Του Λάμπρου Δεμερτζή
Σε μια λαμπρή εκδήλωση στο ιστορικό αμφιθέατρο της Παλιάς Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος δράσης της «ΑΜΚΕ Κίνημα» από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Περιφερειακό Φυτώριο νήσων Νοτίου Αιγαίου και την ΑΜΚΕ Κίνημα. Τέσσερις σημαντικές γυναίκες με σπουδαία κοινωνική δράση και προσφορά ανακηρύχθηκαν «Πρέσβειρες Προστασίας Νήσων Νοτίου Αιγαίου».
Το όραμά τους είναι ένα καλύτερο μέλλον για τα νησιά μας, η διάθεσή τους να προσφέρουν, χρόνο, εμπειρία, ιδέες αλλά και να επικοινωνήσουν την προσπάθειά της ΑΜΚΕ Κίνημα στους διεθνείς κύκλους. Πρόκειται για την Χρυσάνθη Λαιμού, η οποία διακρίθηκε για την πλούσια κοινωνική της δράση, μεγάλη εμπειρία προσφοράς και εθελοντισμού σε θέματα πολιτισμού και φιλανθρωπίας. Η δεύτερη πρέσβειρα είναι η κυρία Φαίη Ξενοκώστα η οποία έχει ασχοληθεί συστηματικά με θέματα τέχνης και πολιτισμού και έχει διδάξει δράμα και πολιτισμό και καλλιτεχνική παιδεία σε παιδιά του απόδημου Ελληνισμού. Η Βάσω Πετρίδου, μητέρα πέντε παιδιών χαρακτηρίζεται με την πλούσια δράση στον εθελοντισμό , είτε έχει να κάνει με την φύση είτε έχει να κάνει φιλοζωία είτε με την θάλασσα. Αγαπάει την Ίο, την οποία θεωρεί έκτο της παιδί και όπου κληθεί είναι εκεί. Η Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου Τζιτζικώστα από το 2004 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών με τιμητικό έπαινο για την μακρά και σημαντική της προσφορά σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης και έχει επιλεγεί από την UNESCO ως μια από τις εξήντα σημαντικές προσωπικότητες που συνέβαλαν καταλυτικά στην προώθηση της ειρήνης.
Η ανακήρυξη τους έγινε από την πρόεδρο της «ΑΜΚΕ Κίνημα» και εκδότρια της καθημερινής εφημερίδας “Κυκλαδική” Κατερίνα Ανδρούτσου και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, όπου παρέδωσαν συμβολικά πάπυρο και δαχτυλίδι αντίστοιχα στις Πρέσβειρες για την προστασία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Η πρόεδρος της ΑΜΚΕ Κίνημα Κατερίνα Ανδρούτσου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τόνισε πως σε αυτό το εγχείρημα θέλουμε όλους συνοδοιπόρους. «Το δικό μου όνειρο ήρθε σε μια δύσκολη προσωπική στιγμή για μένα. Ήρθε για να χωρίσει την ζωή μου πριν και μετά τον καρκίνο. Δεν ήταν η ευγνωμοσύνη για την μέχρι τώρα σωτηρία μου, αλλά μια μεγάλη επιθυμία να ονομαδοτηθεί το μέλλον διαφορετικά, να συμπεριληφθεί η παρουσία μου σε κάτι ευρύτερο, να αγκαλιάσει την καθημερινή ζωή, ό,τι αγάπησα, ό,τι μπορώ να φροντίσω και να ακουμπήσω με φροντίδα».
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος αφού τόνισε πως η ΑΜΚΕ Κίνημα έχει την πλήρη υποστήριξή του στο έργο της ανέφερε πως «η εποχή, μας κάνει να αναδείξουμε πρακτικές για το περιβάλλον. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τα παραδείγματα. Το Νότιο Αιγαίο έχει την εξωστρέφεια στο DNA. Προσπαθούμε να στείλουμε ένα μήνυμα άρνησης της μιζέριας και να πούμε ότι προχωράμε με σχέδιο και αφοσίωση να βγούμε μπροστά. Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλη».
Στο πλευρό αυτής της νέας αυτής προσπάθειας στάθηκε και ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt, ο οποίος σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα συνεχάρη τις τέσσερις πρέσβειρες για την δράσης τους να αναλάβουν δράση για την προστασία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου εκφράζοντας την υποστήριξή του στην ΑΜΚΕ Κίνημα. Τόνισε την σημαντικότητα της περιοχής ως τουριστικού προορισμού, ενώ υπογράμμισε την οικονομική ανάπτυξη που υπάρχει στο νησί της Σύρου με την παρουσία των ναυπηγείων και της ONEX. Παράλληλα ανέφερε τη σταδιακή προσπάθεια της χώρας μας για το περιβάλλον, στεκόμενος στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γκλασκώβη και την δέσμευση για απολιγνιτοποίηση ως το 2025.
Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ.κ. Δωρόθεος Β‘ τόνισε την αξιέπαινη προσπάθεια της Κατερίνας Ανδρούτσου, ενώ σημείωσε πως η τοπική Εκκλησία θα είναι στο πλευρό της ώστε να πετύχει τον στόχο της.
Στον χαιρετισμό του ο Δρ Γιάννης Μανώλης Επικεφαλής στον τομέα περιβάλλοντος και ανάπτυξης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ανέφερε «πως τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής της βιώνουμε με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις καταστροφές, τη λειψυδρία, δοκιμάζοντας τα συστήματα και απειλώντας την ζωή μας. Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση».
Για τον σκοπό και τις δράσεις της ΑΜΚΕ Κίνημα αναφέρθηκε σε εκτενή παρουσίαση ο γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Χρήστος Λαμπρίδης. Όπως ανέφερε κατευθυντήριες γραμμές της ΑΜΚΕ Κίνημα είναι το όραμα και οι στόχοι, η ευημερία των μελλοντικών γενεών, η κοινή προσπάθεια η οποία απαιτεί τη συμμετοχή όλων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της κυκλικής οικονομίας και επαναφοράς της βιοποικιλότητας.
Στόχοι της ΑΜΚΕ Κίνημα
Οι στόχοι που έχει θέσει η ΑΜΚΕ Κίνημα για το 2022 είναι η δημιουργία δεξαμενής εθελοντών, οι οργανωμένες δενδροφυτεύσεις σε τρία νησιά, και η ενεργοποίηση συμμετοχής σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα σε θέματα περιβάλλοντος.
Το ΚΙΝΗΜΑ, στοχεύει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις οι οποίες θα επαναφέρουν την ισορροπία του οικοσυστήματος των νησιών του Ν. Αιγαίου. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν άμεσα με δενδροφυτεύσεις στα νησιά Ρόδο, Σύρο και Σίφνο. Για τις δράσεις του έχει εξασφαλίσει την αιγίδα των:
- Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας
- Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, Τήνου, Ανδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου & Μυκόνου
- Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας
- Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO
- Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
- Α.Π.Ε- ΜΠΕ
- Πανεπιστήμιου Αιγαίου
Την χθεσινή εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. κ Ιερωνύμου Β και αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου Δωρόθεος Β, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ.κ Καλλινίκου, ο κ.Τζέφρυ Παϊατ, Πρέσβης των Η.Π.Α στην Ελλάδα, ο οποίος απέστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ο Δρ. Γιάννης Μανώλης, Επικεφαλής Τομέα Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, ο κ. Κων/νος Συνολάκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή & Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, η κ. Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου, η κ. Σάγια Τσαουσίδου, Διεθνής Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ο κ. Αιμίλιος Περδικάρης, Πρόεδρος του ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ & ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ και από την ΚΟΡΠΗ η κ. Ρόη Φίλου, GROUP BRAND MANAGER Nestle WATER στην Nestle Hellas.
Παρέστησαν ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, οι βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης, Γιάννης Παππάς , Φίλιππος Φόρτωμας και Κατερίνα Μονογυιού, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Σαρακιώτης και Μιχάλης Κατρίνης, ο Δρ. Γιάννης Μανώλης, Επικεφαλής Τομέα Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, ο Κων/νος Συνολάκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κόσμου όπως η Μαριάνα Λάτση και η Αγγελική Φράγκου, το ζεύγος Φιξ, ο επικεφαλής ONEX Group, Πάνος Ξενοκώστας, εκπρόσωποι από την Εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταξύ των οποίων η Έπαρχος Π.Ε. Μήλου Έλλη Χωριανοπούλου, ο Έπαρχος Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης και ο Δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης, εκπρόσωποι από το Διπλωματικό Σώμα, επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καθώς και προσωπικότητες που έχουν επιδείξει έμπρακτα την ευαισθησία τους σε θέματα περιβάλλοντος. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.