Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως η Κύθνος είναι ένας προορισμός πολύ κοντά στην Αθήνα με φθηνότερα ακτοπλοϊκά σε σχέση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες και αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για όσους θελήσουν να κάνουν διακοπές φέτος με την ακρίβεια να βρίσκεται στα ύψη. Ο δήμαρχος του νησιού Σταμάτης Γαρδέρης είναι αισιόδοξος για φέτος καθώς οι επενδύσεις κυρίως από ξένους στη Κύθνο συνεχίζονται αμείωτα, δείχνοντας τον δρόμο της ανάπτυξης.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ας ξεκινήσουμε με μια κατάσταση που προκαλεί αναταραχή σε όλον τον κόσμο και έχει να κάνει με τον τουρισμό. Σε επίπεδο κάθε νησιού θέλω να δούμε πως αντιδρούν οι παράγοντες…
Καταλαβαίνω ότι περνάμε μια κρίση αυτή την περίοδο. Είχαμε την επιδημιολογική και τώρα ξαφνικά μας βρήκε αυτό που μας βρήκε και παρασύρει τους πάντες, δεν είναι μόνο για εμάς τους νησιώτες. Απλά εμείς λίγο παραπάνω λόγω και του μεταφορικού, δηλαδή εγώ βλέπω ότι κάθε μέρα οι τιμές στα καύσιμα ανεβαίνουν αλλά το ίδιο ισχύει και στα τρόφιμα. Εδώ είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό βέβαια γιατί τα δείγματα γραφής εδώ και καιρό όσον αφορά τη νέα τουριστική περίοδο είναι ενθαρρυντικά, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Η Κύθνος συνήθως ευνοείται σε περιόδους ακρίβειας γιατί είμαστε και κοντά στην Αττική οπότε έχουμε και φθηνά μεταφορικά. Οι διαμονές είναι στα ίδια επίπεδα, δεν ξέρω αν θα αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό. Εγώ σε ό,τι αφορά το δικό μου το νησί θέλω να πω ότι είναι θετικά τα δείγματα μέχρι στιγμής, δεν ξέρω αν από εδώ και πέρα θα επηρεάσει κάτι αρνητικά.
Πέρα από το κομμάτι του τουρισμού είναι και η καθημερινότητα. Εκεί όπως μας λέτε φαίνεται να υπάρχει μια ανοδική τάση τιμών σε όλα τα προϊόντα και στα καύσιμα, σίγουρα αφού στην Αττική έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. Όλο αυτό λοιπόν αλυσιδωτά φέρνει και στα είδη πρώτης ανάγκης την ακρίβεια. Φαντάζομαι και για τους ίδιους τους κατοίκους αυτό είναι ένα μεγάλο βάρος το οποίο επιδεινώνεται μέρα με την μέρα.
Φυσικά, και στον ντόπιο πληθυσμό έχει αρνητικά αποτελέσματα. Το εισόδημα παραμένει το ίδιο οπότε υπάρχει μια αναστάτωση. Είναι αρνητικό αυτό που συμβαίνει.
Οι παράγοντες που τουρισμού όμως είναι αισιόδοξοι. Εσείς μέχρι αυτή την ώρα τι μηνύματα έχετε;
Οι κρατήσεις άρχισαν πάρα πολύ νωρίς φέτος και αυτό δείχνει με όλους τους επαγγελματίες και ξενοδόχους που συζητάω, ότι φέτος πάλι θα έχουμε ανοδική πορεία.
Ποιές είναι οι δικές σας οι προτεραιότητες στο κομμάτι είτε των υποδομών είτε των έργων είτε της ύδρευσης; Ξέρουμε ότι κάθε καλοκαίρι είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν όλα τα νησιά των Κυκλάδων είναι η ύδρευση.
Εμείς πρέπει να ενισχύσουμε τις υποδομές και κατά βάση στην ύδρευση αλλά και γενικότερα για την καθημερινότητα γιατί έχουμε μια απότομη αύξηση του πληθυσμού μας λόγω των επισκεπτών και πρέπει να εξυπηρετούμε 20.000 κόσμο ημερησίως περίπου στο σημείο που έχουμε φτάσει.
Οι προτεραιότητες στο δικό σας το έργο της δημοτικής αρχής;
Ηδη εμείς έχουμε τελειώσει κάποια έργα υποδομών στην ύδρευση, κάποιες βελτιώσεις στις δεξαμενές αποθήκευσης νερού. Είναι κάποια έργα δικτύων τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και μάλλον δεν θα τα ξεκινήσουμε και τον λόγο τον καταλαβαίνετε. Πιστεύω ότι θα ανταπεξέλθουμε έστω και οριακά φέτος δεδομένου ότι έχουμε προγραμματίσει κάποια έργα υποδομών τα οποία θα εξελιχθούν μέχρι τέλος του 2022. Και για το 2023 έχουμε αρκετά έργα. Κάποια είναι και του «Τρίτσης», είμαστε ώριμοι, έτοιμοι να δημοπρατήσουμε, οπότε θεωρώ ότι μέχρι τέλος του 2023 θα έχουμε αρκετά έργα υποδομών υλοποιήσει.
Το ισχυρό σας όπλο για τους δημότες ποιο είναι;
Για εμάς είναι η καθημερινότητα. Δηλαδή όποιος μπορέσει και ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα με τόση επιβάρυνση που υπάρχει λόγω της προσέλευσης και της ραγδαίας αύξησης του τουρισμού, θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα και αυτό επιτυγχάνεται μέσω των ανέσεων των υποδομών. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αυτή την στιγμή η Κύθνος είναι ένα εργοτάξιο, με υποδομές εν εξελίξει, άλλες που έχουν ετοιμαστεί και άλλες που αφορούν καταλύματα.
Είναι και ξένοι επενδυτές που έρχονται στο νησί;
Κυρίως ξένοι.
Άρα μιλάμε για μεγάλη ανάπτυξη;
Ναι, παρόλο του ότι έχω κάποιους περιορισμούς στη δόμηση λόγω των μέτρων που έχουν ισχύσει τελευταία, έχουμε τις παλιές οικοδομικές άδειες, τα οικόπεδα παλιάς κοπής τα οποία οικοδομούνται και κάποιες εκτάσεις άνω των 10 στρεμμάτων που δίνει την δυνατότητα οικοδόμησης ξενοδοχειακών μονάδων.