Γκίκας Γκίκας, Δήμαρχος Ίου: «Αυτό που έγινε στην Σαντορίνη μπορεί να γίνει και στην Ίο»
«Τα τελευταία 4 χρόνια ενώ ήμασταν τρεις συνδυασμοί, στο δημοτικό συμβούλιο είχαμε απόλυτη συμφωνία και οι στόχοι είναι κοινοί, γι’ αυτό δεν κατέβηκε κανένας συνδυασμός» αναφέρει στην εφημερίδα Κυκλαδική ο εκ νέου δήμαρχος της Ιου, Γκίκας Γκίκας. Ο απόλυτος νικητής, ο άνθρωπος που θα πρωταγωνιστήσει και θα βάλει την Ίο στον δρόμο της ανάπτυξης, όπως ήδη έχει μπει τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα επισημαίνει ότι «Πρέπει να προσέξουμε γιατί γινόμαστε ακριβός προορισμός. Σε πέντε χρόνια θα έχουμε αποκλείσει τον μέσο Έλληνα και Ευρωπαίο επισκέπτη. Αυτό που έγινε στην Σαντορίνη μπορεί να γίνει και στην Ίο. Το θέλουμε αυτό;»
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Μας ενδιαφέρει η Ίος του χειμώνα
Με τις 15 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο της Ίου, ο δήμαρχος της Ίου θεωρεί ότι μπορεί πιο εύκολα το νησί να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για το μέλλον. «Έχουμε κάνει μια προμελέτη για την αφαλάτωση, ύψους 15. Εκ. ευρώ με ενέργεια τον ήλιο. Δεν έβρεξε καθόλου φέτος το καλοκαίρι, είδατε τι έγινε σε όλη την Ελλάδα, εδώ δεν έριξε ούτε μια σταγόνα και το φράγμα μας παραμένει άδειο. Παρόλα αυτά καταφέραμε να μην υπάρξει πρόβλημα στην ύδρευση», αναφέρει ο Γκίκας Γκίκας, τονίζοντας ότι το έργο αυτό θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα του νησιού, καλύπτοντας σε ηλεκτρική ενέργεια ως 3mw τις αφαλατώσεις οι οποίες καταναλώνουν μεγάλη ενέργεια. «Με απλά λόγια μας ενδιαφέρει η Ίος του χειμώνα, γιατί αν είναι καλά οι κάτοικοι του νησιού μας, τότε θα είναι καλά και οι επισκέπτες μας».
Χωροταξικό: το μεγάλο θέμα για να τα νησιά μας
Οι άδειες νέων οικοδομών στις Κυκλάδες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 17,5% από το 2018 έως τώρα ως προς τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα. Η αυξημένη ζήτηση δημιουργεί έσοδα για την εθνική οικονομία αλλά και ανησυχίες για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των τουριστικών περιοχών. Οι τιμές των κατοικιών γίνονται όλο και πιο δυσπρόσιτες για τους εκεί εργαζομένους. Οι υποδομές, όπως δρόμοι, νερό και διαχείριση απορριμμάτων, δέχονται μεγάλη πίεση κάθε καλοκαίρι και συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Η πρόσβαση σε κοινόχρηστα αγαθά, όπως οι παραλίες, γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Η έντονη οικοδομική δραστηριότητα αλλάζει τη φυσιογνωμία των περιοχών και τα τοπία που τις έκαναν διάσημες διεθνώς. Όπως αναφέρει σε άθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή ο Δημήτρης Βαγιανός που είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics, μέλος της Επιτροπής Πισσαρίδη και μέλος του Δ.Σ. του WWF Ελλάδας «η διαχείριση της υψηλής ζήτησης στις τουριστικές περιοχές απαιτεί καλοσχεδιασμένες δημόσιες πολιτικές, με βασικότερη των οποίων τον χωροταξικό σχεδιασμό. Δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια. Δυστυχώς, οι ενδείξεις είναι αποθαρρυντικές. Μία από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές είναι η διευκόλυνση τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας. Επενδύσεις των οποίων το κόστος προβλέπεται να ξεπεράσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς χωροταξικών και άλλων διευκολύνσεων. «Τουριστικά χωριά», αποτελούμενα από ξενοδοχεία, δεκάδες βίλες, μαρίνες, ελικοδρόμια, κ.λπ., μπορούν να κατασκευαστούν σε αδόμητες περιοχές, μέσα σε δάση ή δίπλα σε παρθένες παραλίες, διασφαλίζοντας σύνδεση με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο μέσω της κατασκευής νέων δρόμων.
Αυτό που έγινε στην Σαντορίνη μπορεί να γίνει και στην Ίο
«Πρέπει να προσέξουμε γιατί γινόμαστε ακριβός προορισμός. Σε πέντε χρόνια θα έχουμε αποκλείσει τον μέσο Έλληνα και Ευρωπαίο επισκέπτη. Το θέλουμε αυτό;» αναρωτιέται ο δήμαρχος Ίου. «Για αυτό έρχεται το χωροταξικό για να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, με τους ειδικούς που θα εξηγήσουν τί πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει στο νησί. Μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα βάλουμε τα όρια μας, ώστε τα όνειρά μας να πραγματοποιηθούν. Προλαβαίνουμε ακόμα να διατηρήσουμε τα νησιά μας όπως ακριβώς θέλουμε» καταλήγει ο δήμαρχος Ιητών.