Για ιστορικό βήμα μετά από 10 χρόνια μειώσεων στους μισθούς, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, ανακοινώνοντας την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου στα 650 ευρώ.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο υποκατώτατος βρισκόταν στα 510 ενώ ο κατώτατος στα 586 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο από τα μνημόνια «έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές» έχοντας ως στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη.
«Για εμάς η αύξηση των μισθών είναι προϋπόθεση για ανάπτυξη» σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας τονίζοντας ότι με την απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού «δίνουμε ανάσα και ελπίδα σε όσους επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και την προοπτική της τόνωσης της ανάπτυξης».
«Η κυβέρνηση συνεχίζει με στοχοπροσήλωση το έργο της για την ανασυγκρότηση της οικονομίας στοχεύοντας στη δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε ο ίδιος.
«Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων, είναι η κυβέρνηση που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή. Στόχος μας η Ελλάδα των πολλών», υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος που προχώρησε ο ΟΔΔΧ. «Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακού πυροτεχνήματος αλλά με σχέδιο, σοβαρότητα και τεχνική αρτιότητα».
«Η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων», υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της αγοράς εργασίας. Επαναφέραμε το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους, μέσα σε λίγους μήνες».
Επιπλέον, ο Αλ.Τσίρπας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «πλέον, η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. Δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις να αφήσουμε πίσω την κρίση, την Ελλάδα της παρακμής οικοδομώντας μια δυναμική χώρα με αυτοπεποίθηση, πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή και στην Ευρώπη».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις «εντατικές προσπάθειες του ΣΕΠΕ οι οποίες «άλλαξαν την εικόνα μειώνοντας τη «μαύρη» εργασία η οποία το 2014 βρισκόταν στο 20% ενώ σήμερα στο είναι στο 9%. Εξαιρετικά σημαντική μείωση αλλά έχουμε δουλειά να κάνουμε ακόμα».
«Η συντριβή της εργασίας δεν είναι δρόμος για βιώσιμη ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα αποτελεί συνταγή χρεοκοπίας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κρίσεις της ιστορίας του καπιταλισμού ξέσπασαν όταν οι ανισότητες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους», σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας.
Ακόμα, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι σηματοδοτεί «το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας και αλληλεγγύης στα Βαλκάνια καθώς και την ήττα του εθνικισμού».
avgi.gr