Κυκλάδες – Ποια είναι τα νησιά με τα πιο ακριβά εξοχικά
Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφεται αύξηση στις τιμές εξοχικών κατοικιών στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Παράλληλα, από το 2014 έως σήμερα οι απώλειες που υπήρχαν στην αγορά λόγω κρίσης έχουν υπερκαλυφθεί, με τις τιμές να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της δεκαετίας και τα σκήπτρα της ακρίβειας να κατέχει η Μύκονος, ενώ ακολουθεί η Σαντορίνη. Ιδιαίτερα σημαντική ακόμη αναδεικνύεται και η διαφορά στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Εξοχικής Κατοικίας, που επιμελείται η Geoaxis, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, αναμένεται η συνέχιση της αύξησης των αξιών με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο ρυθμό για τους επόμενους 6 με 12 μήνες. Ειδικότερα, η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών στα δύο αυτά νησιά είναι ξένοι επενδυτές, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας. Στη συνέχεια ακολουθεί η Πάρος, σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η Κέα, ενώ την πεντάδα κλείνει η Σέριφος.
Σε ό,τι αφορά τις πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες και πρόκειται για ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής, εξεζητημένης κατασκευής και υψηλών παροχών, οι ζητούμενες τιμές βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στη Μύκονο, που θεωρείται το πιο ακριβό νησί, η υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή ανέρχεται στις 13.359 ευρώ/τ.μ., ακολουθούν η Σαντορίνη με 11.270 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με 8.000 ευρώ/τ.μ. Η Κέα καταγράφει 5.462 ευρώ/τ.μ. και η Σέριφος 3.401 ευρώ/τ.μ.
Οι τιμές για αγορά πολυτελών κατοικιών είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση και με την περσινή χρονιά. Αναλυτικά, η άνοδος μετρήθηκε στη Μύκονο 3,0% (από 12.967 σε 13.359 ευρώ/τ.μ.), στη Σαντορίνη 4,4% (από 10.800 σε 11.270 ευρώ/τ.μ.), στην Πάρο 2,9% (από 7.778 σε 8.000 ευρώ/τ.μ.), στην Κέα 2,9%, (από 5.309 σε 5.462 ευρώ/τ.μ.) και στη Σέριφο 4,3% (από 3.262 σε 3.401 ευρώ/τ.μ.).
Από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα, με διάμεση επιφάνεια περί τα 220 τ.μ.-250 τ.μ., και ακολουθούν η Σαντορίνη με 184 τ.μ. και η Σέριφος με 90 τ.μ. Ακόμη, η διάμεση ηλικία των προς πώληση ακινήτων που υπάρχουν στην αγορά στη Μύκονο, στην Πάρο και στην Κέα είναι 4-10 έτη, όταν στα υπόλοιπα νησιά είναι πάνω από 10 έτη.
Όπως επισημαίνει η έρευνα της Geoaxis, σημαντική είναι και η διαφορά στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ πολυτελών και τυπικών κατοικιών. Έτσι, στη Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,4 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στη Σαντορίνη 5,5 φορές, στην Πάρο 3,9 φορές, στη Σέριφο 2,3 φορές και στην Κέα 2,8 φορές.
Ωστόσο, στα ύψη βρίσκονται και οι τιμές για τις τυπικές κατοικίες στα δημοφιλή νησιά, καθώς σε σύγκριση με πέρυσι καταγράφεται οριζόντια άνοδος της τάξεως του 3,4%. Ειδικότερα, για τις τυπικές εξοχικές κατοικίες, σύμφωνα με την έρευνα της Geoaxis, η Μύκονος εξακολουθεί και καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή με 2.497 ευρώ/τ.μ. και ακολουθούν η Σαντορίνη και η Πάρος με 2.052 ευρώ/τ.μ. και 2.051 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Η Κέα καταγράφει 1.949 ευρώ/τ.μ. και η Σέριφος 1.456 ευρώ/τ.μ.
Η απόκτηση εξοχικών κατοικιών στα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν αποτελεί επιλογή για την πλειονότητα των Ελλήνων. Όπως υπογραμμίζει η έρευνα, η αδυναμία πρόσβασης σε φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον, συνεχίζουν να αποτρέπουν τους Έλληνες αγοραστές.
Ακόμη, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί στα συγκεκριμένα νησιά το γεγονός ότι οι υψηλές τιμές έχουν περιορίσει αισθητά και τις δυνατότητες αγοράς ή και ενοικίασης μιας μέσης ποιοτικής κατοικίας, που θα μπορούσε να στεγάσει σε ετήσια βάση εργαζόμενους ή δημόσιους υπαλλήλους, αντί για τουρίστες.