Με χαμόγελα από τον τουριστικό κόσμο της χώρας, εξελίσσεται η καλοκαιρινή σεζόν, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα ξεπεράσουν τα τέσσερα εκατομμύρια τον Ιούλιο, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, όπου οι αφίξεις ήταν περίπου 3,8 εκατομμύρια.
Στην πλειονότητα τους οι μεγάλοι προορισμοί καταγράφουν αύξηση ή οριακή μείωση, ενώ κάποιοι δείχνουν σημαντική μείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, η Αθήνα αναμένεται να δεχτεί σχεδόν 150.000 περισσότερους ξένους επισκέπτες, με τις προγραμματισμένες θέσεις για το Ελ. Βενιζέλος να ξεπερνούν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου.
Σημαντική αναμένεται η αύξηση και για το δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό της χώρας, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, που σύμφωνα αυτή τη φορά με τα στοιχεία του αερολιμένα, οι προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό φτάνουν τις 800.000, αντί 646.000 αφίξεων τον Ιούλιο του 2019.
Η Σαντορίνη φαίνεται ότι θα σπάσει κάθε ρεκόρ με τις αεροπορικές θέσεις του Ιουλίου να ξεπερνούν τις 183.000, αντί 114.000 τον αντίστοιχο μήνα προ πανδημίας. Σημαντική είναι η αύξηση και για τη Μύκονο, με 152.000 προγραμματισμένες θέσεις τον Ιούλιο, αντί 119.000.
Οριακή μείωση σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, αναμένεται να καταγράψει η Ρόδος, η Κως, τα Χανιά και η Κεφαλλονιά.
Η Θεσσαλονίκη καταγράφει μείωση, αφού οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό για τον Ιούλιο ανέρχονται σε 252.000, αντί 317.000 αφίξεων τον ίδιο μήνα του ’19. Αρνητικό πρόσημο και για τη Σάμο που οι θέσεις βρίσκονται στο 1/3 των επιπέδων προ πανδημίας.
Η Κέρκυρα σημειώνει καλές επιδόσεις με τις αεροπορικές θέσεις για το μήνα που διανύουμε να ανέρχονται σε πάνω από 340.000 αντί 317.000 αφίξεων τον Ιούλιο του ’19.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι στα στοιχεία του recovery tracker, δεν περιέχονται οι αμιγώς πτήσεις τσάρτερ.
Η Ελλάδα χαμηλά στις ακυρώσεις πτήσεων
Το χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης με τις χιλιάδες ακυρωμένες πτήσεις, δεν φαίνεται να αφορά παρά ελάχιστα τη χώρα μας. Σύμφωνα με την έρευνα της Mabrian, η γερμανική αγορά επηρεάστηκε περισσότερο από το ποσοστό των συνολικών πτήσεων που ακυρώθηκαν.
Τα δεδομένα της έρευνας συγκρίνουν τον αριθμό των προγραμματισμένων πτήσεων στις 14 Ιουνίου για πτήσεις μεταξύ 1ης και 15ης Ιουλίου, σε σχέση με τις συνολικές πτήσεις που είχε προγραμματίσει αρχικά ο προορισμός.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία ο απόλυτος αριθμός των ακυρωμένων πτήσεων είναι υψηλός, ο αντίκτυπος ωστόσο δεν είναι τόσο ανησυχητικός. Για παράδειγμα, η Ισπανία βρίσκεται στο κάτω μέρος της κατάταξης, με ποσοστό κοντά στο 1%, όπως και η Ελλάδα με ποσοστό 1,32% που μεταφράζεται σε 207 ακυρωμένες πτήσεις.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος είναι στη Γερμανία, με ποσοστό ακυρώσεων στο 6% και 1.482 ακυρωμένες πτήσεις. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι γενικά σε όλη την Ευρώπη οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκουν εναλλακτικές πτήσεις στους επιβάτες τους, σε πολλές περιπτώσεις, επομένως ο αριθμός των επιβατών που πρέπει να ακυρώσουν τα σχέδια των διακοπών τους είναι πιθανώς πολύ χαμηλός.