«Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία του τόπου», δήλωσε χτες μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αναφερόμενος στα έντονα καιρικά φαινόμενα, τον παγετό και το χιόνι που έπληξαν τη Ρόδο και άλλα νησιά σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, στο προηγούμενο 48ωρο.
«Φαίνεται ότι αυτά που κάποτε αναφέραμε ως ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι πλέον μια κατάσταση με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Κι αυτό γιατί ενώ ακούμε συχνά για την κλιματική αλλαγή, στην πράξη το βλέπουμε να έρχεται πολύ απειλητικά και να κάνει εξαιρετικά απαιτητική τη διαχείριση που πρέπει να γίνει από τη δική μας πλευρά. Πρόκειται για διαχείριση καταστάσεων που δεν έχουμε ξαναζήσει.
Το πολύ συγκεκριμένο φαινόμενο που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε με τα χιόνια, ήταν δύσκολο λόγω της έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής στα νησιά που να οδηγεί σε διαχείριση του χιονιά. Κι αυτό γιατί δεν έχουμε ειδικό εξοπλισμό, εκχιονιστικά μηχανήματα, αλάτι κ.λπ.
Όπως μου είπαν οι μετεωρολόγοι, δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία με αυτό το καιρικό φαινόμενο στα νησιά, δηλαδή η ‘διπλή’ καταιγίδα (όταν η μία διαδέχεται την άλλη με διαφορά λιγότερο από ένα 24ωρο).
Είχαμε το πρώτο κύμα, που χτύπησε κυρίως τις Κυκλάδες (στα βόρεια νησιά, στη Νάξο, στην Άνδρο και στην Τήνο με μεγαλύτερη σφοδρότητα και με χιόνι πάνω από ένα μέτρο!).
Για τη Νάξο, ζήτησα τη βοήθεια του περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη ο οποίος, μου έστειλε ένα εκχιονιστικό μηχάνημα και αλάτι. Στην Κω, ενώ αναμέναμε έντονη χιονόπτωση, τελικά δεν έγινε έτσι και το πολύ χιόνι έπεσε στη Ρόδο. Επιχειρούσαμε σε πολλά νησιά, όπως σε Κάσο, Κάρπαθο, Αστυπάλαια, Σύμη, Μήλο κ.λπ. Ευτυχώς, το κύριο μέρος του οδικού δικτύου έχει αποκατασταθεί πλήρως αν και υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα στα ορεινά των νησιών», όπως είπε.
Ο περιφερειάρχης, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του ξεκινώντας από τους δύο χωρικούς αντιπεριφερειάρχες που είναι επιφορτισμένοι και με την Πολιτική Προστασία και συγκεκριμένα τους Γιώργο Λεονταρίτη στις Κυκλάδες και τον Χρήστο Ευστρατίου στα Δωδεκάνησα που έδωσαν σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσουν επί τριήμερο τα προβλήματα.
Αίσθηση προκάλεσε η διαπίστωση του περιφερειάρχη ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των απεγκλωβισμών που έγιναν από το χιόνι, αφορούσαν σε εκδρομείς:
«Οι συμπατριώτες μας, είδαν το χιόνι σαν μια ευκαιρία να βγουν και να πάνε με τις οικογένειές τους και με τα παιδιά τους, εκδρομή. Αυτό είναι μεγάλη απερισκεψία και ανευθυνότητα. Έβαλαν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και των οικογενειών τους. Να υπενθυμίσω και κάτι πολύ απλό: ακόμη και τα αυτοκίνητά μας στα νησιά, έχουν καλοκαιρινά λάστιχα. Είναι λογικό. Αλυσίδες και ειδικό εξοπλισμό έχουν ελάχιστοι. Ωστόσο, με εντελώς ακατάλληλα λάστιχα, πάνω σε παγωμένους δρόμους, χωρίς εμπειρία οδήγησης στο χιόνι, πήγαν εκδρομή.
Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τους δρόμους με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και να γυρίζουμε πίσω τους οδηγούς. Λυπάμαι γι’ αυτό που είδα, γιατί διαπίστωσα μια χαλαρότητα τόσο ανεύθυνη που οδήγησε σε πάρα πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.
Κηρύξαμε γενική αργία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ειδικά την Τρίτη, εάν δεν είχαμε αργία, τα φαινόμενα στους δρόμους ίσως να ήταν πολύ πιο σοβαρά».
Ο κ. Χατζημάρκος είπε ακόμη ότι σημειώθηκαν πολλοί εγκλωβισμοί ενώ πολλά αυτοκίνητα έμεναν στον δρόμο. Ωστόσο, το οδικό δίκτυο απεγκλωβίστηκε και είναι πλέον λειτουργικό παντού. Όπως τόνισε, την Πέμπτη (σήμερα) θα είναι ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ.
«Ωραίο ήταν να γεμίσουμε το διαδίκτυο με φωτογραφίες από χιόνι, αλλά εύχομαι να μην… ξανάρθει (και να μείνουν τα νησιά μας τουριστικός προορισμός)», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ
Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός πως δεν σημειώθηκαν σοβαρές διακοπές στην ηλεκτροδότηση στα νησιά, αλλά ούτε και στην υδροδότηση:
«Οφείλω να πω ότι ο ΔΕΔΔΗΕ με εξέπληξε ευχάριστα. Είχαμε μια άριστη συνεργασία και επικοινωνία και σημειώθηκαν προβλήματα σε λίγα σημεία –και όχι οριζόντια σε μεγάλες περιοχές. Ευτυχώς, δεν σημειώθηκε κανένα σοβαρό πρόβλημα.
Όσον αφορά στο θέμα της υδροδότησης, επίσης δεν σημειώθηκαν προβλήματα, παρά το γεγονός πως η κακοκαιρία συνέπεσε με την αλλαγή όδευσης του αγωγού στην περιοχή όπου κατέρρευσε η γέφυρα στον Μάκκαρη.
Η αλλαγή της σύνδεσης που απαιτεί 3-4 μέρες, συνέπεσε με τα έντονα καιρικά φαινόμενα –αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε ολοκληρώσει τα έργα εκεί.
Από εκεί και πέρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με καινούργιες καταστάσεις», όπως είπε, υπογραμμίζοντας και το γεγονός πως οι διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, λειτουργούν μόνον με δύο άτομα αντίστοιχα (!).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στο ευχαριστήριο των εργαζομένων στον ΑΗΣ Σορωνής οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι κοντά στα Μάσαρη και η ΠΝΑι τους βοήθησε. Όπως είπε, το πληροφορήθηκε μέσα από το facebook αλλά η παρέμβαση ήταν άμεση.
Τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα, δεν έμειναν κλειστές οι τελωνειακές υπηρεσίες, όπως σε άλλες περιοχές.