Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, 1070 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 160935, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6002 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50974 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
249 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (71.9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5903 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3473 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ :
76 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
58 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
101 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
24 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
129 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
80 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
64 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων
87 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
4 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Άρτας
81 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
55 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
11 κρούσμα στην ΠΕ Ζακύνθου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
6 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
5 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
2 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
7 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
3 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
9 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
20 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
26 κρούσματα στην Λάρισας
4 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου
5 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
14 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
5 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
33 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
31 κρούσματα υπό διερεύνηση
“Βράζει” πάλι η Αττική με νέα κρούσματα, και συγκεκριμένα από το σύνολο των 1.067 νέων κρουσμάτων, 532 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο, εκ των οποίων τα 129 στο κέντρο της Αθήνας. 101 κρούσματα καταγράφει ο ΕΟΔΥ και στον δυτικό τομέα Αθηνών, όπου η διάδοση του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα αυξημένη τις τελευταίες ημέρες.
Στο “κόκκινο” είναι και η Θεσσαλονίκη με 83 κρούσματα του κορωνοϊού αλλά και η Πάτρα με 81 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στην Πάτρα μεταβαίνει ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο οποίος θα επισκεφθεί τα δύο νοσοκομεία της πόλης, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ, Νίκο Παπαευσταθίου, τον διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Πύρρο και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπο Γώγο και Θεοκλή Ζαούτη.
Τα αυξημένα κρούσματα αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που εξακολουθούν να αυξάνονται, ιδιαίτερα στην Αττική , έχει οδηγήσει τους ειδικούς να σκέφτονται και επιπρόσθετα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα.
Ένα μέτρο που συζητείται είναι προληπτικά η χώρα να μπει σε αυστηρή καραντίνα, τύπου Μαρτίου του 2020, διάρκειας 2-3 εβδομάδων, κάτι που όμως δεν είναι πολύ πιθανό, καθώς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 πως” το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown θα τεθεί μόνο όταν «τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν”.
Στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 στην Αττική τα Σαββατοκύριακα , όπως και η σκέψη για απαγόρευση μετακίνησης σε άλλους Δήμους , αλλά και να μπει η Αχαΐα και η Θεσσαλονίκη στο “κόκκινο”. Εφόσον χαρακτηριστούν «κόκκινες» περιοχές, αμέσως θα υπάρξουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και περιορισμοί στην κίνηση.
Σχετικά με το ζήτημα των σχολείων και το ενδεχόμενο να κλείσουν υπάρχουν εισηγήσεις για κλείσιμο, όπως αυτή του Διευθυντή Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Παπανικολάου”, Νίκου Καπραβέλου, που εισηγήθηκε το κλείσιμο όλων των σχολείων από Δευτέρα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αλλά και άλλες που θεωρούν πως δεν αποτελούν εστία μετάδοσης σε βαθμό που να δικαιολογείται ένα νέο κλείσιμο. Σχετικά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο protothema είπε πως “τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν ότι φταίνε τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων. Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία και θα έχουμε κι άλλα ενδεχομένως, αλλά μέχρι εκεί”.
Ταυτόχρονα εξετάζεται αν θα παραμείνει σε ισχύ το click in shop για καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοπωλεία.
Στη σημερινή σύσκεψη που ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο δράσης για την προσεχή εβδομάδα και τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.