Ψαροτούφεκο στην Άνδρο: Το σήμερα των βυθών της, στους κάποτε θρυλικούς παράδεισους της
∆εν ήταν µόνο οι οµορφιά των βυθών της που πρόσφεραν πανέµορφους συνδυασµούς από πολύ ρηχά έως εκεί που µπορεί να φτάσει µε άπνοια ο κάθε ψαροτουφεκάς, αλλά µαζί και η πλούσια ζωή που συνόδευε το υποβρύχιο περιβάλλον της!
ΓΕΥΣΗ ΚΥΚΛΑ∆ΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ξεκίνησα να ψαρεύω την Άνδρο πάνω στην αλλαγή της δεκαετίας του ΄80 µε αυτή του ΄90, προλαβαίνοντας ίσως στη λήξη της την πιο «χρυσή εποχή» του νησιού από πλευράς θηραµάτων.
Πραγµατικά, δεν ήταν µόνο η ποικιλία των ειδών που εντυπωσίαζε, αλλά και ο αριθµός τους κάποιες φορές, σε σχέση µε το βάθος που τα συναντούσες…
Ένα από τα είδη που κατέκλυζαν την ρηχή ακτογραµµή σε βάθη ακόµη και ρηχότερα των 10 µέτρων, ήταν ο σαργός, ή για να το γράψω πιο σωστά, ο µεγάλος σαργός, αφού πολλές φορές αλιεύθηκαν ψάρια που ξεπερνούσαν το κιλό και συγκροτούσαν µεγάλες οµάδες που και µόνο η εικόνα τους σε εκστασίαζε!
Οι συναγρίδες από την άλλη, ήταν πανταχού παρούσες σε όσους τολµούσαν να αφήσουν στην άκρη το κλασικό κυνήγι της τρύπας και να γυρίσουν το βλέµµα και την προσοχή τους στα ανοιχτά.
Εκεί, συχνά τα χρώµατα των συναγρίδων ανακατεύονταν µε τα χρώµατα της θάλασσας σε ένα «µπουκέτο» που άνθιζε σχεδόν µόνιµα πάνω από τις αποχές και τους κάβους της.
Θα µπορούσα να περιγράψω πολλές εικόνες, όµως θεωρώ προτιµότερο να ξεκινήσω τις πληροφορίες που θα ήθελε να διαβάσει για το σήµερα ο αναγνώστης, µιας και έχουµε να σταθούµε σε αρκετά σηµεία που συνεχίζουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, για όσους αποφασίσουν να επισκεφτούν το νησί.