομαλά με τοποθετήσεις των συνέδρων, όπου κυριάρχησε η άποψη υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος, ως η μόνη λύση που υπάρχει, για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στις εκλογές και πάλι την εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι τοποθετήσεις των συνέδρων αυτών φαίνεται ότι κέρδισαν τελικά τις εντυπώσεις, γιατί έγιναν σε ήπιους τόνους και είχαν ενωτικό πνεύμα, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων (ΝΕΚ).
Ωστόσο υπήρχαν σαφώς και διαφορετικές τοποθετήσεις, πιο συντηρητικές, που άφησαν αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος, κυρίως λόγω της απόφασης της για άνοιγμα του κόμματος και τη δημιουργία του isyriza, που δίνει τη δυνατότητα για ανεξέλεγκτη εισροή νέων μελών, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Παρά τις αντίθετες προσεγγίσεις, ο πολιτικός διάλογος, υπήρξε πολιτισμένος και δημιουργικός, όπως φαίνεται στην πολιτική απόφαση, που εκδόθηκε με τη συναίνεση των δύο πλευρών.
Υπήρξαν διαφωνίες ή εντάσεις κατά τη διάρκεια των διαφορετικών αυτών προσεγγίσεων;
Η αλήθεια είναι ότι η μοναδική παραφωνία στην κατά τα άλλα επιτυχημένη νομαρχιακή συνδιάσκεψη, ήταν οι έντονες παρεμβάσεις του Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος με την ιδιότητα του νομαρχιακού αντιπροσώπου, πολλές φορές προσπάθησε να ποδηγετήσει τη συνδιάσκεψη, αντιδρώντας ακόμα και στην κατάθεση ψηφισμάτων, δημιουργώντας τελικά, ένα κλίμα δυσφορίας για τον ρόλο που επέλεξε να παίξει.
Στην προσπάθεια του μάλιστα να ελέγξει την πλειοψηφία της επόμενης ΝΕΚ, πρότεινε την υποψηφιότητα της Ε. Γ. από την ΟΜ Μήλου, (η οποία και εκλέχθηκε τελικά), δρώντας αντίθετα με τις οδηγίες του κόμματος, σύμφωνα με τις οποίες οι υποψηφιότητες θα έπρεπε να τεθούν γραπτώς από τους ίδιους τους υποψηφίους και μόνο.
Το κλίμα δυσαρέσκειας εντάθηκε στο τέλος της συνδιάσκεψης, όταν παρουσιάστηκαν ακόμα τρεις υποψηφιότητες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με το γραφείο του βουλευτού Νίκου Συρμαλένιου.
Οι υποψηφιότητες αυτές ήταν η Μαρίνα Μακρή αποσπασμένη υπάλληλος στο όνομα του Ν. Συρμαλένιου στο γραφείο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Σύρου, η Άννα Μαυρουδή αποσπασμένη υπάλληλος στο γραφείο του στην Αθήνα και ο Δημήτρης Ζάννες, σύζυγος της Αναστασίας Σαπουνά αποσπασμένη υπάλληλος στο όνομα του, που έχει ενταχθεί στο κόμμα και είναι και οργανωτική υπεύθυνη για τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Κυκλάδες. Οι δύο συντρόφισσες κατάφεραν να εκλεγούν.
Η Άννα Μαυρουδή μάλιστα, υπήρξε για μια θητεία Περιφερειακός Σύμβουλος με ην παράταξη του Σπύρου Μπενέτου, στην συνέχεια υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων στις εκλογές του 2015 όπου δεν κατάφερε να εκλεγεί και τέλος τοποθετήθηκε Διευθύνουσα Σύμβουλος στο ΙΝΕΔΙΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), από όπου παραιτήθηκε μετά από μια σύντομη θητεία, που φαίνεται ότι δεν πήγε πολύ καλά.
Πως εκτιμάτε την εικόνα της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής;
Στη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή, φαίνεται ότι οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες που είχαν την εύνοια του Νίκου Συρμαλένιου έχουν μια οριακή πλειοψηφία μίας έδρας, αλλά συνολικά η πλειοψηφία των μελών της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης.
Συγκεκριμένα 8 από τα 21 μέλη που εκλέχθηκαν, είναι νέα μέλη, δηλαδή μέλη που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις εκλογές του 2019. Αυτό συνολικά εκτιμάται ως νίκη υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος και ας το πούμε «ήττα» του Συρμαλένιου, ο οποίος ενώ δημοσίως τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης, πολλοί από τους υποψήφιους και τις υποψήφιες που στήριξε είναι σκληρά απέναντι σε αυτό.
Γιατί να θέλει ένας βουλευτής τον «έλεγχο» της Νομαρχιακής Επιτροπής του νομού του;
Καταρχάς ας μην μιλήσουμε για έλεγχο ακριβώς αλλά για επιρροή στις αποφάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής. Αυτό κατά τη γνώμη γίνεται για ένα σημαντικό λόγο: Το ψηφοδέλτιο του νομού Κυκλάδων για τις επόμενες Εθνικές εκλογές. Η Νομαρχιακή Επιτροπή συστήνει τις υποψηφιότητες του νομού στο αρμόδιο όργανο του κόμματος, το οποίο παίρνει φυσικά την τελική απόφαση λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη του την πρόταση της ΝΕΚ.
Έτσι στο ψηφοδέλτιο του νομού Κυκλάδων έχει σημασία ποιοί υποψήφιοι ή ποιες υποψήφιες θα πλαισιώσουν τον βουλευτή, ώστε παρέχοντάς του στήριξη λόγω δισταυρίας, να τον βοηθήσουν στην επανεκλογή του, με δεδομένο ότι μπορεί να εκλεγούν το πολύ δύο βουλευτές από τα δύο μεγάλα κόμματα στις Κυκλάδες λόγω της απλής αναλογικής.
Συμπερασματικά τι νομίζετε ότι επετεύχθη με αυτήν τη συνδιάσκεψη;
Το μόνο βέβαιον μετά από αυτή τη συνδιάσκεψη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Κυκλάδες, φαίνεται να αλλάζει. Γίνεται ένα κόμμα μεγάλο και ανοιχτό σε νέα μέλη. Δείχνει εμπιστοσύνη στον κόσμο που τον ψήφισε και τον εντάσσει στις οργανώσεις μελών του, δίνοντας ρόλο και λόγο σε νέα στελέχη με προοπτική τη δημιουργία ενός μεγάλου αριστερού κόμματος.