75.000 καταγγελίες στην ΑΑΔΕ το 2024 για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, ύποπτες συναλλαγές και διαφθορά
Καθημερινά, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, όπως αναφέρει η ΕΡΤ κατατίθεντο περισσότερες από 200 καταγγελίες από πολίτες προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι αναφορές αυτές αφορούσαν φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, ύποπτες συναλλαγές και διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους.
Συνολικά, το 2024 καταγράφηκαν 74.944 καταγγελίες. Από αυτές, οι 31.309 υποβλήθηκαν μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, με επιμέρους κατηγορίες ως εξής:
- 27.514 καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις,
- 345 καταγγελίες για τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπόριο,
- 3.450 καταγγελίες για διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων.
Παράλληλα, 43.635 πολίτες χρησιμοποίησαν την εφαρμογή «Appodixi» για να αποστείλουν στοιχεία σχετικά με «ύποπτες» αποδείξεις, ενισχύοντας τους μηχανισμούς ελέγχου φορολογικής συμμόρφωσης.
Μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, φορολογικές παραβάσεις και ακεραιότητα δημοσίων υπαλλήλων. Όλες οι καταγγελίες επεξεργάζονται αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το αντικείμενο, και διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω έρευνα ή ελέγχους. Επιπλέον, οι επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες αξιολογούνται με σύστημα αυτόματης ανάλυσης κινδύνου, ώστε να επιλεγούν κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που θα διερευνηθούν.
Σε περιπτώσεις που δεν πραγματοποιηθεί κάποια ενέργεια για μια καταγγελία εντός έξι ετών, αυτή μεταφέρεται σε διακριτό ηλεκτρονικό αρχείο για λόγους ιστορικότητας ή μελλοντική συσχέτιση. Αν δεν αξιοποιηθεί εντός δέκα ετών, διαγράφεται οριστικά.
Η εφαρμογή «Appodixi» έχει εγκατασταθεί από περισσότερους από 300.000 πολίτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να σκανάρουν και να αποστέλλουν αποδείξεις με ενδείξεις παραποιημένων στοιχείων ή μη διαβίβασής τους στη φορολογική αρχή. Μέσω της εφαρμογής έχουν αποκαλυφθεί δεκάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως έκδοση πλαστών ή μη έκδοση αποδείξεων.
Σε περιπτώσεις παραβίασης του φορολογικού μηχανισμού μιας επιχείρησης, επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα. Τα ελάχιστα πρόστιμα ανέρχονται σε 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και σε 30.000 ευρώ για εκείνες με διπλογραφικά βιβλία.
Η ρύθμιση για τη χορήγηση χρηματικού μπόνους έως 3.000 ευρώ σε καταγγελίες που αποδεικνύονται βάσιμες, παραμένει σε εκκρεμότητα. Η καθυστέρηση αποδίδεται στην ανάγκη νομοθετικής θωράκισης για την προστασία των επώνυμων καταγγελιών, ώστε να αποφευχθεί η διαρροή της ταυτότητας των καταγγελλόντων.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το μπόνους ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής που καταγγέλθηκε (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ και μέγιστο τα 3.000 ευρώ.