Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η Ουκρανία και η Ρωσία είναι οι σημαντικότεροι παραγωγοί σιταριού, κριθαριού και καλαμποκιού.
Πάνω από έξι εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση που έχει συγκλονίσει τον πλανήτη. Εκτός όμως από τα τεράστια δεινά που προκλήθηκαν στις ίδιες τις εμπλεκόμενες χώρες, ο πόλεμος έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, ειδικά όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης (WFP) των Ηνωμένων Εθνών Ντέιβιντ Μπίσλι προειδοποίησε πρόσφατα ότι η επισιτιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την εισβολή είναι «πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», οδηγώντας σε άνοδο των τιμών των τροφίμων και πιθανώς ελλείψεις σε πολλές χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές από Ρωσία ή Ουκρανία.
«Αυτή είναι μια καταστροφή πάνω σε μια άλλη καταστροφή», δήλωσε ο Μπίσλι, αναφερόμενος στην καταστροφική επίδραση που είχε η πανδημία της Covid-19 στην παγκόσμια πείνα. Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είχε εκτιναχθεί το 2019 από 135 εκατομμύρια, σε 276 εκατομμύρια – χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η σύγκρουση στην Ουκρανία. Συνολικά, περισσότερα από 800 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν την πείνα σε όλο τον κόσμο, ενώ 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε 38 χώρες βρίσκονται στα όρια της πείνας, σύμφωνα με το WFP.
5. Ηλιόσπορος
Ουκρανία: 2% των παγκόσμιων εξαγωγών
Ρωσία: 8% των παγκόσμιων εξαγωγών
4. Ελαιοκράμβη
Ουκρανία: 10% των παγκόσμιων εξαγωγών
Ρωσία: 2% των παγκόσμιων εξαγωγών
3. Αραβόσιτος
Ουκρανία: 13% των παγκόσμιων εξαγωγών
Ρωσία: 3% των παγκόσμιων εξαγωγών
2. Κριθάρι
Ουκρανία: 11% των παγκόσμιων εξαγωγών
Ρωσία: 12% των παγκόσμιων εξαγωγών
1. Σιτάρι
Ουκρανία: 9% των παγκόσμιων εξαγωγών
Ρωσία: 18% των παγκόσμιων εξαγωγών