Τουρισμός: Ήρθε η ώρα να κάνουμε «ταμείο»
Την ώρα που θα κάνουμε «ταμείο» από τον τουρισμό -και η στιγμή αυτή πλησιάζει για τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων-, θα παίξει σημαντικό ρόλο ο σχεδιασμός της νέας τουριστικής περιόδου, καθώς τα φετινά χαρακτηριστικά του τουρισμού προβληματίζουν τους παράγοντες της αγοράς που την χαρακτηρίζουν ως μια «περίεργη» τουριστική περίοδο.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Να ξαναδούμε το προϊόν που παρέχουμε
Μια χρονιά που χαρακτηρίζεται για την ιδιαιτερότητά της, καθώς οι Κυκλάδες μπορεί σε γενικές γραμμές να σημείωσαν αύξηση του τουρισμού, ωστόσο ειδικοί χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερη την φετινή σεζόν με προοπτικές για νέους προορισμούς. «Διαπιστώσαμε ότι σε δημοφιλείς προορισμούς υπήρχε πτώση, ενδεχομένως για τις τιμές και τις υποδομές. Ταυτόχρονα διαπιστώσαμε πω άλλοι προορισμοί αναπτύσσονται ραγδαία όπως η Κίμωλος που είχε σημαντική αύξηση στον τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Αύγουστο δεν υπήρχε κατάλυμα» τονίζει στην εφημερίδα Κυκλαδική ο Γιώργος Κελαΐδίτης. Ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης τουριστικών γραφείων, τονίζει πως θα πρέπει οι παράγοντες του τουρισμού να επαναπροσδιορίσουν το προϊόν που έχουν για να υπάρξει περεταίρω ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ποιότητα των επισκεπτών και κυρίως τα έσοδα από τον τουρισμό. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για να σταματήσει η πτώση στους δημοφιλείς προορισμούς και ταυτόχρονα να δούμε τις τάσεις για νέους».
Κόπωση από τον υπερτουρισμό στη Σαντορίνη
Ο πρώην δήμαρχος Σαντορίνης Νικόλαος Ζώρζος, επανειλημμένα έχει αναφερθεί στο ζήτημα του υπερτουρισμού στο νησί. «Εδώ στη Σαντορίνη αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα μιας μεγαλούπολης, μολονότι δεν υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός. Οι τοπικές Αρχές στην Ελλάδα δεν έχουν την εξουσία και τα μέσα για να κάνουν πράγματα. Πρέπει να ζητάμε από την κυβέρνηση να διευθετεί τοπικά προβλήματα. Ένας νέος νόμος επρόκειτο να αλλάξει τα πράγματα, να εκχωρήσει περισσότερες εξουσίες και μέσα στις τοπικές Αρχές, αλλά τον απέρριψε η κυβέρνηση και είμαστε πάλι στο μηδέν», δήλωσε στην Telegraph.
«Δεν μου αρέσει ο όρος “υπερτουρισμός” – οι Αρχές και οι εταιρείες που επωφελούνται από τον κλάδο ευθύνονται εξίσου, αν όχι περισσότερο, από τους τουρίστες», είπε στην εφημερίδα ο Νίκος Μπουτσίνης, της Santorini Walking Tours, που διοργανώνει περιηγήσεις σε παρθένες περιοχές της Σαντορίνης.
«Αλλά για όσους ανησυχούν υπάρχουν όλο και περισσότεροι τρόποι να συμβάλουν ώστε να μετριαστεί η πίεση στο νησί, είτε ταξιδεύοντας σε περιόδους εκτός αιχμής, είτε επισκεπτόμενοι και μένοντας σε κάποιες από τις λιγότερο γνωστές περιοχές» καταλήγει.
Μην γίνουμε Βενετία
Ο αριθμός των κλινών που διατίθενται στους τουρίστες στη Βενετία ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι κλίνες σε παραδοσιακά ξενοδοχεία και καταλύματα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων ανέρχονται σε 49.693, έναντι 49.304 κατοίκους. Αυτό το νούμερο προκύπτει σε μια εποχή που η UNESCO εξετάζει εάν η Γαληνοτάτη πρέπει να προστεθεί στη λίστα του οργανισμού με τις τοποθεσίες “Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο”. Η Βενετία έχει χάσει περισσότερους από 120.000 κατοίκους από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, με τους περισσότερους να απομακρύνονται εξαιτίας του μαζικού τουρισμού, που έχει σαν συνέπεια ο πληθυσμός της πόλης να επισκιάζεται από τους χιλιάδες επισκέπτες που συνωστίζονται καθημερινά στις πλατείες, τις γέφυρες και τους στενούς διαδρόμους της.