Υπουργείο Υγείας: Δίνει κίνητρα σε γιατρούς για «δύσκολες» ειδικότητες και δυσπρόσιτες περιοχές
Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει προαναγγείλει ειδικά κίνητρα σε περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν δυσκολίες αρκετές φορές σε τελευταίες του συνεντεύξεις. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός αλγόριθμου που θα αναδεικνύει «προβληματικές» περιοχές και οι οποίες συνδυάζουν γεωγραφική κατανομή και ειδικότητες που δε συγκεντρώνουν ενδιαφέρον.
Έτσι, εκτός από τις άγονες περιοχές της χώρας, όπως ορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα και για τις οποίες προβλέπονται επιδόματα, οικονομικά και άλλα κίνητρα θα δίνονται και σε άλλες περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι παθολόγοι στην Ξάνθη και οι παθολόγοι της Κω. Η ειδικότητα της παθολογίας δεν είναι πλέον ελκυστική για νέους γιατρούς, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται κενά και θέσεις που προκηρύσσονται να καταλήγουν «άγονες», δηλαδή δεν επιλέγονται από τους νέους γιατρούς.
Στις θέσεις που συνδυάζουν προβληματικές περιοχές με προβληματικές ειδικότητες θα δοθούν τόσο περισσότερα χρήματα όσο και προοπτική εξέλιξης, αποτελώντας ένα σημαντικό δέλεαρ για τους λειτουργούς του Ιπποκράτη.
«Στην Ξάνθη δεν κλείνει το νοσοκομείο. Έχει ένα πρόβλημα με τους παθολόγους. Στη Δράμα λείπει παθολόγος επίσης. Και μπορώ να πω και άλλες περιοχές. Είναι 4 – 5 περιοχές της χώρας και τα νησιά μας τα οποία έχουν κάποια προβλήματα. Για τον λόγο αυτό διαχειριζόμαστε ουσιαστικά μία κρίση εκεί μέχρις ότου, θέλω να προσθέσω ότι αυτές οι θέσεις βγαίνουν άγονες, δηλαδή τις προκηρύσσουμε και δεν πηγαίνουν γιατροί. Υπάρχουν οι ειδικότητες του παθολόγου, το ακτινολόγου και του αναισθησιολόγου, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνονται. Έχουμε μεγάλα κενά και δεν καλύπτονται από τις προκηρύξεις», ανέφερε πριν λίγα 24ωρα σε συνέντευξή του ο Υπουργός Υγείας. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν υπονομεύεται η λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς τοποθετούνται γιατροί είτε με μετακινήσεις από άλλες υγειονομικές δομές είτε με στρατιωτικούς γιατρούς.
Ειδικά για τα νησιά δεν είναι η πρώτη φορά που δίνονται «μπόνους» για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι δίνονταν 1.800 ευρώ το μήνα – επιπλέον των αποδοχών τους – σε γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές για να μετακινηθούν σε νησιά και τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, επρόκειτο για ένα προσωρινό μέτρο, με το Υπουργείο Υγείας να αναζητά μόνιμες λύσεις για να έχουν οι απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά επάρκεια ιατρικού προσωπικού όλο το χρόνο.
Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία
Παράλληλα με τις παρεμβάσεις στο ΕΣΥ, το Υπουργείο Υγείας έδωσε 270 θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας για την τοποθέτηση γιατρών στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και τις Πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας, καθορίζοντας για πρώτη φορά την κατανομή των θέσεων. Με τις θέσεις αυτές που ανοίγουν δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν θέλουν να γίνουν καθηγητές στο πανεπιστήμιο να μπορούν να εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές.
Επίσης, το Υπουργείο επιδιώκει την προσέλκυση γιατρών με «βαριά» βιογραφικά από το εξωτερικό τοποθετώντας τους στη θέση του επίκουρου καθηγητή. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει η φιλοδοξία να επιτευχθεί το brain…gain, δηλαδή η επιστροφή επιστημόνων από χώρες του εξωτερικού στην Ελλάδα.
Αύξηση αμοιβών των γιατρών
Στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών στο ΕΣΥ με σκοπό την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους Έλληνες πολίτες, σχεδιάζεται αύξηση των αμοιβών των γιατρών, πέρα από το 10% – μεσοσταθμικά – που έχει ήδη πραγματοποιηθεί. «Προσπαθούμε και θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε και τις αμοιβές των γιατρών, των νοσηλευτών να κρατήσουμε τον κόσμο στα νοσοκομεία, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι μια προσπάθεια διαρκής που κάνουμε σε συνδυασμό πάντα με τα οικονομικά, τις οικονομικές δυνατότητες και τις αντοχές της χώρας. Θα κάνουμε μια προσπάθεια όχι μόνο τον ειδικευόμενο γιατρό ή τον νέο γιατρό, αλλά όλους τους γιατρούς σε κάθε βαθμό που λειτουργούν μέσα στο σύστημα να αυξήσουμε τις αμοιβές τους και θα το κάνουμε. Και πολύ σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Σημείωσε, πάντως, ότι η αγορά εργασίας έχει αλλάξει συνολικά στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να λείπουν ένα εκατομμύριο εργατικά χέρια στην υγεία. «Έχει αλλάξει και η αντίληψη των ανθρώπων μετά τον Covid και έχει αλλάξει και η αγορά εργασίας. Δηλαδή προσφέρεται πλήρης απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα με πολλά λεφτά και οι άνθρωποι προτιμούν να ασκήσουν κάποιο άλλο επάγγελμα, είναι πολύ απλά τα πράγματα», τόνισε.
Πηγή:ygeiamou.gr