Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είθισται να σηματοδοτεί την έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν, μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους. Στην περίπτωση της φετινής διοργάνωσης, αυτό συμπίπτει και με το τέλος της περιόδου χάριτος για τη νέα κυβέρνηση. «Θα ελέγχουμε κάθε βήμα της κυβέρνησης, θα ασκήσουμε ουσιαστική, εποικοδομητική και όπου χρειάζεται σκληρή αντιπολίτευση», ανέφερε κορυφαίος κομματικός παράγοντας.
Στη ΔΕΘ ο Τσίπρας ξεδιπλώνει πρόγραμμα και σκληρή αντιπολίτευση
Μετά και τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Έκθεσης, το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει, με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο να θεωρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ η στιγμή της αλήθειας για τη Νέα Δημοκρατία. «Τότε ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις γενικολογίες», σχολιάζουν στην Κουμουνδούρου προετοιμάζοντας την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο.
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν συσκέψεις στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου με την ηγεσία του κόμματος αλλά και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα θα εστιάσει στην υπεράσπιση των κεκτημένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην οικονομία, στην εργασία, στο προσφυγικό, στο κράτος και τη διαφάνεια, ενώ αναμένεται να υπογραμμίσει πως ο Κ. Μητσοτάκης «τρώει από τα έτοιμα» μέσα από την προσπάθεια ιδιοποίησης των επιτυχιών της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός της επίσκεψης Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Στα… σκοινιά η Ν.Δ. για τα πλεονάσματα
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να ρίξει τους τόνους στο μεγάλο ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η προεκλογική «σημαία» για τη μείωση των πλεονασμάτων εγκαταλείφθηκε στο χάραμα της κυβερνητικής του θητείας. Όχι μόνο παραπέμφθηκε στο 2021 -εάν κι εφόσον- αλλά εγκαταλείφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη το κεκτημένο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό δεν ήταν άλλο από τη διασφάλιση στόχου 2,5% αντί του 3.5% μέσω του καταπιστευτικού λογαριασμού που θα εξασφάλιζε 1% του ΑΕΠ, ρίχνοντας επί της ουσίας τον στόχο, κάτι που έδινε επιπλέον δημοσιονομικά περιθώρια. Και μάλιστα χωρίς προαπαιτούμενα μέτρα λιτότητας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε αυτό να το απολέσει αλλά και να ανοίξει την όρεξη για νέα μέτρα λιτότητας.
Ίσως μείωση, σίγουρα μέτρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. θα επιδιώξει «μείωση του στόχου κοντά στο 2% το 2021, αφότου κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μέσω τήρησης των συμφωνηθέντων και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων». «Νέα μέτρα λιτότητας, νέες μεταρρυθμίσεις επώδυνες για την ελληνική οικονομία, που θα μας φέρουν πάλι σε ένα κύκλο ύφεσης πάρα πολύ επικίνδυνο». Αυτό σημαίνει το, κατά Μητσοτάκη, «χτίσιμο αξιοπιστίας της χώρας», σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση. Τη συζήτηση για αλλαγή των στόχων την έκοψε άλλωστε την Παρασκευή Ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει του Eurogrpoup.
Εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου
Άλλο ένα μέτωπο που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εργασία. Ήδη οι τόνοι έχουν ανέβει μετά τις τροπολογίες που έφερε στο… buzzer beater ο υπουργός Εργασίας για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της προστασίας των εργολαβικών εργαζόμενων. «Η Ν.Δ. θέτει τη χώρα εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά», τόνισε την Παρασκευή η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξυπηρετεί την ατζέντα του ΣΕΒ και του ΔΝΤ. Ενώ μόλις χθες ο Ν. Μηταράκης προανήγγειλε την ιδιωτικοποίηση -«κεφαλαιοποίηση»- της επικουρικής ασφάλισης.
Τα δωράκια στους επιχειρηματίες “επενδυτές”
Αλλά και στο ζήτημα των επενδύσεων φαίνεται πως όλη η προεκλογική «φασαρία» έγινε για να δοθούν «δωράκια» σε επιχειρηματικούς φίλους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσίπρας, στο Ελληνικό και στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός δρομολογούνται αλλαγές στις συμβάσεις υπέρ των εταιρειών. Ενώ και στην COSCO ανοίγει ξανά το ζήτημα της κατασκευής του Mall, που είχε απορριφθεί από το σύνολο των φορέων του Πειραιά.
Τρώνε από τα έτοιμα…
Την ίδια ώρα, δεν περνάει απαρατήρητη η απόπειρα του πρωθυπουργού να οικειοποιηθεί τις επιτυχίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τις ίδιες που ως αντιπολίτευση κατήγγειλε ως παροχές, ψέματα, τέταρτο Μνημόνιο κ.λπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα δήθεν με την εκλογική νίκη της Ν.Δ. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως αυτό επετεύχθη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το τέλος της επιτροπείας και των Μνημονίων τον περασμένο Αύγουστο.
Λαθροχειρία και στον ΕΝΦΙΑ
Το ίδιο και για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2019, η οποία είχε ανακοινωθεί από τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ το 2018 και ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση Ν.Δ. πρόσθεσε άλλα 200 περίπου εκατ., από τον δημοσιονομικό χώρο που είχε εξασφαλιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, για να ελαφρύνει περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ, αντί να δεχτεί τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες θα απαλλάσσονταν πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των μικρών νησιών και επίσης θα υπήρχαν μεγαλύτερες μειώσεις για περιουσίες μέχρι 500.000 ευρώ. Δηλαδή για το περίπου 98% των φορολογούμενων.
Τα “ψίχουλα” παρουσιάζονται ως επιτυχίες
Αντίστοιχη προσπάθεια καταβάλλουν τα κυβερνητικά στελέχη για τις 120 δόσεις, ρύθμιση που είχε έρθει από την προηγούμενη κυβέρνηση με τη Ν.Δ. να προχωρά σε σημειακές παρεμβάσεις προκειμένου να την παρουσιάσει ως δικό της έργο. Στα κόκκινα δάνεια επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, με αφορμή την απαλοιφή ενός δικαιολογητικού, επιχειρεί να ιδιοποιηθεί το συναφές θεσμικό πλαίσιο και την ηλεκτρονική πλατφόρμα που είχε τεθεί σε λειτουργία προεκλογικά, αρχές Ιουλίου.
Πολλές ακόμα περιπτώσεις που εμφανίζονται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως επιτυχίες του Κ. Μητσοτάκη προϋπήρχαν ή είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως η πρόσβαση των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, η άρση των capital controls, η ψηφιακή σύνταξη, η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, τα ηλεκτρονικά βιβλία, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και μια σειρά άλλα μέτρα.
avgi.gr