Ακρίβεια: «Στα ύψη» η τιμή στα πορτοκάλια
Πορτοκάλια στη Πάτρα το 2020 στα 0.80 το 2021 στα 0.79 στα 98 λεπτά τα Μέρλιν τον Ιούνιο στην Νέα Σμύρνη και σήμερα πια οι τιμές οδεύουν ολοταχώς για τα 2,5 ευρώ το κιλό.
«Την εβδομάδα που μας πέρασε οι τιμές για τον χυμό πορτοκαλιού αυξήθηκαν διεθνώς στα υψηλότερα επίπεδα από το 1966. Ρεκόρ σχεδόν 60 ετών. Οι τυφώνες που χτύπησαν τη Φλόριντα όπου παράγεται το 90% της παραγωγής των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ξηρασία στη Βραζιλία όπου παράγεται το 75% της παγκόσμιας παραγωγής πορτοκαλιού, έχουν οδηγήσει σε έκρηξη των τιμών σε επίπεδα που ουδείς φανταζόταν», γράφει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».
«Απογειώθηκε» η τιμή στο πορτοκάλι
Εκρηκτικό το αδιανόητο κοκτέιλ, ελλείψεις και ακρίβεια κάνουν το πορτοκάλι να απογειώνεται, σύμφωνα με το «Ε.Τ.»:
-Βαλέντσια (Χονδρική): Από 0,70€ στα 1,70€
Αύξηση 142,8%/έτος
-Βαλέντσια (λιανική): Από 1.20€ στα 2,07€ – 2,25€
Εισαγωγής: Από 1,79€ – 2,58€ /κιλό
Την αύξηση των τιμών αποτυπώνει και το αδιανόητο ράλι τιμών στην χονδρική με τις τιμές να καταγράφουν μήνα μήνα άλματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «agro24.gr» :
-13/9: 163€ / 100 κιλά
-04/10: 178€ /100 κιλά
-18/10: 199€ /100 κιλά
-1/11: 225€ /100 κιλά
Ο παράγοντας του Τουρισμού
Από κοντά και οι χυμοί πορτοκαλιού ένας τομέας που η χώρα μας έχει πρόβλημα καθώς συνδέεται και με τον Τουρισμό.
«Όλο μας το τουριστικό προϊόν στηρίζεται στο πρωινό με τη διάθεση χυμού πορτοκαλιού. Αφετέρου η παραγωγή μας επαρκεί μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα του χειμώνα να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες. Οι υπόλοιπες καλύπτονται με πολλαπλάσιες εισαγωγές παγοκολονών χυμού πορτοκαλιού που καλύπτουν τη μεγάλη καλοκαιρινή ζήτηση», αναφέρει χαρακτηριστικά άρθρο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».
Πόσο ακρίβυνε στο ράφι ο χυμός πορτοκάλι μεταξύ 2022 – 2023
-Ιδιωτικής ετικέτας: 0.69€ 0.75€
-Επώνυμος χυμός (1lt): 1.85€ 3.17€
-Επώνυμος χυμός (1.5lt) 2.24€ 2.84€
Την ίδια ώρα, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που πορτοκάλια καταλήγουν στις χωματερές απλά επειδή η τιμή που δίνουν οι μεσάζοντες δεν συμφέρει ή γιατί είναι πανάκριβα τα εργατικά ενώ παράλληλα όταν υπάρχει καλή τιμή παρατηρείται το φαινόμενο να κόβονται πρόωρα τα πορτοκάλια.
«Πέρυσι οι πρώτες κοπές για τις Ναβαλίνες ξεκίνησαν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Φέτος όμως έχει αρχίσει η διακίνηση πράσινων και ανώριμων και ατυποποίητων πορτοκαλιών. Αυξημένη ζήτηση για πορτοκάλια, καταγγελίες για κοπές μη ώριμων Ναβαλίνων», γράφει ο «ΑγροΤύπος»
Είναι άλλος ένας τομέας που οι εμπλεκόμενοι ζητούν να υπάρχει έλεγχος.