Τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την οπαδική βία, η ουσία των οποίων συνίσταται στη γνωστή συνταγή της αυστηροποίησης των ποινών.
Μία σειρά διατάξεων, που αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, και Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν στόχο να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.
Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη. Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών. Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.
«Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης η μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή βίας και κακοποιητικής συμπεριφοράς», ανέφερε εισηγητικά, κατά την έναρξη της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:
Θεοδωρικάκος: «Ο χουλιγκανισμός αποτελεί παγκόσμια μάστιγα»
Ο υπουργός Προ.Πο. κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά της βίας, έκανε απολογισμό των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν χωρίς εξαιρέσεις. “Ο χουλιγκανισμός είναι μία παγκόσμια μάστιγα, μία θλοβερή πανδημία, που είναι αιτία θανάτου δεκάδων ανθρώπων. Οφείλουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας κυβέρνηση, κόμματα, ομάδες, αθλητικοί παράγοντες. Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο απέναντι στη βία»
Ανέφερε ότι η αστυνομία έκανε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ έγιναν 17 συλλήψεις. Οι σύνδεσμοι αυτοί ανήκουν σε όλες τις ομάδες. Όπως υποστήριξε, «δεν υπάρχει σύνδεσμος που να λειτουργεί παράνομα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».
Παράλληλα, ανακοίνωσε το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του νόμου θα σφραγίζονται
Οι Ανώνυμες Εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών με το οποίο παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων και θα ελεγχθούν για αυτό από την ΕΛΑΣ.
Υλοποιείται πρόγραμμα εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, καθώς οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν.
Αναβαθμίζεται η διαρκής εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, με την καθημερινή εμπλοκή και παρακολούθηση του εκάστοτε υπαρχηγού της ΕΛΑΣ.
Κ. Τσιάρας: «Στόχος να κλείσουμε όλα τα παράθυρα του υφιστάμενου νομικού πλαισίου»
Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρουσίασε τις προτεινόμενες διατάξεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Συγκεκριμένα:
Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και ανώτατα όρια οι ποινές για οπαδικά εγκλήματα.
Για επικίνδυνους δράστες θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη.
Ειδικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αγώνων έχουν κρυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.
Απαγορεύεται η αναστολή ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Η ποινή θα εκτείεται υποχρεωτικά άμεσα.
Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα, όταν υπάρχει αναβολή θα επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι.
Ενισχύεται το ποινικό πλαίσιο για τα εγκλήματα αυτά.
Ειδικό ποινικό αδίκημα, για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και δεδομένων των αλλαγών που ήδη έχουν γίνει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προτείνεται μια δέσμη προτάσεων που συμπληρώνουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και κλείνουν όλα τα πιθανά παράθυρα για την οπαδική βία και προβλέπουν την πλέον αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία των δραστών.
Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:
Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας.
Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ)
Στα παραπάνω αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη.
Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μεχρι 1 έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη.
Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλεπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη.
Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.
Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόναςΜε την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.
Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας
Πιο συγκεκριμένα:
Καταργείται η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.
Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων κ εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.
Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων.
Έτσι, όταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ. απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).
Αυγενάκης: «Αθλητισμός και βία δύο έννοιες ασύμβατες»
Ο υπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης εξέφρασε, αρχικά, τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Άλκη, αναφέροντας ότι μέσα από τα μέτρα της κυβέρνησης θα δοθεί «ελευθερία έκφρασης στην υγιή μερίδα του οπαδικού κινήματος».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και ως τις 31 Ιουλίου 2022. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, όπως ανέφερε, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών. Μεταξύ αυτών, ότι κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει από μία αναγνωρισμένη λέσχη, η έδρα της οποίας θα πρέπει να είναι η έδρα της ΠΑΕ, της ΚΑΕ ή του ερασιτεχνικού σωματείου, ώστε οι ομάδες να έχουν άμεση πρόσβαση στο μητρώο μελών της λέσχης και τη δράση τους. Το μητρώο μελών θα είναι ψηφιακό και θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, ενώ άδεια της λέσχης θα ανακαλείται αν ασκηθεί σε τουλάχιστον δύο μέλη της δίωξη για αδικήματα που σχετίζονται με οπαδική βία.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ακόμη ότι θα απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων σε θύρες που φιλοξενούνται οργανωμένοι οπαδοί. Η είσοδος σε αυτές θα γίνεται αποκλειστικά με εισιτήρια διαρκείας και θα επιτρέπεται μόνο στους νόμιμους κατόχους τους. Σε περίπτωση παράβασης, οι ποινές θα είναι κλιμακωτές και θα φτάνουν μέχρι αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης θυρας.
Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης προανήγγειλε επίσης τη διεξαγωγή διευρυμένης σύσκεψης, την Πέμπτη (24/2), με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας ότι «τα μέτρα θα έχουν ουσιαστικό αποτύπωμα μόνο μέσω συντονισμένης δράσης».