Εκτενή αναφορά στην επένδυση της ΟΝΕΞ στην Σύρο αλλά και στην Ελευσίνα κάνει ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας. Όπως λέει, πρέπει να σεβαστούμε το περιβάλλον, αλλά και να στηρίξουμε τις επενδύσεις, οι οποίες δίνουν ανάσα στην ελληνική οικονομία. Ο Φίλιππος Φόρτωμας κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις ανεμογεννήτριες, τονίζοντας ότι « η πράσινη ενέργεια δεν είναι κακή, σαφώς και πρέπει να μειώσουμε τους ρύπους, λελογισμένα για να μην κάνει ζημιά στο περιβάλλον. Οι ανεμογεννήτριες είναι καλές, λελογισμένα όμως. Τα τοπικά χωρικά θα λύσουν αυτά τα θέματα, δεν πρέπει να είμαστε αφοριστικοί» καταλήγει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με αυτή την καινούρια τροπολογία για τους νέους και το πρώτο ένσημο. Τα 1200 ευρώ που θα παίρνει ένας νέος που θα ξεκινήσει τώρα την δουλειά του και θα επιμερίζονται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Δηλαδή ο νεοπροσλαμβανόμενος θα παίρνει 600 ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό πρόγραμμα, από την άλλη όμως καταλαβαίνετε και εσείς ότι μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της κατάστασης που ζούμε.
Μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη υγειονομική συνθήκη. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η Κυβέρνηση δεν επιταχύνει τους ρυθμούς της μέσω κυβερνητικών αποφάσεων και δε συμβάλλει στην επιτάχυνση των έργων. Το πιο σημαντικό είναι βέβαια να υπάρχει κίνητρο, κυρίως για τη νέα γενιά: να βρίσκει εργασία. Μέσα σε όλα αυτά τα οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια, πρώτο μέλημα για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελούν οι νέοι. Και θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό για κάθε Ελληνική Κυβέρνηση, να δίνει κίνητρα στη νέα γενιά.
Έχετε λάβει μέρος σε αυτή την πρώτη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το νοσοκομείο της Σύρου. Εκεί διαπιστώθηκε ότι μπαίνουμε σχεδόν «γυμνοί» στην πανδημία, το χειμώνα στα νησιά μας. Όλο το νοσοκομείο έχει μόλις έναν αναισθησιολόγο, που σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να γίνει χίλια κομμάτια για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Πέρα από τις άλλες που υπάρχουν, των υγειονομικών – και δεν αναφέρομαι στην αναστολή εργασίας που έχουν 15 – 19 άτομα δεν ξέρω ακριβώς τον αριθμό – αλλά ένα νοσοκομείο που καλύπτει μια τεράστια περιοχή, ουσιαστικά είναι ανυπεράσπιστο, δεν έχει όπλα στην φαρέτρα.
Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για το νομαρχιακό νοσοκομείο της Σύρου και πόσο μάλλον να πούμε κάποια πράγματα για το νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου. Να πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Έχουν βγει 17 άτομα σε αναστολή, όμως έχουν προσληφθεί 14 άτομα επικουρικού προσωπικού. Ήδη βρίσκονται στη θέση τους – τα έξι αρνήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία και έχουν βγει προ λίγων ημερών οι αποφάσεις αναπλήρωσής τους. Άρα, πολύ ορθά η Ελληνική Κυβέρνηση τηρεί το μέτρο της αναστολής, αφού καλεί τους ανθρώπους, κυρίως γύρω από τις υγειονομικές μονάδες, να τηρήσουν τα μέτρα και να εμβολιαστούν και εκείνοι το αποφεύγουν. Αυτοί θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν και θα έπρεπε οι ίδιοι να καταλάβουν τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού, πράγμα το οποίο δεν είναι γίνεται φυσικά από όλους. Γι’ αυτό και πολύ ορθά η Κυβέρνηση φροντίζει για το κοινό καλό και τη δημόσια υγεία, εφαρμόζοντας το νόμο και τίποτα παραπάνω.
Πριν συνεχίσετε, είπατε ότι προσελήφθη ένας αριθμός ατόμων και κάποιοι αρνήθηκαν να πάνε; Δηλαδή κάποιος κάνει αίτηση για να προσληφθεί και μετά αρνείται να πάει;
Ναι, αρνήθηκαν τις θέσεις και φυσικά βγήκαν οι αποφάσεις αναπλήρωσής τους. Να τονίσουμε το θέμα τις υποστελέχωσης. Το 2020 και το 2021 έχουν γίνει στο νοσοκομείο της Σύρου αλλά κατ’ επέκταση και της Νάξου, περισσότερες από 30 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, 6 νομιμοποιήσεις μόνιμου προσωπικού και 8 προσλήψεις μονίμων γιατρών. Αναμένονται για το νοσοκομείο της Σύρου ακόμη 13 προσλήψεις μονίμου προσωπικού και 2 γιατρών. Τι γιατροί θα είναι αυτοί; Διευθυντής της ΜΑΦ και ψυχίατρος. Τώρα, όπως γνωρίζετε, το νοσοκομείο της Σύρου στηρίζει και το νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου σε ιατρικό, αλλά και τεχνικό προσωπικό. Έχει στείλει γιατρούς στη Μήλο, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη Σύρο έχουν γίνει ήδη 28.000 εμβολιασμοί και υπάρχει γενικά μια ασφαλής κατάσταση, καθώς και στη Νάξο, αντίστοιχα, έχουν γίνει ανάλογοι εμβολιασμοί. Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, επίκειται ένα νομοσχέδιο που αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα και υγεία σε νησιωτικές περιοχές. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα δώσει κίνητρα οικονομικά και όχι μόνο σε ιατρούς και λοιπό προσωπικό, μέτρα τα οποία θα δώσουν μια ανάσα στην πρωτοβάθμια υγεία. Μένει φυσικά να το δούμε. Θεωρώ ότι έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα και σε άλλα Κέντρα Υγείας, τα οποία αποφορτίζουν τα κεντρικά νοσοκομεία και κυρίως το νοσοκομείο της Σύρου. Λόγου χάρη, στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου, έχουν γίνει πολλές και σημαντικές προσπάθειες τόσο από ιδιώτες, όσο και από το Δημόσιο. Φυσικά υπάρχουν κατά τόπους Κέντρα Υγείας, τα οποία έχουν κενά και αυτά προφανώς δεν είναι εύκολο να καλυφθούν, διότι είναι κενά χρόνων. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα από την Ελληνική Κυβέρνηση αυτά τα δύο έτη της πανδημίας, ακόμα και σε κεντρικές νοσοκομειακές μονάδες στην χώρα, με τον τριπλασιασμό των ΜΕΘ πανελλαδικά. Μέσα σε όλα αυτά, δεν αναιρούμε σημαντικά βήματα που έγιναν και από την προηγούμενη κυβέρνηση σε επίπεδα νομού. Όμως, αυτά τα δύο χρόνια, έχουμε προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω.
Πιστεύετε ότι αυτό που είπε ο Α. Τσίπρας, να αποχωρήσει ο κύριος Μητσοτάκης, ήταν για «να κλείσει το μάτι» σε μια μερίδα πολιτών;
Προφανώς! Η ανοχή λογικών Πολάκη, αλλά και άλλων στελεχών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η καθημερινή τους ρητορική, αλλά και οι ανακοινώσεις στα κεντρικά μέσα, αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται. Προφανώς δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη στάση υπέρ του εμβολιασμού. Φυσικά και μόνο κλείνουν το μάτι σε μία μερίδα κόσμου, η οποία δεν αποδέχεται τον εμβολιασμό και αυτό φάνηκε και στη συζήτηση που έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το νοσοκομείο της Σύρου. Η τοποθέτηση του κύριου Συρμαλένιου ανέδειξε ακριβώς αυτό. Τι δηλαδή? Συμφωνούν μεν στον εμβολιασμό, αλλά διαφωνούν στην αναστολή. Τι πρέπει να γίνει; Πώς θα πείσουμε τους υγειονομικούς, το νοσηλευτικό αλλά και το ιατρικό προσωπικό, ότι πρέπει αυτοί πρώτα να εμβολιαστούν; Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, εσείς και οι φίλες και οι φίλοι που διαβάζουν αυτή την συνέντευξη, ότι οι υγειονομικοί είναι αυτοί που δίνουν το παράδειγμα στην κοινωνία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων, οι οποίοι φοβούνται γιατί ακούνε έναν γιατρό ο οποίος είναι ενάντια στον εμβολιασμό. Είναι δεκτό να διαφωνείς με την πλειοψηφία, αλλά όταν ανήκεις στις υγειονομικές βαθμίδες του δημοσίου, πρέπει πρώτα απ’ όλα να κάνεις το χρέος σου, το οποίο είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Πρέπει να εμβολιαστείς για να προστατέψεις τον εαυτό σου – όχι για να μη κολλήσεις, αλλά για να το περάσεις πιο ήπια – και για να μη μεταδώσεις τον ιό και στον κοινωνικό σου περίγυρο. Άρα, προφανώς εμβολιαζόμαστε, τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, ανεξαρτήτως του εμβολίου, φροντίζουμε τον εαυτό μας και το κοινωνικό σύνολο.
Μιας και αναφέρατε το όνομα του κυρίου Συρμαλένιου, αν το θέμα της αναστολής ήταν ένα δεύτερο φάουλ, το πρώτο ήταν αυτό για την Σύρο και την αναταραχή που δημιουργήθηκε γύρω από τα βαρέα μέταλλα στην Ερμούπολη. Αν αυτό έκανε κακό γενικά στην εικόνα της Σύρου και τουριστικά και για τους κατοίκους. Βγήκε και ο δήμαρχος και είπε «όποιος ρυπαίνει εδώ είμαστε αλλά δεν μπορούμε να λέμε ανεξέλεγκτα πράγματα». Όλο αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε πως σας φάνηκε;
Εγώ θέλω να μιλάω ξεκάθαρα. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση από την αυτοδιοίκηση και δεν θέλω να μιλήσω προσωπικά ούτε συγκεκριμένα, αλλά καλό θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. Είμαστε υπέρ της επένδυσης προφανώς. Η μόλυνση του περιβάλλοντος και όλα αυτά για τα οποία συζητάμε, έχουν λάβει χώρα, από παλαιότερες διοικήσεις. H ONEX δεν αρνήθηκε να ενσκήψει και να δει το θέμα και να βελτιώσει την κατάσταση. Που όντως, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις και αυτό είναι χρέος της ελληνικής πολιτείας και του Υπουργείου να το δει. Όμως πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε και αυτή την επένδυση, όπως και κάθε επένδυση, η οποία πρέπει να είναι βιώσιμη για την ανάπτυξη της Σύρου, του νομού Κυκλάδων αλλά και γενικότερα της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και νομίζω ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα , που όντως δίνει η ελληνική πολιτεία και για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, σε fund τα οποία πρέπει να είναι βιώσιμα και με συνθήκες τέτοιες, ώστε να είναι ελκυστικές για τον επιχειρηματία. Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε πάλι περήφανοι για τους τομείς αυτούς, που δουλεύουν ήδη Συριανοί και Συριανές. Η οικονομία της Σύρου κινείται κυρίως γύρω από το ΝΕΩΡΙΟ. Είμαστε πολύ περήφανοι για όλα αυτά τα οποία έχει καταφέριε μέχρι στιγμής η ONEX και για όλα αυτά τα οποία θα συμβούν με τους υπόλοιπους επενδυτές στα δύο ακόμη ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας. Σεβόμαστε το περιβάλλον αλλά παράλληλα είμαστε υπέρ των επενδύσεων! Ο ρυπαίνων πληρώνει. Δεν είμαστε υπέρ της μόλυνσης, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις τις οποίες υφίσταται το περιβάλλον, στα πλαίσια ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Ας μη γελιόμαστε. Φυσικά και είναι ευκταία η λιγότερη μόλυνση.
Μένω στο θέμα του περιβάλλοντος. Είδαμε μικρά νησιά όπως τη Χάλκη και πραγματικά ζηλεύουμε που γίνονται “Πράσινα Νησιά”, ανήκουν στα Δωδεκάνησα. Θέλουμε να δούμε και στις Κυκλάδες τέτοια νησιά, έχουμε πολλά τέτοια μικρά νησιά που θα μπορούσαν να γίνουν. Είναι μέσα στα σχέδια να δούμε τις Μικρές Κυκλάδες ή κάποια άλλα μικρότερα νησιά τα οποία θα ανεξαρτητοποιηθούν από το πετρέλαιο και από την καύσιμη ύλη που ρυπαίνει, να τα δούμε πράσινα όπως είναι η Χάλκη και η Τήλος;
Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι με τις προτάσεις τις οποίες προωθούμε και με το τι διεκδικούμε. Έχει γίνει πολλή ζημιά γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αφοριστικές ρητορικές, του τύπου «δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες, δεν θέλουμε πουθενά ανεμογεννήτριες, θέλουμε βουνά ελεύθερα από αιολικά». Είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της αιολικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γιατί είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον. Η διασφάλιση βέβαια του τόπου μας, θα επέλθει μόνο μέσα από την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ και τη σύνταξη τοπικών χωρικών για κάθε νησί του Νομού Κυκλάδων. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχωράει άμεσα και στις δύο αυτές παραμέτρους. Είναι μέτρα, τα οποία έπρεπε ήδη να έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας και εδώ να τονίσουμε την αναβλητικότητα της προηγούμενης Κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Προφανώς και θέλουμε πράσινα νησιά, αυτό είναι μια τοπική, αλλά και μια κεντρική επιλογή, το να δημιουργηθεί δηλαδή ένα πρότυπο νησί, το οποίο θα ζει, θα αυτοτροφοδοτείται από την ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Η πράσινη ενέργεια, δεν είναι «κακή» ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη σταδιακή απεξάρτηση της χώρας μας από το λιγνίτη και τον άνθρακα, η Ελλάδα θα πρέπει να απαλλαγεί το αργότερο μέχρι το 2028 από αυτά και να μεταβούμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς πολλοί μιλούν για όλα αυτά χωρίς να ζουν το πρόβλημα. Αν κοιτάξουμε στην Κοζάνη, θα δούμε ότι έχει γίνει τεράστια οικολογική καταστροφή. Όλοι αυτοί λοιπόν, οι οποίοι είναι αφοριστικοί με τις ανεμογεννήτριες στο νομό μας και κόπτονται για το περιβάλλον, ας κάνουν μια βόλτα στην Κοζάνη. Θα δουν ότι γίνεται πολύ μεγάλη ζημιά, απλώς οι ίδιοι δεν την ζουν στην αυλή τους. Οπότε, προφανώς και είμαστε υπέρ της πράσινης ενέργειας, όχι όμως των μεγάλων αιολικών πάρκων αδιακρίτως. Υπάρχουν βέβαια και βραχονησίδες, όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες. Το αντίστοιχο παράδειγμα της Χάλκης, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα και σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων.
Άρα θα σπάσετε αυγά στην Τήνο και στην Πάρο που δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες;
Εγώ έχω ξεκάθαρη άποψη και το έχω τονίσει. Ας μην είμαστε αφοριστικοί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ανεμογεννήτριες. Πρέπει να μπουν, αλλά να μπουν λελογισμένα. Σεβόμενοι το κυκλαδίτικο τοπίο και την φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού. Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες στην Πάρο, όσο και στον τόπο καταγωγής μου, την Τήνο, αντιλαμβάνομαι τις χωροταξικές και πολεοδομικές ανησυχίες τις οποίες υπάρχουν. Άλλα είναι τα μέτρα και τα σταθμά υπήρχαν πριν από δέκα χρόνια και άλλα σήμερα. Ένα κατακλείδι, δεν πρέπει να είμαστε αφοριστικοί, ούτε να κραυγάζουμε χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτά τα περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα τα λύσουμε με δύο παραμέτρους. Την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την σύνταξη τοπικών χωρικών για κάθε νησί του Νομού.