Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται η εύρεση σπιτιού στα μεγάλα αστικά κέντρα για τους Κυκλαδίτες φοιτητές που πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και θα πρέπει να μετακομίσουν μακριά από τα νησιά τους για τα επόμενα χρόνια.
Ο μεγαλύτερος «βραχνάς» των νέων φοιτητών είναι η εύρεση στέγης, αφού τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Η αύξηση των ενοικίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στις λεγόμενες «φοιτητουπόλεις» όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη κ.α. και δη σε σπίτια κοντά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα φτάνουν μέχρι και το 50%! Αυτό που κάνει το πρόβλημα ακόμα οξύτερο είναι η εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος στα ύψη που αυξάνουν ακόμα περισσότερο τα μηναία έξοδα στα οποία είναι σχεδόν αδύνατον να ανταποκριθεί μια μέση ελληνική οικογένεια.
Το μίσθωμα για ένα δυάρι διαμέρισμα στην 40-50 τ.μ. κυμαίνεται από 350 έως 550 ευρώ και 600 ευρώ αν πρόκειται για επιπλωμένο και πλήρως εξοπλισμένο με οικοσυσκευές.
Το μίσθωμα για μια επιπλωμένη γκαρσονιέρα εξοπλισμένη με οικοσυσκευές κυμαίνεται από 380 έως 480, δηλαδή όσο ένα κανονικό διαμέρισμα!
Ειδικότερα, στην Αθήνα για παράδειγμα το κόστος για μία γκαρσονιέρα φτάνει έως τα 600 ευρώ, με τις περιοχές-φωτιά να παραμένουν σε Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Παγκράτι, Ζωγράφου και Εξάρχεια.
Στην Πάτρα τα ενοίκια των διαμερισμάτων πλησιάζουν τα 400 ευρώ, στα Χανιά από 280 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη έως και 580 ευρώ.
Η παρούσα οικονομική συγκυρία καθιστά απαγορευτική για πολλές οικογένειες την μετακίνηση των επιτυχόντων από τα νησιά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η κάλυψη των εξόδων της διαμονής εκτός Κυκλάδων, που περιλαμβάνει υψηλά ενοίκια, έξοδα διατροφής και μετακινήσεων και ρευστό για την κάλυψη πάγιων εξόδων αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση για πολλές οικογένειες. Γι αυτό και υπάρχουν περιπτώσεις νέων φοιτητών οι οποίοι θα μετακινηθούν μόνο για εγγραφή στα Πανεπιστήμια μέχρι να αποκτήσουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν και να κάνουν φοιτητική ζωή στο μέλλον, αλλά και φοιτητές οι οποίοι θα πρέπει να συνδυάσουν σπουδές και εργασία προκειμένου να καλύψουν τα έξοδά τους.
Πολλοί φοιτητές καταφεύγουν στη λύση του συγκατοίκου, αλλά και πάλι το κόστος διαβίωσης πλέον είναι σχεδόν απαγορευτικό για τους φοιτητές και τους γονείς τους.
Επιπλέον παρατηρείται και η αναζήτηση σπιτιών σε όμορους Δήμους καθώς τα ενοίκια για σπίτια σε κοντινές αποστάσεις από τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν απλησίαστα για το μέσο ελληνικό εισόδημα το οποίο έχει συρρικνωθεί σημαντικά στα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και βεβαίως της ενεργειακής κρίσης.
Όπως προκύπτει, οι υψηλές τιμές της φοιτητικής στέγης, οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν ανακαινίσει τα διαμερίσματά τους και τα διέθεταν προς ενοικίαση σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω ανάρτησης σε ψηφιακές πλατφόρμες, έκαναν εκ νέου στροφή στις μακροχρόνιες μισθώσεις και πλέον έχουν υψηλότερες απαιτήσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις στο επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, οπότε εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν επιπλέον ακίνητα από τις πλατφόρμες, λόγω και της λήξης της τουριστικής περιόδου, οι τιμές των ενοικίων θα «τσιμπήσουν» ακόμα περισσότερο λόγω της αυξημένης ζήτησης σε «φοιτητουπόλεις».