12 νησιά στις Κυκλάδες έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης στο Αρχιπέλαγος!
Με ανέλπιστα μεγάλο ενθουσιασμό, οι συμμετοχές από τα νησιά των Κυκλάδων στο κάλεσμα της Σίφνου για μια ξεχωριστή επικοινωνία, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία!
12 νησιά, 32 φορείς και περισσότεροι από 500 εθελοντές πλαισίωσαν 27 μνημεία των νησιών τους ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου, του Δήμου Σίφνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, για να επικοινωνήσουν πραγματικά και συμβολικά και να γιορτάσουν την 20η αναβίωση της επικοινωνίας των αρχαίων φρυκτωριών της Σίφνου, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης στο Αρχιπέλαγος!
Αν προστεθούν και οι αριθμοί της Σίφνου, έχουμε 100 αρχαία μνημεία (κυρίως πύργοι-φρυκτωρίες), 13 νησιά, 37 φορείς (μεταξύ αυτών και 3 Δήμοι), και πάνω από 800 εθελοντές για μια επικοινωνία λίγων λεπτών, μεγάλης όμως αξίας όσον αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάδειξη του κοινού ιστορικού παρελθόντος και την προβολή του αρχαιολογικού θησαυρού των Κυκλάδων.
Η εκπομπή που κάλυψε την εκδήλωση πανκυκλαδικά, είχε περισσότερες από 30 ζωντανές συνδέσεις με ήχο και εικόνα από πολλά απομακρυσμένα σημεία της Σίφνου αλλά και από όλα τα νησιά που συμμετείχαν μεταφέροντας το κλίμα, τον ενθουσιασμό, τις πληροφορίες και εκπληκτικές εικόνες από τα βουνά, τα ακρωτήρια, τις κορφές και τις θάλασσες που μας χωρίζουν και μας ενώνουν ταυτόχρονα.
Μεταδόθηκε από το κανάλι της ΔΗΚΕΣ στο you tube, όπου μπορεί και σήμερα κάποιος να την παρακολουθήσει (https://www.youtube.com/watch?v=BiYw3WkdosI&t=12s , από τα ραδιόφωνα PRISMA 91,8 και RADIO ACTIVE 91,3, από τα κανάλια SYROS TV1, VOLCANO και ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ.ΝΕΤ και την ενημερωτική ιστοσελίδα CYCLADES OPEN, με χιλιάδες προβολές μέχρι αυτή την ώρα, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που προκάλεσε. Στην εκπομπή μεταξύ άλλων φιλοξενήθηκε και ο εμπνευστής και ιδρυτής του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, κ. Στέλιος Πολυκράτης που μας μίλησε για το όνειρο του της αναβίωσης της επικοινωνίας των φρυκτωριών που έγινε φέτος πραγματικότητα.
Η Ανάφη με τον Πολιτιστικό & Φυσιολατρικό Σύλλογό της και 18 άτομα έστειλε σήμα από το Πυργί.
Η Άνδρος με τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Γαυρίου και το Σύλλογο Γυναικών Άνδρου ένωσε 5 σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος με 17 άτομα και εναέρια πλάνα. Εθελοντές έφτασαν στο Κάτω Κάστρο της Χώρας Άνδρου, στο Κάστρο Κοχύλου στο Κόρθι, στο Φάρο του Γαυρίου, στον εντυπωσιακό πύργο του Άνω Αγίου Πέτρου και στον Άγιο Ιωάννη το Σχίνο που αποτελεί το βορειότερο παρατηρητήριο των Κυκλάδων.
Η Κέα με το Γυμνάσιο -Λύκειο και τον Σύλλογο Γυναικών “Η Μελίτη” έστειλε περισσότερα από 40 άτομα στον Πύργο της Ιουλίδας και στον Πύργο της Κορησσίας και έκλεισε τη βραδιά με σχετική εκδήλωση στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι μαθητές.
Η Κίμωλος με τους Κιμωλίστες και 5 άτομα πήγαν στην ψηλότερη κορυφή του νησιού τους, στον πύργο στο Παλαιόκαστρο
Η Κύθνος με τον Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου, την Ένωση Γυναικών Κύθνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυοπίδας και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μέριχα με 24 άτομα πήγαν στο Φάρο του Μέριχα κοντά στο αρχαίο ιερό της Αθηνάς και στη Φρυκτωρία στη θέση Φωκιές.
Η Μήλος με την Πειραματική Σκηνή Μήλου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μήλου, τον Όμιλο scrabble Μήλου, τον Όμιλο Φίλων Βουνού & Θάλασσας & τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέρα Τριοβάσαλου συμμετείχε με περισσότερα από 60 άτομα σε 5 σημεία που δημιούργησαν ένα μικρό δίκτυο μια και το ένα έστειλε σήμα στο άλλο: Από το Κάστρο, στο Κλίμα, στο βουνό του Πέρα Τριοβάσαλου, στη Φιλακωπή & στον Προφήτη Ηλία.
Η Νάξος με τον Αθλητικό και Μορφωτικό Σύλλογο Φιλωτίου έστειλε 5 άτομα στον εντυπωσιακό Πύργο του Χειμάρρου.
Η Πάρος με το Σωματείο Φίλων Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Πάρκου Πάρου, τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Αμπελά, τον Ναυτικό Όμιλο Ναϊάς και τον Χορευτικό Όμιλο Νάουσας συγκέντρωσε 115 άτομα στον Παλαιόπυργο
Η Σαντορίνη με τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Εστία Πύργου Καλλίστης”, τη Δημοτική Κοινότητα Οίας, το Ναυτικό Μουσείο Θήρας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρωτηρίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εμπορείου και την Κοινότητα Ημεροβιγλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας, κινητοποίησε περισσότερα από 50 άτομα που πήγαν σε 5 ενετικά Κάστρα. Στον Πύργο, την Οία, το Ημεροβίγλι, το Ακρωτήρι και το Εμπορείο και κατέγραψαν υπέροχα πλάνα από αέρος.
Η Σέριφος με τον Σύλλογο Γυναικών “Ανδρομέδα” συγκέντρωσαν περισσότερα από 100 άτομα στον Άσπρο Πύργο. Συνόδευσαν την επικοινωνία με ξενάγηση στο μνημείο από τον αρχαιολόγο κ. Γιώργο Γαβαλά και κέρασμα στους παριστάμενους.
Η Σύρος με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «ο Ποσειδών και την ΚΟΙΝΣΕΠ “Απάνω Μεριά” είχαν περισσότερα από 20 άτομα στον Πύργο και στην Αγία Πάκου στο Γαλησσά
Η Φολέγανδρος με τον Δήμο Φολέγανδρου, τον Σύλλογο Γυναικών και περίπου 40 άτομα πήγαν στην τοποθεσία Χρυσοπηγή στην Άνω Μεριά.
Στη Σίφνο περισσότεροι από 300 εθελοντές έδωσαν ζωή για λίγα λεπτά σε περισσότερα από 70 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πύργους, ιερά και ακροπόλεις και συναντήθηκαν για την καθιερωμένη εκδήλωση στο Γυμνάσιο Λύκειο Σίφνου όπου έγινε παρουσίαση της δράσης τα τελευταία 20 χρόνια και έκλεισε με μουσική από το Ξέφραγο Αμπέλι, κεράσματα και χορό.
Με κυρίαρχο συναίσθημα τον ενθουσιασμό, όλοι οι Κυκλαδίτες που συμμετείχαν έδωσαν ραντεβού για του χρόνου, την ίδια μέρα (Κυριακή της Πεντηκοστής), με περισσότερες συμμετοχές και περισσότερα τιμώμενα μνημεία.
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου, ο Δήμος Σίφνου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, ευχαριστούν θερμά τους εθελοντές, τους φορείς που τους κινητοποίησαν και τους χορηγούς που ανέλαβαν μέρος του κόστους της εκδήλωσης στη Σίφνο κι εύχονται η Σίφνος “που τους προηγούμενους αιώνες έδινε φώτα και παιδεία στον Ελληνισμό” να συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει φως και αξίες στον κόσμο όλο, και του χρόνου περισσότεροι!