Το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» έγινε εφιάλτης για τους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες καταλυμάτων, καθώς δεν έχουν ακόμη εισπράξει τα χρήματα για τις υπηρεσίες που παρείχαν, ενώ την ίδια ώρα καλούνται να καταβάλλουν ΦΠΑ. Μόνο από τις Κυκλάδες συμμετείχαν 5.616 επιχειρήσεις και η συνολική επιδότηση τους ανέρχεται σε 1,1 εκ. ευρώ).Όπως αναφέρει ο Στέλιος Πολυκράτης, Πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Περιοχής Υδρούσας – Άνδρος, με τον τρόπο αυτό χάνουμε την εμπιστοσύνη απέναντι στην πολιτεία.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Φαίνεται ότι το πρόγραμμα τουρισμός για όλους, ενώ σχεδιάστηκε για να ενισχύσει καταναλωτές και επιχειρηματίες, παρουσιάζει προβλήματα…
Η κατάσταση είναι τραγική. Είναι δυνατόν εμείς να παίρνουμε χρήματα για μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη, να μας έχουν στείλει να πληρώσουμε ΦΠΑ για τις κρατήσεις αυτές και να μην έχουμε πάρει χρήματα ακόμα; Εγώ μιλάω με το υπουργείο συνεχώς, δεν μπορείς να βρεις άκρη, λένε ότι κοιτάνε και προχωράνε, έχουν υποβληθεί χιλιάδες αιτήματα και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι μήνες αυτοί. Και ο κόσμος περιμένει να πάρει τα χρήματα αυτά για να πληρώσει τις υποχρεώσεις, για να κάνει κάποιες επισκευές, να ετοιμάσει το κατάλυμά του. Υποτίθεται ότι φέτος υπάρχει μια αισιοδοξία ότι θα αρχίσει ο τουρισμός λίγο νωρίτερα. Επομένως πώς θα καλύψουν οι άνθρωποι αυτές τις ανάγκες τους, όταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δώσαμε όλοι μας τα καταλύματα στην διαδικασία του τουρισμού για όλους; Αρνηθήκαμε να έχουμε κρατήσεις από άλλες πλατφόρμες για να εξυπηρετήσουμε αυτό το πρόγραμμα, γιατί πράγματι τα χρήματα που είχαν πει ήταν ικανοποιητικά. Αλλά δεν έχουμε πάρει φράγκο!
Μόνο στις Κυκλάδες από ό,τι γνωρίζω, συμμετείχαν περισσότερες από 5,5 χιλιάδες επιχειρήσεις με μια επιδότηση που ανέρχεται σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έχει καταβληθεί ένα ποσόν γύρω στις 400 χιλιάδες, τουλάχιστον αυτό μαθαίνω εγώ από το αρμόδιο υπουργείο. Λένε ότι θα δώσουν και τα υπόλοιπα στα μέσα του μήνα. Δεν ξέρω αν εσείς έχετε αυτή την ενημέρωση…
Εμένα μου είπαν στην αρχή ότι οι πληρωμές θα γίνουν τέλος Δεκεμβρίου. Στην συνέχεια μου είπαν αρχές Ιανουαρίου, μετά μου είπαν τέλος Ιανουαρίου και τώρα μου λένε να δούμε αν θα γίνουν οι πληρωμές εντός του Φεβρουαρίου. Πάντος πέρσι πληρώθηκαν τον Απρίλιο, δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Για μια σωστή διαχείριση της επικοινωνίας, θα πρέπει του χρόνου και αν το πρόγραμμα αυτό ξαναπερπατήσει, να γίνει με βάουτσερ. Δηλαδή να έρχεται κάποιος στο κατάλυμα να δίνει ένα βάουτσερ και να πηγαίνει ο ιδιοκτήτης στην τράπεζα να το εξαργυρώνει. Τι νόημα έχει να κάθονται μέσα στο υπουργείο ένα σωρό υπάλληλοι και να ψειρίζουν την μαϊμού; Ο πελάτης ήρθε έχουμε στείλει τα συμβόλαια, έχουμε στείλει τις αποδείξεις και ψάχνουν στις αποδείξεις να δούνε αν έγραψες λέει πάνω στην απόδειξη τον αριθμό του βάουτσερ. Και τι σχέση έχει αυτό; Έχεις το βαουτσερ, παίρνεις την απόδειξη, τελείωσε. Ή εκτός αν έχουν εντολή να καθυστερήσουν ώστε να πάνε πιο πίσω οι πληρωμές, δεν εξηγείται αλλιώς όλη αυτή η διαδικασία. Έχω ένα αποδεικτικό στοιχείο με τις υπογραφές του επιχειρηματία και του πελάτη και έχω επισυνάψει και την απόδειξη μαζί. Και κοιτάνε αν η απόδειξη γράφει το όνομα του πελάτη. Γράφει πότε ήρθε και πότε έφυγε και έχει και το βάουτσερ πίσω που έχει υπογράψει αυτός με το όνομά του. Επειδή δεν είναι γραμμένος ο αριθμός πάνω στην απόδειξη τι πειράζει; Αφού τα στέλνω όλα μαζί.
Οι προφάσεις είναι ότι διαδικαστικώς γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις των στοιχείων για να πληρωθείτε;
Ναι βέβαια. Και λένε και ότι κάποιοι είχαν κορονοϊό και δεν προλάβαιναν, ήταν λίγα τα άτομα, εγώ μιλάω συνέχεια, αυτά μου προβάλλουν.
Αυτό διαταράσσει λίγο την εμπιστοσύνη του επιχειρηματία προς το κράτος;
Φυσικά. Δεν μπορώ να καταλάβω ορισμένα απλά πράγματα γιατί τα κάνουν τόσο πολύπλοκα; Προφανώς τα κάνουν έτσι για κάποιους λόγους. Είτε για να προσλάβουν πολύ κόσμο για κάποιους άλλους λόγους, να πιάσει ο καθένας να κοιτάει ένα ένα τα γράμματα τις σημειώσεις, κτλ., ήρθε ο τουρίστας, έκατσε μέσα έχει και την απόδειξη. Τι έλεγχο θέλεις να κάνεις; Αφού η απόδειξη φαίνεται η και στο βαουτσερ η ημερομηνία που ήρθε και που έφυγε, το ποσόν και το όνομά του.
Αυτά τα χρήματα φαντάζομαι θα πήγαιναν είτε για να καλύψετε υποχρεώσεις είτε ακόμα και για να κάνετε επενδύσεις στις επιχειρήσεις σας γιατί έτσι κινείται το χρήμα.
Το περισσότερο για εμάς είναι το ΦΠΑ. Γιατί όταν κόβεις απόδειξη τον περσινό χρόνο επιβαρύνεσαι το ΦΠΑ σύμφωνα με την απόδειξη που έδωσες.
Εσείς έχετε πληρώσει και το ΦΠΑ παρόλο που δεν έχετε πάρει τα χρήματα;
Εμείς τώρα πληρώνουμε ΦΠΑ για χρήματα τα οποία δεν έχουμε εισπράξει.
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια ρύθμιση για τέτοιες περιπτώσεις, όταν δεν έχεις εισπράξει το αναλογούμενο ποσό να πάρει παράταση η πληρωμή και όταν εισπράξετε να τον πληρώσετε;
Και όλες οι άλλες υποχρεώσεις που σχετίζονται με αυτό. Αυτό είναι πολύ βασικό να μετακινήσουν τον ΦΠΑ αργότερα.
Θέλω λίγο την γνώμη σας σχετικά με τη νέα τουριστική σεζόν. Ποιά είναι τα μηνύματα που έχετε για την νέα σεζόν;
Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, υπάρχει κάτι καλύτερο από πέρσι. Πρέπει όμως να είμαστε συγκρατημένοι γιατί έχουμε δύο προβλήματα μπροστά μας. Έχουμε το θέμα της Ουκρανίας που αν γίνει κάτι εκεί όπως καταλαβαίνετε θα μείνουν πίσω τα πάντα. Θα ακριβύνει το αέριο, το πετρέλαιο, θα γίνουν ανακατατάξεις, αναταράξεις και ακυρώσεις. Αυτό είναι το ένα σκέλος που το φοβόμαστε πάρα πολύ και το δεύτερο είναι πώς θα εξελιχθεί ο κορονοϊός. Από ότι ακούω υπάρχει μια τάση αισιόδοξη για να αρθούν τα μέτρα, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό ανατρέπεται ανά πάσα στιγμή επειδή ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Και άλλοι ξενοδόχοι μου έχουν πει ότι βλέπουμε καλή την χρονιά αλλά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι.
Ανοίγοντας η τουριστική σεζόν 1η Μαρτίου, βλέπετε να έχουμε τις πρώτες αφίξεις;
Εμείς στην Άνδρο, για 1η Μαρτίου όχι. Για Μάιο ναι. Μπορεί να υπάρχουν άλλες περιοχές που ενδεχομένως να έχουν. Αλλά και με άλλα νησιά που έχω μιλήσει δεν ήταν τόσο ενθουσιασμένοι.
Πέρσι ανοίξαμε μέσα Μαΐου. Σωστά;
Ναι, αλλά και φέτος για αρχές Μαρτίου που λένε δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Αυτές οι κρατήσεις που είναι Μάρτιο Απρίλιο, είναι κρατήσεις σε εξευτελιστικές τιμές λόγω του όγκου του ξενοδοχείου που έχει πάνω από 150 δωμάτια και μπορεί να το έχει ανοιχτό, εκεί παίζεται το παιχνίδι αυτό. Στις Κυκλάδες που οι μονάδες δεν είναι τόσο μεγάλες όπως καταλαβαίνετε δεν συμφέρει τους επιχειρηματίες του τουρισμού να κρατούν ανοιχτά καταλύματα με μικρό αριθμό δωματίων.
Με την επιστρεπτέα προκαταβολή τι γίνεται; Γιατί εμείς πιστεύαμε ότι τελικά θα την ξεχάσουμε και θα είναι μη επιστρεπτέα αλλά τελικά δεν φαίνεται.
Έτσι όπως πάνε τα πράγματα λένε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα αρχίσει να αποδίδεται από τον Ιούνιο με κάποιους όρους. Στα εστιατόρια θα την χαρίσουν ολόκληρη, πρέπει αυτό να το δούμε και στα δικά μας καταλύματα, διότι όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μεγάλη ακρίβεια, υπάρχουν μεγάλες υποχρεώσεις, υπάρχουν κενά πληρωμών από τις προηγούμενες χρονιές, οπότε όπως καταλαβαίνετε θα ήταν μεγάλη βοήθεια αν η επιστρεπτέα χαρισθεί σε όλα τα καταλύματα. Άλλο ένα θέμα είναι το συνταξιοδοτικό για τους συνταξιούχους που έχουν κατάλυμα. Με το νόμο Κατρούγκαλου, όσοι είχαν άδεια του ΕΟΤ μέχρι τον 5ο μήνα του 2016, μπορούσανε να διατηρούν την λειτουργία της επιχείρησης ως συνταξιούχοι χωρίς να τους κόβει την σύνταξη. Στην συνέχεια με τον νόμο 4670/20 άρθρο 27 του κυρίου Βρούτση, άλλαξε αυτό το καθεστώς και όσοι είχαν επιχείρηση και θέλουν να την διατηρήσουν, θα τους κόβει την σύνταξη κατά 30% από την 1η Απριλίου ‘22. Φυσικά στο νόμο μέσα υπάρχει μια ασάφεια. Εμείς έχουμε 2 προτάσεις. Η μια είναι γιατί να κόβουν την σύνταξη; Δεν έχει κανένας δικαίωμα να σου κόψει την σύνταξη. Θέλεις να δουλέψεις παραπάνω δούλεψε και πλήρωνε τους φόρους σου. Γιατί να σου κόψουν την σύνταξη; Οι δικές μας επιχειρήσεις είναι συμπληρωματικές στο εισόδημα μιας οικογένειας. Δεν μπορείς να ζήσεις μόνο από τα λίγα δωμάτια αν δεν έχεις άλλο εισόδημα. Και ένα δεύτερο που υπάρχει ασάφεια και κοιτάμε πώς θα το λύσουμε, δεν είναι δυνατόν να νοικιάζεις δύο μήνες και να σου κόβουν την σύνταξη 12 μήνες. Άμα φτάσουμε στο σημείο να μην συνεννοηθούμε και να μην μπορέσουμε να το αποφύγουμε τουλάχιστον να κόβουν την σύνταξη τους μήνες που δουλεύουν. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που είναι συνταξιούχοι και δούλεψαν 3 μήνες για παράδειγμα, πήγαν χαρτί στην εφορία και τους έκοψαν την σύνταξη 3 μήνες. Γιατί σε εμάς στα καταλύματα να υπάρχει αυτή η ασάφεια; Δεν είναι λογικό να δουλέψει ένα κατάλυμα 2 μήνες και να του κόψουν την σύνταξη 12, διότι η φιλοσοφία είναι ναι μεν να μου κόψεις την σύνταξη αλλά να εισπράττω, αν δεν εισπράττω γιατί να μου κόψεις την σύνταξη; Εμάς η πρότασή μας είναι να μην κοπεί καθόλου η σύνταξη αλλά στην χειρότερη περίπτωση τουλάχιστον να σημειώσουμε την περίπτωση αυτή. Και το τρίτο θέμα είναι το Airbnb, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα γιατί αυτή την στιγμή δεν έχουν καμία υποχρέωση ούτε στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ούτε στο ΦΠΑ, ούτε πουθενά. Είναι ανεξέλεγκτοι στα πάντα. Δεν είναι δυνατόν εμείς να έχουμε όλες αυτές τις υποχρεώσεις προκειμένου να υπάρχει ένας συντονισμός αλλά να το έχουν όλοι όμως. Όλοι όσοι δέχονται τουρίστες να έχουν την ίδια υποχρέωση. Είναι γεγονός ότι έκαναν μια παρέμβαση τώρα οι ξενοδόχοι, είναι πολύ σκληροί στο θέμα και μπράβο τους και εμείς είμαστε τις ίδιας άποψης και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.